Rostlinné materiály ve spreji možná brzy nahradí plastové obaly na potraviny

Rozličné ovoce a zelenina v plastových obalech Arctic ice / Shutterstock.com

Nové obaly ve spreji chrání potraviny před mechanickým poškozením a zároveň mohou prodloužit jejich trvanlivost. A to díky moderní technologii, která je založená na rostlinné bázi. Vyvinul ji tým vědců z Harvardu a Rutgersovy univerzity a použil k tomu běžně se vyskytující polysacharidy.

Přečtěte si také

Obchodní centra v Praze prochází rekonstrukcí. Kdy znovu otevře Máj a Kotva?

Nová norma obalových materiálů?

Revoluční koncept obalů na potraviny má velký potenciál. „Věděli jsme, že se musíme zbavit obalů na potraviny na bázi ropy a nahradit je něčím udržitelnějším, biologicky odbouratelným a netoxickým," říká Philip Demokritou z Harvardovy univerzity.

První zpráva o tomto rostlinném materiálu vyšla před několika dny v odborném časopise Nature Food a u odborné i laické veřejnosti vyvolala velmi pozitivní reakce. Balení ve spreji totiž přináší řešení několika aktuálních problémů najednou. Nejde pouze o to, že nám ropa časem dojde a další plastové sáčky nebo fólie z ní nevyrobíme. Už nyní je z hlediska ekologie a bezpečnosti nevyhovující.

Uchovejte své jídlo déle čerstvé

Naproti tomu nový obal z rostlinných vláken je nejen maximálně udržitelný, ale také působí antimikrobiálně. Vedle biopolymeru a vody totiž obsahuje také látky, které zabraňují šíření bakterií, virů a plísní. Konkrétně se jedná o tymiánový olej nebo kyselinu citrónovou. A jak se používá? Stačí ho na výrobek jednoduše nastříkat a okamžitě se vytvoří ochranná vrstva.

Žena si kupuje ovoce a zeleninu do síťovek j.chizhe / Shutterstock.com

Mikroplasty jako jeden z největších problémů současnosti

Dnešní plastové obaly obsahují spoustu škodlivých chemických látek a v přírodě se rozkládají stovky let. Vzhledem k tomu, že se jich každý rok vyhodí přes 10 tisíc tun, je situace opravdu alarmující. Na skládkách nebo v oceánech jejich cesta nicméně nekončí, později se znovu dostávají do našich těl ve formě mikroplastů a způsobují mnoho různých zdravotních problémů.

Podle vědců z Harvardu však úplné katastrofě ještě můžeme zabránit. Stačí začít používat jejich vynález sériově, a to co možná nejdříve. Nic tedy nenechávají náhodě a už nyní jednají. „Plánujeme najít investory pro start-up zabývající se balením potravin pomocí naší technologie i dalšími vynálezy souvisejícími s bezpečností potravin,“ dodává Demokritou.