Co je to kozí kolostrum a na co všechno se používá?

Kozí mléko člověk přelévá do konve a vzadu koza žere trávu Stockmediaseller / Shutterstock.com

Kozí kolostrum jako doplněk stravy nebo složka kosmetiky. O jakou látku jde, proč zažívá boom a v čem je výjimečné? Za vším hledejte kozu. Ta patří mezi nejzdravější zvířata na planetě. Proč tomu tak je?

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

Spousta vitamínů přímo z mléka

Kozí kolostrum je první dávka mateřského mléka. Kolostrum koza předává kůzleti ihned po narození – je to taková první injekce všech důležitých látek pro imunitu mláděte. Část kolostra bývá odebírána na farmách poté, co se kůzle dostatečně napije a získá cenné látky pro sebe, a po šetrném sušení mrazem pak může být součástí výroby kosmetiky a potravinových doplňků. Tak se kolostrum může v podobě tobolky dostat ke člověku. O co ale jde?

Nezmeškejte přírodní produkty v akci

Tekutina, kterou koza předává novorozenému kůzleti, obsahuje spoustu biologicky aktivních látek. Jde o zmíněné imunitní látky a také informace, jak má imunita fungovat. V kolostru najdete imunoglobuliny, laktoferin, vitaminy, cytokin, interferon, růstové hormony, ale i minerály a antibakteriální a antivirové složky. To však stále není odpověď na otázku, proč kolostrum kozí, proč ne třeba kraví. Jak to tedy je?

  • TIP: Přejete si nakopnout imunitu? Sledujte letáky našich lékáren na Kupi.cz a doplňte ty látky, které potřebujete.
Kosmetické produkty z kozího mléka IRA_EVVA / Shutterstock.com

Mlsná koza si vybírá

Kozy se sice pasou podobně jako krávy, ale jsou velmi mlsné. Spásají až 60 druhů bylinek, díky kterým jsou zdravé – ano, kozy jako jedny z mála zvířat netrpí nádorovými onemocněními. Na rozdíl od krav jsou kozy chovány v přirozenějším prostředí. To jsou faktory, které pak vysvětlují, proč je kozí kolostrum cennou látku při podpoře imunity a celkového zdraví.

Kozí kolostrum je možné užívat jako podpůrný prostředek pro udržení zdraví dětí i dospělých. Je vhodné i pro ty, kdo dobře nesnesou bílkovinu kravskou. Desítky účinných látek působí také v těle člověka.

TIP: Legislativa nám neumožňuje zdravotnická tvrzení, proto je nejjednodušší cestou, jak se dozvědět více, informovat se ve vaší lékárně nebo se dozvědět více o účincích kozího kolostra na internetu.