Vysoký vodní sloupec není všechno: Jak vybrat stan pro pohodovou dovolenou

Mladý pár kempuje ve stanu blízko řeky Dean Drobot / Shutterstock.com

Období túr, čundrů a vodáckých výprav s sebou každoročně přináší i jednu zapeklitou otázku. Vydrží rodinný, stokrát spravovaný stan ještě jednu sezonu, nebo už se vyplatí sáhnout po novém? Poradíme vám, jak se v nabídce stanů zorientovat a na co si dát při výběru pozor.

Přečtěte si také

Instantní polévky způsobují metabolický syndrom. Ukázalo se, že se ani po 2 hodinách v žaludku nerozloží

Vybírejte naživo

Pokud to situace dovolí, jděte se na stan rozhodně podívat osobně. Prolezte si jej, osahejte, vyzkoušejte jeho stabilitu. Stan je investice na řadu let, měli byste se v něm cítit co nejlépe.

4 otázky pro správný výběr stanu

1. Kde a jak často budete stan používat?

Stejně jako se velký rodinný stan při výstupu na ledovec poněkud pronese, tak na hudebním festivalu sotva plně doceníte mrazuvzdorný top model.

2. Komfort, nebo mobilita?

Pokud si nepotrpíte na bůhvíjaký komfort (hlavně když je rychle složeno), sáhněte po kompaktnějších stanech. Obecně platí, že čím více má stan předsíní a různých parád, tím více času strávíte s manuálem v ruce. Nemluvě o ušetřeném místu v batohu.

Mužské a ženské nohy trčí ze stanu Dmitriy Kozhanov / Shutterstock.com

3. Kolik je potřeba ubytovat lidí?

Ve stanu má každý centimetr svůj význam. Takže když se rozhodnete zužitkovat stan pro dva ve čtyřech lidech, pravděpodobně budete muset nechat batohy na dešti.

4. Cena, nebo výkon?

Stan pořídíte jak za pár stovek, tak za desítky tisíc. Nespokojte se proto hned s prvním modelem, co vám přijde pod ruku, a raději si nechte čas na výběr.

Co třeba tento?

Najděte ten pravý tvar

Stany se neliší pouze svojí velikostí a barvou. Na trhu je k dostání celá řada konstrukčních variant, které jsou přizpůsobené tak, aby co nejlépe sloužily vašim specifickým potřebám.

  • Kopule (iglú) je v současné době nejrozšířenějším typem turistických stanů. Tvoří ji zpravidla dva zkřížené pruty, vycházející z protilehlých konců čtyřstěnné podlahy. Svoji oblibu získala pro svoji snadnou stavbu a nízkou hmotnost.
  • Tunel svým tvarem vzdáleně připomíná harmoniku. Za svoji stabilitu vděčí především kotevním lanům u protilehlých vchodů. Tunel nachází své uplatnění zejména u rodinných stanů, a to díky velké využitelné ploše.
Různé konstrukční typy stanů v noci Papin Lab / Shutterstock.com
  • Áčko je klasický stan ve tvaru písmena A se dvěma vrcholy. Ty tvoří přední a zadní podpěrná tyč. Dnes je k vidění spíše výjimečně.
  • Geodetický typ stanu je zastoupený především v nejvyšší cenové kategorii. Jsou to stany do nejtěžších klimatických a terénních podmínek. Jeho konstrukce bývá velmi hmotná a náročná na sestavení. Tvoří ji několik zkřížených prutů, které pomáhají udržet stabilitu i v místech, kde je pro cestovatele nemožné klasické kotvení do půdy.

Na co si dát pozor

Vodní sloupec

Vodní sloupec odkazuje na velikost tlaku, který je potřeba, aby se voda dostala skrze látku stanu. Kupříkladu 500 mm znamená, že stan v ideálním případě udrží 500 mm souvislého vodního sloupce, než začne prosakovat.

Tento údaj je ale sám o sobě problematický, protože déšť nikdy jako souvislá kapalina nefunguje. Stejně tak je potřeba zohlednit i negativní vlivy prostředí, jako je UV záření, mechanické poškození nebo přílišné napínaní tkaniny. Všechny tyto faktory mohou udávanou nepropustnost značně snížit.

Často se zapomíná i na to, že vysoký vodní sloupec způsobuje horší propustnost pro plyny. Může se vám tak přihodit, že mokro ve stanu vznikne prostou kondenzací vody.

Detailní záběr na horní stranu stanu, která je mokrá od deště pistolrunde / Shutterstock.com

Odvětrávání

Pro tyto případy je vždy dobré sledovat, jak má stan vyřešeno odvětrávání. To by mělo nejenom umožnit bezproblémovou cirkulaci vzduchu, ale i ochránit před obtížným hmyzem.

Materiál podpěrných prutů

Při výběru sledujte i materiál podpěrných prutů, zásadní je především při otázce hmotnosti. Nejlevnější a taky nejtěžší variantou jsou černé laminátové tyče, lepší volbou je proto dural nebo rovnou karbon.

Barva a gramáž látky

Barva není zdaleka jenom pro okrasu. Zatímco ve světlém stanu se nebudete na sluníčku tolik péct, tmavá ložnice vám zajistí pohodlnější spánek na prosvětlených festivalech. Důležitá je proto i gramáž látky, která rozhoduje o tom, kolik světla si do stanu pustíte.

Výběr stanu nepodceňte

Kupte se slevou Stan Brother.

Porovnat slevy

Jak na údržbu

Aby vám zakoupený stan vydržel co nejdéle, rozhodně byste neměli podceňovat jeho údržbu. Ta spočívá především ve správném uskladnění po každém výjezdu. Platí zde pravidlo tří V: vyvětrat, vysušit a vyčistit.

K větrání a sušení používejte výhradně šňůru na prádlo nebo sušák, rozhodně stan nepokládejte na topení. Mohlo by to mít fatální následky jak pro jeho impregnaci, tak pro vlastnosti umělých vláken.

Při čistění byste si měli ve většině případů bohatě vystačit s teplou vodou a mýdlem, výrazné nečistoty pak raději svěřte profesionální čistírně.