Jídla ze zbytků: Vyzkoušejte zeleninový krém nebo sedláckou bídu

Polévka ze zbytkové zeleniny, žampiony Ingrid Balabanova / Shutterstock.com

Znáte to: chcete vařit, ale je vám líto vyhazovat zbytky, které jste našli v lednici nebo ve spíži. Co tedy připravit k večeři? Přinášíme inspiraci – protože i pokrmy ze zbytků mohou být chutné a speciální. Uvařte dokonalou večeři à la co dům dal a překvapte blízké.

Přečtěte si také

Historie smaženého sýru: Víte, odkud pochází a který sýr je na smažák nejlepší?

Recept na sedláckou bídu

Zůstaly vám přílohy a nevíte, co s nimi? Brambory a těstoviny z předešlého dne můžete využít v tomto chutném receptu. Sedlácká bída rozhodně není bídná na chuti – ba naopak. Jestliže máte po ruce kysané zelí a zbytek slaniny, můžete si pochutnat na tomto snadném staročeském receptu.

Připravte si:

  • kysané bílé zelí
  • slaninu
  • 1 cibuli
  • vodu
  • vařené brambory na kostky
  • vařené těstoviny (kolínka)
  • čerstvý libeček
  • sůl
  • špetku kmínu
  • rostlinný olej
Cibule doma nikdy není dost

Postup:

  1. Na rozpáleném oleji osmahněte nakrájenou cibuli.
  2. Po chvíli přidejte 3 hrnky zelí, jemně opražte.
  3. Přidejte trochu vody a promíchejte.
  4. Na vedlejší pánvi mezitím osmahněte na kostky nakrájenou slaninu.
  5. Na konec do směsi přidejte slaninu, promíchejte s kořením, nasekaným libečkem a uvařenými bramborami i těstovinami.
  6. Jídlo je připraveno.
Nakrojená frittata v pánvi DronG / Shutterstock.com

Recept na lahodnou frittatu

Recept, který vás potěší využitím všech zbytků z lednice, bude se tak hodit třeba před odjezdem na dovolenou.

Základem jsou vejce, proto potřebujete:

  • 4 vejce
  • zeleninu (paprika, brokolice, květák, cuketa aj.)
  • vařené brambory, rýži nebo těstoviny
  • tvrdý sýr
  • sůl a pepř
  • čerstvé bylinky či jarní cibulku
Nevyhazujte zbytky jídel, mějte po ruce zamrazovací sáčky

Postup:

  1. V míse rozšlehejte vejce.
  2. Přidejte nakrájenou zeleninu, strouhaný sýr a zbytky přílohy, kterou jste zvolili.
  3. Nezapomeňte ani na jarní cibulku nebo bylinky dle chuti.
  4. Směs okořeňte, důkladně promíchejte a šup s ní na rozehřátou pánev.
  5. V případě nutnosti (pokud je omeleta vysoká) dopečte v troubě.
  6. Hotovou omeletu můžete servírovat se zeleninovým salátkem.
Krémová polévka se zakysanou smetanou a bylinkami ggala / Shutterstock.com

Recept na zeleninovou polévku

Zůstala vám ze včerejšího grilování hromada zeleniny? Polévka z grilované zeleniny může být tím, na čem si dnes pochutnáte. Je jednoduchá, přitom příjemná na chuti.

Připravte si:

  • zbytky grilované zeleniny
  • zeleninový vývar
  • zakysanou smetanu
  • sůl a pepř
  • chilli

Postup:

  1. Zeleninu v hrnci prohřejte a zalijte vývarem.
  2. Polévku vařte 10 minut, poté ji rozmixujte dohladka.
  3. Dochuťte ji kořením, výsledný krém podávejte s nočkem ze zakysané smetany a čerstvými bylinkami.

Tip: Polévky ze zbytků? Starý chléb také nevyhazujte – připravte si křupavé krutony.