Nejlepší ovocné omáčky k masu i sýrům. Recepty v teplé i studené variantě

Žena v kuchyni připravuje omáčku z lesního ovoce Microgen / Shutterstock.com

Letní slunečné dny přímo vybízí k vychutnávání si osvěžujícího sezónního ovoce i k pořádání venkovních párty a pořádných grilovaček. A co takhle to spojit? Teplé i studené ovocné omáčky tvoří s masem i rozpečeným sýrem neodolatelnou kombinaci. Máme pro vás několik užitečných tipů, jak ovocné omáčky připravovat a jaké druhy plodů volit, i tři recepty pro inspiraci. Dáte přednost omáčce citronové, meruňkové, nebo třešňové?

Přečtěte si také

Jak napravit přesolenou polévku? Ověřené tipy, které vás zachrání

Teplé ovocné omáčky

Šťavnatý kousek masa přelitý sladkou, lehce nakyslou, kořenitou omáčkou připravenou z čerstvého ovoce je opravdovou lahůdkou. Krásně husté konzistence se dosahuje díky světlé jíšce, do které se následně přilévá masový vývar, víno (bílé nebo červené podle druhu ovoce) či smetana. A samozřejmě také ovoce samotné, jeho šťáva, případně také cukr a nejrůznější koření.

K červenému masu (hovězímu, vepřovému, zvěřině a kachnímu) se s oblibou podávají omáčky brusinkové, švestkové, višňové, rybízové a ty z lesních plodů. K bílému (drůbežímu, králičímu a rybímu) se zase hodí citronové, pomerančové, mangové nebo meruňkové.

Kuřecí prsa přelitá smetanovo-limetkovou omáčkou gowithstock / Shutterstock.com

Studené ovocné omáčky

Ovocné omáčky se mohou podávat teplé i studené. V druhém případě si je vychutnáte jako dip ke steakům, grilovanému a smaženému masu i k sýrům. Stačí vybrané ovoce pokrájet na menší kousky a pozvolna spolu s kořením vařit pod pokličkou asi 1,5–2 hodiny. Pokud bude omáčka moc řídká, lze ji zahustit škrobem nebo část z ní ještě rozmixovat.

Přidáte-li do omáčky s většími kousky ovoce zároveň i cibuli, případně česnek, zázvor nebo třeba chilli, připravíte si výborné čatní (chutney). To může být z jednoho druhu ovoce i mixu. Typicky se používají švestky, jablka, hrušky, brusinky, meruňky, fíky nebo mango.

Kombinace sýru a ovocných omáček je skvostná! Kam pro sýr v akci?

Pár tipů pro ještě lepší chuť

  • Omáčky z ovoce bohatého na kyseliny, jako jsou višně, rybíz, citrony nebo brusinky, je dobré zahušťovat o něco větším množstvím škrobu, protože ten v kyselém prostředí řídne.
  • Z koření se do ovocných omáček skvěle hodí například zázvor a česnek (sušený i čerstvý), chilli papričky, pepř, hřebíček, skořice, vanilka a citrusová kůra. K dochucení se také v závislosti na druhu ovoce používá vinný ocet, sójová omáčka, hořčice a strouhaný perník.
  • Pro ovocné omáčky můžete skočit i do obchodu. Největší výběr je mezi různě ochucenými čatní, oblíbená je i brusinková a švestková steaková od Vitany. Exotické ovocné omáčky hledejte zase v regálech s asijskými a orientálními potravinami, případně si v LidluKauflandu počkejte na tematický týden „Asie“.
Různé druhy sýrů nakrájené na kostky, maliny, nektarinky, rybíz, dipy v mističkách Shyvoronkova Kateryna / Shutterstock.com

Recept: Krémová citronová omáčka (teplá)

Budete potřebovat: 30 g hladké mouky a 30 g másla, kůru z 1/2 citronu (dobře omytého nebo v bio kvalitě), 750 ml studeného hovězího vývaru, šťávu z 1 citronu, vinný ocet, sůl a podle chuti i čerstvou petržel a špetku muškátového oříšku.

Postup: V hrnci připravtemásla a mouky světlou jíšku, do které po krátkém osmahnutí přilejte všechen vývar a dobře promíchejte. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu a na mírném plamenu za občasného míchání vařte asi 30 minut. Nakonec přisypte petržel a koření, osolte a dochuťte octem a nechte ještě chvíli povařit. Pokud se vám omáčka bude zdát moc výrazná, můžete ji zjemnit smetanou.

Recept: Třešňová omáčka k masu i sýrům

Budete potřebovat: 200 ml chuťově plného červeného vína, 200 ml masového vývaru, 30 ml octa balzamiko, šalotku, 1 lžíci třtinového cukru, cca 300 g vypeckovaných, přepůlených třešní, 1 celou skořici, šťávu z 1/2 citronu, 1 lžičku kukuřičného škrobu, sůl a pepř.

Postup: V pánvi dejte vařit ocet a v něm nechte rozpustit cukr. Přidejte červené víno, nasekanou šalotku a skořici. Vařte, dokud se tekutina o polovinu nezredukuje. Poté přidejte vývar, třešně a vařte dalších 5–10 minut. Vyndejte skořici a přilejte kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

Omáčku můžete ihned podávat s červeným masem teplou, případně počkat, až zchladne, a poté ji servírovat jako dip k sýrovým i masovým lahůdkám (v takovém případě ji lze udělat hustší a přidat více škrobu).

Hovězí stroganoff s třešňovou omáčkou a čerstvými třešněmi hadasit / Shutterstock.com

Recept: Meruňkové čatní

Budete potřebovat: 500 g meruněk, 2 střední cibule, 1,5cm kousek zázvoru, 1 lžíci jablečného octa, hrst rozinek, 1 vrchovatou lžíci třtinového cukru, menší stroužek česneku, chilli papričku, 1 lžíci (olivového) oleje, sůl a pepř.

Skočte si pro meruňky v akci

Kupte se slevou Meruňky.

Porovnat slevy

Postup: Meruňky oloupejte (nařízněte je do kříže, dejte na pár vteřin do horké vody, a jakmile zchladnou, půjdou zbavit slupky snáze), vypeckujte a pokrájejte na menší kousky. Na troše oleje nechte zesklovatět cibuli, poté přidejte meruňky, česnek, nastrouhaný zázvor, chilli papričky (množství a pálivost volte podle vlastních preferencí) a ocet. Duste, dokud se všechna tekutina nevyvaří a směs nebude „lepivě“ hustá. Poté přidejte rozinky, osolte, opepřete, případně doslaďte a ještě pár minut povařte.