Připadá vám vůně uzeného masa neodolatelná? Obzvláště během teplých měsíců jde o jednu z nejpopulárnějších úprav masa. Někteří si uzené potraviny rádi kupují, jiní už mají na zahradě vlastní udírnu. Bohužel však nepotěšíme příznivce zdravého životního stylu. Proč je vlastně uzení nezdravé a existují možnosti, jak udit zdravěji?
Proces uzení vystavuje maso, sýr, ryby nebo zeleninu kouři z hořícího zdroje paliva, jako je dřevo nebo dřevěné uhlí. Tato metoda pomáhá uchovat potraviny a propůjčit jim výraznou chuť.
Uzené maso je chtě nechtě kontaminované, respektive stejný proces, díky kterému chutná tak dobře, ho kontaminuje. Při tomto zpracování masa vznikají škodlivé látky zvané polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH) a heterocyklické aminy (HCA), které mohou vést ke zvýšenému riziku rakoviny střevního traktu, zejména rakoviny tlustého střeva a žaludku. Před uzením varuje i Světová zdravotnická organizace, která ho považuje za jednu z příčin rakoviny.
Častá konzumace uzeného masa je také spojena se zvýšeným rizikem mrtvice, cukrovky 2. typu a srdečních chorob. Ani jiné uzené potraviny navíc bohužel nejsou příliš zdravé, škodlivé látky mohou obsahovat například i sýry.
CL Shebley / Shutterstock.com
Kdykoli smažíte maso nebo zeleninu, musíte použít nějakou formu tuku nebo oleje, abyste pokrmu dodali chuť, texturu a vlhkost. Ať už používáte máslo, margarín nebo různé nezdravé rostlinné oleje, tuky se mohou do jídla vstřebat a vytvořit vysoce nezdravý výsledek. Při uzení naopak nemusíte tyto druhy mastných olejů používat, takže je méně pravděpodobné, že v důsledku toho přiberete nebo budete trpět kardiovaskulárními problémy.
Pokud udíte při nízké teplotě, dochází k menší oxidaci a degradaci vitamínů a minerálů. Z tohoto důvodu při správném uzení zachováte více nutričních hodnot, a přitom jídlo skvěle chutná.
Pokud jídlo udíte horkým kouřem, bude se vařit při mnohem nižší teplotě, než kdybyste ho grilovali nebo smažili. Z tohoto důvodu je mnohem pravděpodobnější, že se vyhnete vzniku spálenin.
Roman Zaiets / Shutterstock.com
Kupte se slevou Vepřová žebra K-Mistři od Fochu z Modletic.
Kupte se slevou Gril s udírnou Smokie Cattara.
Andrei Iakhniuk / Shutterstock.com
Co si z toho odnést? Uzení se vyhýbat nemusíte, jen z jeho konzumace nedělejte pravidelný zvyk a řiďte se radami pro zdravější postup, které jsme uvedli výše.