Nekonečné sáčky už pronikly do většiny řetězců, za kolik je nakoupíte?

Žena v obchodě dává do látkového sáčku cibuli Igisheva Maria / Shutterstock.com

Všimli jste si, kolik plastového odpadu může vzniknout jediným velkým nákupem? Pro některé lidi je pohodlné jít do obchodu naprázdno, nakoupit si igelitové tašky, každou potravinu umístit do mikrotenového sáčku a po příchodu domů se té hromady plastu zbavit tím, že se vyhodí do koše. Aby se snížila produkce plastů, je třeba začít u zdroje, a tím jsou zejména řetězce, odkud si je lidé odváží domů.

Přečtěte si také

Největší mýty o tepelných čerpadlech, jsou skutečně drahá, poruchová a nevyplatí se?

Dokážou nekonečné sáčky pomoci?

Jen v Česku se denně použijí miliony mikrotenových sáčků a igelitových tašek. Dnes už víme, že se mikroplasty nachází všude a významně narušují ekosystém. Jejich produkci lze nejvíce omezit ekologickým nakupováním. Účinným nástrojem jsou nekonečné sáčky, které lze opakovaně používat pro uložení ovoce, zeleniny a pečiva.

Aby je zákazníci neignorovali, obchody je strategicky dávají přímo do úseků, kde je lidé mohou použít. Pořizovací cena je v řádech desítek korun. Jediná rodina dokáže jejich prostřednictvím ušetřit stovky plastových sáčků ročně. Aby se jednotlivé řetězce odlišily, dávají jim různé názvy.

Žena v supermarketu váží jablka v opakovatelně použitelném sáčku Kaufland

Které obchody nekonečné sáčky nabízí?

Kaufland – Vsadil na označení nEKOnečné sáčky. Nabízí 2 kusy za 29,90 Kč a kromě toho, že je lze používat opakovaně, se také dají vyprat na 30 stupňů.

Lidl – Zde narazíme na Green Bags, jde o nekonečné sáčky, které si můžete koupit po dvou kusech za 19,90 Kč. Zavedením těchto sáčků se plní celofiremní strategie Lidlu s názvem Reset Plastic.

Penny – Zde si můžete pořídit ovosáček, který je vhodný na ovoce a zeleninu a stojí 19,90 Kč.

Globus – Nabízí textilní sáček na ovoce a zeleninu za 9,90 Kč a zakoupením každého kusu přispíváte 0,50 Kč na Konto Bariéry.

Billa – Prodává Resáčky, které jsou z 80 % vyrobené z recyklovaného plastu. 2 kusy pořídíte za 29,90 Kč.

Sáčky pro opakované použití dnes naleznete ve většině českých řetězců. Kromě výše zmíněných pořídíte například bavlněné sáčky v prodejnách Tesco nebo Frusacky v obchodech Albert.

Co všechno pomáhá snížit produkci plastů?

S plasty se obchodníci snaží bojovat na všech frontách, někteří to dělají proto, že jim záleží na přírodě, jiní si tímto způsobem vylepšují image. V každém případě, pokud je lepší image spojená s menší produkcí plastů, každému to prospěje. Velkým pomocníkem je legislativa, která už 5 let zakazuje rozdávání igelitových tašek zdarma. Odborníci odhadují, že jeden kupující jich za rok spotřeboval až 300 kusů.

Většina obchodů již nabízí namísto igelitových tašek papírové a textilní alternativy. Na českém trhu také znovu ožily síťovky, které mají v tuzemsku dlouhou tradici. Vyráběly se už od 20. let 20. století a pomohl je oživit projekt Česká síťovka, díky kterému jsou tyto praktické a lehké tašky opět snadno dostupné všem.

Žena drží plátěnou tašku a dvě síťovky a sahá pro hrušku j.chizhe / Shutterstock.com

„Řetězce nahradily igelitové tašky za znovupoužitelné tašky papírové nebo látkové různých velikostí a zákazníci tento krok s ohledem na ekologii přijali a zejména látkové tašky si pravidelně nosí s sebou,“ sdělil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Až budete kupovat jablka v akci, nezapomeňte i na ekologický sáček

O redukci plastů se postarala i úprava obalů

Produkci plastů výrazně redukuje i změna ve výrobě obalů. Mnoho plastových obalů je nahrazováno papírovými, platí to zejména u instantních polévek. Na některých obalech už nenajdeme plastové fólie, obaly jsou v mnoha případech tenčí a rovněž se redukují rozměry plastových uzávěrů, čímž se ušetří desítky tun plastu ročně.