Víte, jaký je rozdíl mezi kokosovým mlékem, vodou či kokosovým nápojem? Rozhodně se nejedná o totéž!

Různé druhy kokosových produktů, jako voda, mléko a nápoj, rozpůlený kokos Yulia Furman / Shutterstock.com

Potřebujete do receptu kokosové mléko? Tak pozor, ať v obchodě mylně nesáhnete po kokosové vodě nebo kokosovém nápoji. Označení těchto produktů se totiž velmi často zaměňuje a konzistence kokosového mléka nemusí být taková, jak jeho název napovídá. Přečtěte si, jaký je rozdíl mezi těmito potravinami obsahujícími oblíbený tropický plod. Ať už z hlediska složení, způsobu konzumace, nebo využití v kuchyni.

Přečtěte si také

Stačí denně vypít 2–3 litry vody? Pro někoho je to málo! Vypočítejte si, kolik tekutin potřebujete vy

Jakou část kokosu je libo?

Kokosové produkty jsou nezaměnitelnou ingrediencí mnoha asijských a indických jídel, koktejlů i dezertů. Jejich nabídka se v obchodech v poslední době neustále rozšiřuje a někdy nemusí být snadné jednotlivé výrobky od sebe odlišit. Hlavní je především to, z jaké části kokosového ořechu (který je vlastně ovocem) se vyrábí.

Zjednodušeně řečeno, kokosová voda je čirá tekutina uvnitř plodu, která často bývá nesprávně označovaná právě jako mléko. To ovšem vzniká z tuhé bílé dužiny a jeho hustší konzistence, chuť i kvalita se odvíjí od toho, kolik kokosového extraktu bylo při jeho zpracování použito. Existují také tzv. kokosové nápoje, které rovněž nemají s hustým kokosovým mlékem (nebo krémem či smetanou) mnoho společného, ačkoliv slouží jako rostlinná náhrada mléka kravského.

Malý kluk pije brčkem z rozpůleného kokosu Elizaveta Galitckaia / Shutterstock.com

Kokosová voda – zdravý zdroj tekutin plný minerálů

Ta nejkvalitnější pochází z mladých kokosových ořechů. V obchodech ji najdete nejčastěji stáčenou do PET lahví či kartonů se šroubovacím víčkem. Je určena k přímému popíjení. Důležité je ověřit si ve složení, že se jedna o 100% organickou kokosovou vodu bez dalších příměsí a ideálně pocházející z BIO zemědělství.

  • Tip: v různých sportovních a fitness obchodech se dá koupit i dehydratovaná či mrazem sušená kokosová voda v prášku, kterou stačí rozmíchat v trošce vody. Pro každodenní pití je praktičtějším, skladnějším i levnějším řešením, zároveň si díky šetrnému zpracování zachovává všechny své cenné látky.

Voda má proti bílému kokosovému krému poměrně specifickou chuť, hlavně je ale doslova nabitá vitamíny a minerály i elektrolyty, které dokáží velmi účinně rehydratovat náš organismus. Je proto skvělým zdrojem tekutin pro sportovce, těhotné ženy i osoby trpící bolestmi hlavy nebo průjmovým onemocněním. Dále její pravidelný přísun pomáhá snižovat cholesterol, zrychluje metabolismus a spalování tuků, zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému, detoxikuje a má i anti-age účinky.

Kokosová voda ve sklenici vedle rozpůleného kokosu NUM LPPHOTO / Shutterstock.com

Kokosová mléka a krémy – jedinečné přísady na vaření

Vyrábí se z bílé dužiny zralých kokosů, do kterých se zapracovává horká voda. Právě obsah kokosové složky (zpravidla se pohybuje mezi 50–90 %) určuje, nakolik bude produkt tučný, hustý a jak výrazná bude jeho chuť.

Kokosové mléko se v kuchyni používá především k přípravě autentických pokrmů asijské a indické kuchyně. Při vaření je také výbornou bezlaktózovou náhradou smetany. Polévky a omáčky dokáže krásně zahustit a zjemnit. Používá se ale také pro míchání různých tropických koktejlů (např. ikonické Piña Colady) nebo zdravých dezertů, pudinkůsmoothie.

Podle čeho kokosová mléka a krémy vybírat:

  • V regálech je často najdete v konzervách nebo malých kartonech o objemu 250–400 ml. Hledejte je v úsecích se zahraniční kuchyní, mezi konzervovanými potravinami či smetanami.
  • Výrobky označené jako „kokosový krém" obsahují kokosu zpravidla více a bývají hustší, tedy i tučnější. Není to ovšem pravidlem. Na trhu existují krémy se 75% podílem kokosu a mléka s 90%.
  • Vždy proto čtěte etikety a orientujte se podle množství kokosové složky. Neplatí také, že čím dražší výrobky, tím lepší složení. Velmi kvalitní a levnější mléka či krémy nabízí i privátní značky, např. Kaufland nebo Lidl.
  • K dostání bývají rovněž light verze. Ty se vyznačují výrazně nížím obsahem tuku, který ovšem jde ruku v ruce s nižším obsahem kokosový složky.
Žena lije kokosové mléko z kokosu do misky Africa Studio / Shutterstock

Kokosové nápoje – rostlinná alternativa klasického mléka

Posledním obvyklým produktem jsou tzv. kokosové nápoje, které v obchodech najdete mezi potravinami zdravé výživy či mezi rostlinnými mléky. Nejčastěji se prodávají v litrových baleních a cenově vychází podobně jako například alternativní mléka mandlová (cca 50–80 Kč/l). Oproti třeba takovému sójovému, ovesnému či rýžovému nápoji jsou tedy o něco dražší. Z velké části jej jich složení tvořeno vodou, kokosové složky mívají obvykle kolem 3–5 %.

Takový kokosový nápoj, jakožto bezlaktózovou náhradu kravského mléka do kávy, cereálií, dezertů i vaření a pečení, si ale můžete snadno a levně vyrobit i doma. Navíc bez stabilizátorů, emulgátorů či přidaného cukru, který často najdete v těch kupovaných. Postačí vám k tomu čerstvý nebo strouhaný kokos a kvalitní mixér. Inspirovat se můžete naším receptem níže.

Nezmeškejte kokosové mléko v akci

Recept: jednoduché domácí kokosové „mléko"

  1. Na vydlabanou dužinu z 1 zralého kokosu / 200 g strouhaného sušeného použijte 500–600 ml vody.
  2. Vše dejte do mixéru a mixujte několik minut dohladka (na stěnách blenderu se začne srážet tužší „smetana").
  3. Přeceďte přes cedník a plátýnko. Zbytek pevného kokosu použijte třeba při pečení.
  4. Hotový nápoj ještě můžete pro zvýraznění chuti lehce osolit a ochutit skořicí, vanilkou, javorovým sirupem či medem. Skladujte v lednici v uzavřené nádobě a před každým použitím řádně protřepejte, aby se promíchala oddělená bílá tuková vrstva, která vyplave nahoru, a čiřejší tekutina.