Jak využít cornflakes v kuchyni i jinak než jen ke snídani s mlékem

Cornflakes v misce s borůvkami a mlékem Pixel-Shot / Shutterstock.com

Cornflakes neboli kukuřičné lupínky si lidé spojují pouze s jogurtem nebo mlékem pro zpestření běžné snídaně. Někteří je milují, jiní je nemohou vystát, někdo si rád pochutná na smyslném křupnutí a jiný si je nechá raději chvilku rozmočit v mléce. Kukuřičné lupínky se ale dají vychutnávat i jinými způsoby. Pojďte se podívat, co vše z nich můžete vykouzlit i doma.

Přečtěte si také

Recept na vejce Benedikt s holandskou omáčkou, který zvládne úplně každý

Snídaňové variace

Cornflakes nemusíte servírovat pouze v jogurtu nebo mléce. Vyzkoušejte například husté, 100% ovocné džusy s dužinou se lžící zakysané smetany, případně ochucený kefír. Doplňte si misku čerstvým ovocem a zakápněte například javorovým sirupem.

A výborně se hodí také jako doplnění domácí granoly. Přidejte k ní ⅓ kukuřičných lupínků, směs promíchejte a pak už si jen vychutnejte svou granolu podle chuti.

Ruce drží misku s jogurtem, borůvkami, rybízem a vločkami a druhou s jogurtem, rybízem, borůvkami a cornflakes SvetikovaV / Shutterstock.com

K „zakousnutí“ místo chipsů

Už jste zkusili místo brambůrků nebo oříšků mlsat jen tak cornflakes z misky? Lupínky si můžete dopřát buď samotné, anebo například i polité čokoládou – nejprve ji rozehřejte, poté s ní cornflakes pokapejte a nechte dobře ztuhnout. Tak či tak získáte dokonalou pochoutku, která se dobře hodí třeba ke sledování filmů.

Tip: Pro slanou variantu si lupínky zasypejte oblíbeným kořením s trochou soli. Takové kari či uzená paprika vás neuvěřitelně překvapí – a dost možná v chuti porazí i vaše dříve oblíbené bramborové chipsy.

Taky už jste na ně dostali chuť?

Na obalování – klasicky i výjimečně

Klasický řízek známe všichni, řízek typu stripsy v kukuřičných lupíncích však dost možná někoho překvapí. Cornflakes totiž můžete použít i při obalování v trojobalu místo klasické strouhanky. Maso osolíte, obalíte v mouce a vajíčku a nakonec v najemno nadrcených kukuřičných lupíncích. Poté osmažíte po obou stranách na oleji a necháte okapat na papírovém ubrousku.

Pokud jste ovšem řízkový labužník nebo preferujete zajímavé recepty, doporučujeme si kuřecí (či vepřové nebo krůtí) řízečky nakrájené na menší části dopředu naložit ve směsi z majonézy a pikantního koření (paprika, česnek, sůl a pepř).

Na 200 g této majonézy použijte 2 lžičky koření. Maso v ní nechte ze všech stran naložené 24 hodin v lednici a až poté jej obalte v namletých kukuřičných lupíncích. A pak stačí opět jen osmažit na oleji, nechat okapat… a jiné „komerční stripsy“ už ani nebudete nikdy chtít vzít do pusy!

Kuřecí stripsy obalené v cornflakes, sůl, citron, bylinky, pálivá omáčka from my point of view / Shutterstock.com

Další tipy na využití kukuřičných lupínků v kuchyni

Kukuřičné lupínky můžete také využít třeba na ozdobení zmrzlinových pohárů, pudinkových misek nebo do vrstvených jogurtů. Doporučujeme je přidat těsně před servírováním, aby nenavlhly a zachovaly si svou křupavost.

A pokud vám doma schází mouka pro zahuštění polévky nebo vám došly těstoviny, nezoufejte. Jemně nadrcené kukuřičné lupínky můžete využít k zahuštění polévek a omáček. A když je nebudete drtit úplně najemno, můžete je použít i jako alternativu těstovin do vývaru.

Zmrzlina a cornflakes jsou nečekaná, ale výborná kombinace

Zkuste doma prohledat své zásoby, zda nějaké zapomenuté lupínky nenajdete. Nebo vyrazte nakupovat a vyzkoušejte některý z našich receptů. Cornflakes mají mnohá využití a mnohdy vám mohou i vytrhnout trn z paty, pokud vám dojdou některé podstatné suroviny. Tak neváhejte a pusťte se do experimentů!