Víte, jaký je rozdíl mezi kokosovým mlékem, vodou či kokosovým nápojem? Rozhodně se nejedná o totéž!

Různé druhy kokosových produktů, jako voda, mléko a nápoj, rozpůlený kokos Yulia Furman / Shutterstock.com

Potřebujete do receptu kokosové mléko? Tak pozor, ať v obchodě mylně nesáhnete po kokosové vodě nebo kokosovém nápoji. Označení těchto produktů se totiž velmi často zaměňuje a konzistence kokosového mléka nemusí být taková, jak jeho název napovídá. Přečtěte si, jaký je rozdíl mezi těmito potravinami obsahujícími oblíbený tropický plod. Ať už z hlediska složení, způsobu konzumace, nebo využití v kuchyni.

Přečtěte si také

Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

Jakou část kokosu je libo?

Kokosové produkty jsou nezaměnitelnou ingrediencí mnoha asijských a indických jídel, koktejlů i dezertů. Jejich nabídka se v obchodech v poslední době neustále rozšiřuje a někdy nemusí být snadné jednotlivé výrobky od sebe odlišit. Hlavní je především to, z jaké části kokosového ořechu (který je vlastně ovocem) se vyrábí.

Zjednodušeně řečeno, kokosová voda je čirá tekutina uvnitř plodu, která často bývá nesprávně označovaná právě jako mléko. To ovšem vzniká z tuhé bílé dužiny a jeho hustší konzistence, chuť i kvalita se odvíjí od toho, kolik kokosového extraktu bylo při jeho zpracování použito. Existují také tzv. kokosové nápoje, které rovněž nemají s hustým kokosovým mlékem (nebo krémem či smetanou) mnoho společného, ačkoliv slouží jako rostlinná náhrada mléka kravského.

Malý kluk pije brčkem z rozpůleného kokosu Elizaveta Galitckaia / Shutterstock.com

Kokosová voda – zdravý zdroj tekutin plný minerálů

Ta nejkvalitnější pochází z mladých kokosových ořechů. V obchodech ji najdete nejčastěji stáčenou do PET lahví či kartonů se šroubovacím víčkem. Je určena k přímému popíjení. Důležité je ověřit si ve složení, že se jedna o 100% organickou kokosovou vodu bez dalších příměsí a ideálně pocházející z BIO zemědělství.

  • Tip: v různých sportovních a fitness obchodech se dá koupit i dehydratovaná či mrazem sušená kokosová voda v prášku, kterou stačí rozmíchat v trošce vody. Pro každodenní pití je praktičtějším, skladnějším i levnějším řešením, zároveň si díky šetrnému zpracování zachovává všechny své cenné látky.

Voda má proti bílému kokosovému krému poměrně specifickou chuť, hlavně je ale doslova nabitá vitamíny a minerály i elektrolyty, které dokáží velmi účinně rehydratovat náš organismus. Je proto skvělým zdrojem tekutin pro sportovce, těhotné ženy i osoby trpící bolestmi hlavy nebo průjmovým onemocněním. Dále její pravidelný přísun pomáhá snižovat cholesterol, zrychluje metabolismus a spalování tuků, zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému, detoxikuje a má i anti-age účinky.

Kokosová voda ve sklenici vedle rozpůleného kokosu NUM LPPHOTO / Shutterstock.com

Kokosová mléka a krémy – jedinečné přísady na vaření

Vyrábí se z bílé dužiny zralých kokosů, do kterých se zapracovává horká voda. Právě obsah kokosové složky (zpravidla se pohybuje mezi 50–90 %) určuje, nakolik bude produkt tučný, hustý a jak výrazná bude jeho chuť.

Kokosové mléko se v kuchyni používá především k přípravě autentických pokrmů asijské a indické kuchyně. Při vaření je také výbornou bezlaktózovou náhradou smetany. Polévky a omáčky dokáže krásně zahustit a zjemnit. Používá se ale také pro míchání různých tropických koktejlů (např. ikonické Piña Colady) nebo zdravých dezertů, pudinků a smoothie.

Podle čeho kokosová mléka a krémy vybírat:

  • V regálech je často najdete v konzervách nebo malých kartonech o objemu 250–400 ml. Hledejte je v úsecích se zahraniční kuchyní, mezi konzervovanými potravinami či smetanami.
  • Výrobky označené jako „kokosový krém" obsahují kokosu zpravidla více a bývají hustší, tedy i tučnější. Není to ovšem pravidlem. Na trhu existují krémy se 75% podílem kokosu a mléka s 90%.
  • Vždy proto čtěte etikety a orientujte se podle množství kokosové složky. Neplatí také, že čím dražší výrobky, tím lepší složení. Velmi kvalitní a levnější mléka či krémy nabízí i privátní značky, např. Kaufland nebo Lidl.
  • K dostání bývají rovněž light verze. Ty se vyznačují výrazně nížím obsahem tuku, který ovšem jde ruku v ruce s nižším obsahem kokosový složky.
Žena lije kokosové mléko z kokosu do misky Africa Studio / Shutterstock

Kokosové nápoje – rostlinná alternativa klasického mléka

Posledním obvyklým produktem jsou tzv. kokosové nápoje, které v obchodech najdete mezi potravinami zdravé výživy či mezi rostlinnými mléky. Nejčastěji se prodávají v litrových baleních a cenově vychází podobně jako například alternativní mléka mandlová (cca 50–80 Kč/l). Oproti třeba takovému sójovému, ovesnému či rýžovému nápoji jsou tedy o něco dražší. Z velké části jej jich složení tvořeno vodou, kokosové složky mívají obvykle kolem 3–5 %.

Takový kokosový nápoj, jakožto bezlaktózovou náhradu kravského mléka do kávy, cereálií, dezertů i vaření a pečení, si ale můžete snadno a levně vyrobit i doma. Navíc bez stabilizátorů, emulgátorů či přidaného cukru, který často najdete v těch kupovaných. Postačí vám k tomu čerstvý nebo strouhaný kokos a kvalitní mixér. Inspirovat se můžete naším receptem níže.

Nezmeškejte kokosové mléko v akci

Recept: jednoduché domácí kokosové „mléko"

  1. Na vydlabanou dužinu z 1 zralého kokosu / 200 g strouhaného sušeného použijte 500–600 ml vody.
  2. Vše dejte do mixéru a mixujte několik minut dohladka (na stěnách blenderu se začne srážet tužší „smetana").
  3. Přeceďte přes cedník a plátýnko. Zbytek pevného kokosu použijte třeba při pečení.
  4. Hotový nápoj ještě můžete pro zvýraznění chuti lehce osolit a ochutit skořicí, vanilkou, javorovým sirupem či medem. Skladujte v lednici v uzavřené nádobě a před každým použitím řádně protřepejte, aby se promíchala oddělená bílá tuková vrstva, která vyplave nahoru, a čiřejší tekutina.