Skvělé recepty z jahod: Vyzkoušejte jahodové daiquiri, kaše nebo cheesecake

Sklenice jahodového daiquiri, které připomíná ledovou tříšť Brent Hofacker / Shutterstock.com

Ať už máte zahrádku plnou jahod nebo jste je nakoupili za výhodnou cenu, máme pro vás několik tipů na jejich využití. Připravte si osvěžující nápoj, marmeládu, buchtu nebo si jahody zavařte na zimu. Všechny tipy včetně receptů najdete v našem článku.

Přečtěte si také

Nejznámější retro jídla v Česku: Těchto osm dobrot vás přenese o desítky let zpět

Sezóna jahod je skvělým startem léta, které si můžete zpříjemnit hned několika jahodovými pokrmy. Ať už jste si jahody vypěstovali na zahradě nebo jste využili akční nabídky v supermarketech, vyzkoušejte si připravit jahodové dobroty, které vás příjemně osvěží.

Snídaňová kaše z jahod

Začněte ráno se zdravou ovesnou kaší s jahodami. Na jednu porci budete potřebovat přibližně 200 g jahod, 100 g ovesných vloček, 150 ml mléka a na dochucení med, nesolené pistácie a mandlové lupínky.

Nejdříve dejte vařit pomačkané jahody, přidejte mléko a ovesné vločky a vařte, dokud kaše nezhoustne. Následně stačí jen naservírovat na talíř, smíchat s medem a dozdobit oříšky.

Sklenice tiramisu s jahodami Nemer-T / Shutterstock.com

Výborné jahodové Tiramisu

Receptů na jahodové dezerty je na internetu opravdu hodně. Vybrat si můžete z chutných cheesecaků, buchet, koláčů i osvěžujících dortíků. Skvěle chutná také jahodové Tiramisu, které je snadné na přípravu.

Potřebovat budete jen pár ingrediencí:

  • 750 g jahod
  • 120 g cukru krupice
  • 500 g mascarpone
  • 4 vejce
  • 24 ks cukrářských piškotů
  • lístky máty na ozdobu

Návod na přípravu je skutečně jednoduchý. Jahody očistěte a rozdělte na polovinu. První polovinu smíchejte s 20 g cukru a rozmixujte, druhou nakrájejte na plátky. Oddělte si bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého následně přimíchejte mascarpone.

Jakmile máte hotovo, začněte ukládat piškoty do skleniček nebo dortové formy. Na vrstvu piškotů naneste rozmixované jahody a sníh s mascarpone. Postup opakujte a ozdobte připravenými plátky jahod.

Připravte si osvěžující jahodový shake

K létu patří i vynikající nápoje – a velmi oblíbené jsou právě ty mléčné! Připravte si jahodový milkshake i vy. Na dvě hrsti jahod budete potřebovat 750 ml vychlazeného mléka, 300 ml jahodové nebo vanilkové zmrzliny, 200 ml smetany ke šlehání a krupicový cukr. Na závěr můžete ozdobit čokoládovou polevou.

Příprava je velmi rychlá a snadná. Stačí smíchat a rozmixovat jahody, mléko, zmrzlinu a cukr. Ze smetany si vyšlehejte šlehačku a pohár nakonec ozdobte čokoládovým toppingem.

Nenechte se vedrem zaskočit

Jahodové daiquiri

Dospělí si mohou pochutnat také na sladkém alkoholickém koktejlu. Potřebovat budete bílý rum, šťávu z limetky, pár jahod, lžičku moučkového cukru a několik lístků máty.

Jeden nápoj jahodového daiquiri si připravíte rozmixováním 45 ml bílého rumu, 20 ml limetkové šťávy, 4–6 kusů jahod a cukru. Následně přidejte led a znovu mixujte, dokud konzistence nebude připomínat ledovou tříšť. Nápoj dozdobte lístky máty a podávejte ve sklenicích na stopce.

Zaujal vás některý z receptů? Využijte samosběru nebo akčních nabídek na jahody a pusťte se do přípravy.