Recept na křehký cuketový koláč s žampiony a smetanovým sýrem

Receptů na zpracování cuket není nikdy dost. Kombinaci křupavého listového těsta s čerstvým sýrem, žampiony a pórkem s cuketou si zamilujete.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

„Potraviny by neměly být jen prázdnými plnidly, které zasytí žaludek,“ říká novinář Jan Tuna

Ingredience:

  • listové těsto
  • 100 g čerstvého smetanového sýra
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 pórku
  • 1/2 cukety
  • 1 citron
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 vejce
  • 2 snítky čerstvého kopru
  • 4 žampiony zahradní
  • sůl a pepř
Křehký cuketový koláč s žampiony a smetanovým sýrem Kupi.cz
Dostali jste chuť na cuketu?

Kupte se slevou Cuketa.

Porovnat slevy

Postup přípravy:

  1. Plát listového těsta si rozprostřete a ukrojte z něho co největší čtverec. Zbylou část dejte stranou, později ji použijete na zdobení.
  2. Do misky dejte sýr, přidejte med, smíchejte a směsí potřete listové těsto.
  3. Pórek si nakrájejte na tenká kolečka, stejně jako cuketu a žampiony na tenké plátky. Nakrájenou zeleninou zakryjte listové těsto. Nakonec zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem.
  4. Okraje listového těsta stočte směrem dovnitř, tak, aby vám vznikl kruh s vyšším okrajem o průměru zhruba 3 centimetry. Nyní přichází na řadu zbytky listového těsta, které rozřízněte na tenké plátky a nalepte je na okraje koláče (pokud si chcete pohrát s jeho vzhledem, můžete si vzít na pomoc vykrajovátka na cukroví a ze zbylého těsta vykrojit tvary, kterými ozdobíte okraje).
  5. Nakonec okraje potřete rozšlehanými vejci.
  6. Koláč pečte ve vyhřáté troubě na 190 °C 15 minut dozlatova. Po upečení ozdobte čerstvým koprem a můžete ještě zakápnout citronem.