Olivy nejsou jen chuťovka k vínu. Jsou skvělou prevencí rakoviny a zdrojem železa

Olivy a olivový olej Elena Veselova / Shutterstock.com

Chutnají vám olivy? Možná je máte rádi na pizze, v salátu, napíchnuté ve vašem martini nebo jako lahodnou chuťovku k televizi. Toto ovoce neslouží jen k tomu, aby dodalo pokrmům zajímavou chuť, má také výrazné zdravotní přínosy, které dokázal ocenit i Hippokrates. Dokáží udržet stáří na uzdě a ocení je každý, kdo si chce udržet štíhlou linii. Zjistěte o nich více a možná se stanou pravidelnou součástí vašich jídel.

Přečtěte si také

Legendární americký street food: Buffalo wings musíte ochutnat!

Kde se vzaly olivy?

Jelikož jsou olivy častou součástí slaných jídel, někteří je považují za zeleninu, ale jde o ovoce. Konkrétně jde o plod olivovníku evropského. Pěstují se převážně v zemích kolem Středozemního moře, nejvíce ve Španělsku, Itálii a Řecku. Samotný olivovník připomíná spíše hustý keř, ale může dorůst výšky až 15 metrů. Jde o stálezelený strom, který plodí po 15 letech a má neuvěřitelnou délku života.

Průměrná životnost olivovníku se pohybuje mezi 300 a 600 lety, ale může dosáhnout i 2000 let. Na Krétě dokonce narazíte na 4000 let starý olivovník, který stále plodí. Olivová ratolest je oblíbeným symbolem míru. Když jste ji v minulosti dali svým nepřátelům, znamenalo to vyhlášení příměří. Olivové ratolesti se v minulosti používaly také pro korunování šampionů na olympijských hrách.

Nenechte si ujít v akci vaši oblíbenou lahůdku

Černé nebo zelené olivy?

Plodem jsou olivy, malé vejčité ovoce o délce zhruba 2 centimetrů, existují však i druhy, které jsou větší. V obchodech můžete narazit na zelené a černé olivy. Pokud si myslíte, že jde o jiný druh oliv, jste na omylu. Jde o stejný druh, zelené olivy se sklízejí dříve, když jsou ještě nezralé. Tmavé se sklízejí později, když mají tmavou barvu. Rozdíl není jen v barvě, ale také v chuti. Zelené olivy mívají až dvakrát více sodíku, a proto jsou slanější než ty černé. Nutriční složení černých a zelených variant je téměř totožné. Rozdíl v barvě může být ovlivněn i technikou zpracování.

Olivu si nemůžete jen tak utrhnout a sníst, aby byla jedlá, musí se z ní odstranit hořký glukosid oleuropein. Nejprve se ošetří louhem a následně se nakládají. V každém plodu nalezneme asi 20 % oleje, ze kterého se vyrábí olivový olej. Jeho spotřeba je tak velká, že ho lidé spotřebují 2,2 milionu litrů za rok.

Olivy na stromě William.Vaccaro / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy oliv a olivového oleje

Kardiovaskulární výhody – Když volné radikály oxidují cholesterol, poškozují se cévy a v tepnách se hromadí tuk, což může vést k infarktu. Antioxidační živiny v černých olivách brání této oxidaci cholesterolu, čímž pomáhají předcházet srdečním onemocněním. Olivy sice obsahují tuk, ale je to zdravý mononenasycený druh, u kterého bylo zjištěno, že snižuje riziko aterosklerózy a zvyšuje dobrý cholesterol.

Prevence rakoviny – Černé olivy jsou skvělým zdrojem vitamínu E, který má skvělou schopnost neutralizovat volné radikály v tělesném tuku. Zejména při práci se stabilními mononenasycenými tuky může vitamín E učinit buněčné procesy bezpečnějšími. Když takové procesy nejsou dobře chráněny, produkované volné radikály mohou způsobit oxidaci, poškození mitochondrií buňky a zabránit buňce produkovat dostatek energie k pokrytí jejích potřeb. Pokud je DNA buňky poškozena, může zmutovat a stát se rakovinovou. Strava doplněná olivami nebo olivovým olejem vede k nižšímu riziku rakoviny tlustého střeva.

Zdraví kůže a vlasů – Olivy, zejména černé, jsou bohaté na mastné kyseliny a antioxidanty, které vyživují, hydratují a chrání. Hlavním z nich je vitamín E, který chrání pokožku před ultrafialovým zářením, a tím ji chrání před rakovinou kůže a předčasným stárnutím. Zdravou a zářivou pleť můžete získat tak, že si obličej umyjete v teplé vodě a na zranitelná místa nanesete pár kapek olivového oleje a necháte jej působit 15 minut. Olivovým olejem můžete hydratovat pleť před jakoukoli koupelí, a dokonce si jím upravit vlasy tak, že ho smícháte se žloutkem a necháte ho před opláchnutím a umytím několik minut působit.

Protizánětlivé vlastnosti – Protizánětlivé schopnosti mononenasycených tuků, vitamínu E a polyfenolů v černých olivách mohou pomoci zmírnit bolestivost osteoartritidy a revmatoidní artritidy. Většina utrpení je u těchto stavů způsobena vysokou hladinou volných radikálů. Olivový olej také obsahuje chemickou látku zvanou oleocanthal, která působí jako lék proti bolesti.

Olivový olej na lžicce a chléb HQuality / Shutterstock.com

Zdraví trávicího traktu – Častá konzumace jak vitamínu E, tak mononenasycených tuků v olivách je spojena s nižším výskytem rakoviny tlustého střeva. Tyto živiny pomáhají předcházet rakovině tlustého střeva tím, že neutralizují volné radikály. Ochranná funkce olivového oleje má také příznivý vliv na vředy a gastritidu. Olivový olej aktivuje sekreci žluči a pankreatických hormonů mnohem přirozeněji než předepsané léky, čímž snižuje výskyt žlučových kamenů. Šálek oliv také obsahuje 17 % denní dávky vlákniny, která podporuje zdraví trávicího traktu tím, že pomáhá zdravějšímu pohybu jídla. To zabraňuje tomu, aby kterákoli část trávicího traktu musela pracovat příliš tvrdě. Podporuje také ideální rovnováhu chemických látek a populací mikroorganismů potřebných pro zdravý trávicí systém.

Pohlídejte si v akci olivový olej

Dobrý zdroj železa – Černé olivy mají velmi vysoký obsah železa, což podporuje produkci červených krvinek přenášejících kyslík po celém těle. Pokud jste chudokrevní, měli byste olivy konzumovat pravidelně.

Zdraví očí – Jeden šálek oliv obsahuje deset procent denní doporučené dávky vitaminu A, který je po přeměně na retinální formu rozhodující pro zdravé oči. Umožňuje oku lépe rozlišovat mezi světlem a tmou, čímž zlepšuje noční vidění. Vitamín A je také účinný proti šedému zákalu, makulární degeneraci, glaukomu a dalším očním onemocněním souvisejícím s věkem.

Můžete jíst olivy denně?

Ano, dokonce jsou skvělé při hubnutí. Jedna oliva má asi 7 kalorií a jelikož při jejím trávení spálíte více kalorií, než obsahuje, urychlí vaše spalování tuků. S jejich příjmem to však nepřehánějte, protože obsahují vysoký obsah soli a tuku. Ideální denní porce je 50–85 gramů, což odpovídá zhruba 15–25 olivám.