Jídla ze zbytků: Vyzkoušejte zeleninový krém nebo sedláckou bídu

Zbyla vám zelenina? Vykouzlete chutnou polévku pro celou rodinu Kaboompics / Pixabay

Znáte to: Chcete vařit, ale je vám líto vyhazovat zbytky, které jste našli v lednici nebo ve spíži. Co tedy připravit k večeři? Přinášíme inspiraci – protože i pokrmy ze zbytků mohou být chutné a speciální. Uvařte dokonalou večeři á la co dům dal a překvapte blízké.

Přečtěte si také

Neviditelní zabijáci pokojových rostlin. Vyzrajte na smutnice jednou provždy
Neviditelní zabijáci pokojových rostlin. Vyzrajte na smutnice jednou provždy

Sedlácká bída

Zůstaly vám přílohy a nevíte, co s nimi? Brambory a těstoviny z předešlého dne můžete využít v tomto chutném receptu. Sedlácká bída rozhodně není bídná na chuti – ba naopak. Jestliže máte po ruce kysané zelí a zbytek slaninky, můžete si pochutnat na tomto snadném staročeském receptu. Připravte si:

  • kysané bílé zelí
  • slaninu
  • 1 cibuli
  • vodu
  • vařené brambory na kostky
  • vařené těstoviny (kolínka)
  • čerstvý libeček
  • sůl
  • špetku kmínu
  • rostlinný olej

Na rozpáleném oleji osmahněte nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte 3 hrnky zelí, jemně opražte. Přidejte trochu vody a promíchejte. Na vedlejší pánvi mezitím osmahněte na kostky nakrájenou slaninu. Nakonec obě směsi spojte a promíchejte s kořením a nasekaným libečkem. Jídlo je připraveno.

Slanina v akci

Kupte se slevou Slanina Bacon.

Porovnat slevy

Do lahodné frittaty upotřebíte vejce i zbytky zeleniny z lednice timolina / Freepik.com

Lahodná frittata

Recept, který vás potěší využitím všech zbytků z lednice, bude se tak hodit třeba před odjezdem na dovolenou. Základem jsou vejce, proto potřebujete:

  • 4 vejce
  • zeleninu (paprika, brokolice, květák, cuketa aj.)
  • vařené brambory, rýži nebo těstoviny
  • tvrdý sýr
  • sůl a pepř
  • čerstvé bylinky

V míse rozšlehejte vejce. Přidejte nakrájenou zeleninu, strouhaný sýr a zbytky přílohy, kterou jste zvolili. Nezapomeňte ani na jarní cibulku nebo bylinky dle chuti. Směs okořeňte, důkladně promíchejte a šup s ní na rozehřátou pánev. V případě nutnosti (pokud je omeleta vysoká) dopečte v troubě. Hotovou omeletu můžete servírovat se zeleninovým salátkem.

Nevyhazujte zbytky jídel, mějte po ruce zamrazovací sáčky

Ze zbytků nejen grilované zeleniny vykouzlíte nejrůznější krémové polévky Freepik.com

Zeleninová polévka

Zůstala vám ze včerejšího grilování hromada zeleniny? Polévka z grilované zeleniny může být tím, na čem si dnes pochutnáte. Je jednoduchá, přitom příjemná na chuti. Připravte si:

  • zbytky grilované zeleniny
  • zeleninový vývar
  • zakysanou smetanu
  • sůl a pepř
  • chilli

Zeleninu v hrnci prohřejte a zalijte vývarem. Polévku vařte 10 minut, poté ji rozmixujte dohladka. Dochuťte ji kořením, výsledný krém podávejte s nočkem ze zakysané smetany a čerstvými bylinkami. 

Tip: Polévky ze zbytků? Starý chléb také nevyhazujte – připravte si křupavé krutony.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!