Sůl nad zlato: Tipy, jak využít sůl nejen v kuchyni

Žena sype sůl ze sklenice na skvrnu na koberci, na stolku je červené víno Robert Kneschke / Shutterstock.com

Věděli jste, že sůl používali naši předkové už před více než 6 000 lety? V současné době ji většina z nás využívá především v kuchyni. Kromě dochucování jídel ji však můžete upotřebit i jinak. Přečtěte si naše tipy a využijte potenciál soli na maximum.

Přečtěte si také

Počet podvodů u samoobslužných pokladen narůstá. Zloději si našli způsob, jak je obelstít

Sůl jako pomocník při úklidu

Užitečnou vlastností soli je schopnost nasávání tekutin, což můžete využít i při čištění skvrn. Před čištěním pomocí soli špinavou textilii nejdříve opláchněte ve studené vodě a potom na ni nasypte sůl. Nechte působit několik hodin. To, že sůl funguje, poznáte podle zabarvení. V případě, že se skvrnu nepodařilo vyčistit na první pokus, celý proces opakujte.

Kromě skvrn na textilu si sůl hravě poradí i s fleky od červeného vína na koberci. Stačí víno nejdříve vysát mokrou houbičkou. Poté místo opět navlhčete vodou a zasypte solí, která se postará o úplné vyčištění nechtěného fleku.

Sůl je vhodná také pro vyčištění dřevěných prkének, na kterých často krájíte maso, a proto není dobré čistit je chemickými saponáty. Postačí, když prkénko opláchnete v teplé vodě a následně přetřete solí, která ho vyčistí i vydezinfikuje. Na závěr ještě jednou prkénko opláchněte vodou a nechte uschnout.

Solným roztokem můžete vyčistit i přírodní nebo ratanový nábytek. Stačí si připravit solný roztok a hadříkem nábytek přetřít. Před dalším používáním nechte nábytek uschnout.

Člověk sype sůl do lavoru, ve kterém má nohy FotoHelin / Shutterstock.com

Dopřejte si zaslouženou péči a užijte si domácí lázně

Tělový peeling

Sůl můžete využít i při péči o svůj zevnějšek. Vytvořte si například domácí peeling, který odstraní odumřelé části pokožky a důkladně ji vyživí. K přípravě budete potřebovat pouze kokosový olej a hrubozrnnou sůl. Směs aplikujte na tělo krouživými pohyby.

Trápí vás ztvrdlá kůže na patách?

Dopřejte svým nohám koupel ve slaném roztoku. Sůl nohy důkladně vydezinfikuje a také pomůže jako prevence proti plísním a množení kvasinek. Příprava koupele je velmi jednoduchá. Stačí do lavoru nasypat sůl, zalít horkou vodou a nechat rozpustit. Ztvrdlá kůže na patách se po několika minutách koupele uvolní a vy ji jednoduše odstraníte pilníkem nebo pemzou.

Pořiďte si krém na ztvrdlé paty v akci

Slaná koupel uvolní tělo i mysl

Koupel v solném roztoku nemusíte dopřát jen svým nohám. Stačí, když do vany přisypete půl kila kuchyňské soli a necháte ji rozpustit. Vaše svaly se díky koupeli dokonale uvolní a po půl hodině se vaše tělo zcela zregeneruje. Mimo kuchyňskou sůl můžete využít i koupelovou sůl, která má podobné účinky, ale navíc krásně voní.

Dvě sklenice s vodou a vejci, jedno vejce je na dně, druhé se drží u povrchu, vedle hromádka soli Pat_Hastings / Shutterstock.com

Několik praktických rad na závěr

Věděli jste, že sůl vám pomůže zjistit, zda jsou vajíčka, která máte v lednici, čerstvá? Zkuste si udělat jednoduchý test, ke kterému budete potřebovat jen sklenici, sůl a vodu. Do sklenice nalijte vodu a přidejte dvě lžíce soli. Poté do ní vložte vejce. V případě, že je vejce čerstvé, zůstane na dně. V opačném případě se vejce ve vodě bude vznášet nebo bude plavat na hladině.

Sůl je skvělým pomocníkem také v boji se zaneseným odtokem. Stačí do potrubí nasypat přibližně 100 g soli a nechat působit, dokud se neodstraní veškerý tuk, který potrubí ucpal. Po několika hodinách stačí odtok propláchnout vodou.

Ověřenou radou je také použití soli místo zubní pasty. Většina z nás už zažila, jaké to je si zapomenout zubní pastu při cestování. Stačí mokrý zubní kartáček namočit do soli a jemně si vyčistit zuby. Po vyčištění bude celá ústní dutina vydezinfikovaná a zuby budou bělejší.

Znáte i nějaký další trik, jak využít sůl v domácnosti? Dejte nám vědět do komentářů. Nezapomeňte se podívat také na akční letáky a dokoupit sůl se slevou.