Jak se zbavit krtka na zahradě?

Krtek na krtinci na dvorku Ondrej Prosicky / Shutterstock.com

Při zmínce o krtkovi mnoho lidí pookřeje a vzpomene si na roztomilého kamaráda z večerníčku. Jeho reálná podoba je rovněž půvabná – velké přední tlapky, legrační proporce a sametová černá srst. Většina lidí však tuto podobu nikdy neuvidí, namísto ní ovšem může spatřit nevzhledné krtince, které se hromadí na perfektně posekaném trávníku. Náhle si uvědomíte, že s vámi bydlí nezvaný host, kterého je potřeba se zbavit.

Přečtěte si také

Těchto 10 věcí byste v obchodě nikdy neměli dělat. Vyhněte se trapasu i konfliktům

Poznejte krtka

Krtek obecný je malým stvořením, které není v dospělosti o moc větší než 12 centimetrů. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení nejí kořeny rostlin a stromů, i když kolem nich a pod nimi tuneluje. Ve skutečnosti jsou krtci hmyzožravci a vytvářejí tunely, aby našli červy a další hmyz, který žije v půdě kolem rostlin.

Tunely hloubí maximálně v hloubce několika desítek centimetrů, a to až rychlostí 4 metry za hodinu. Když pátrají po samičkách, hloubí chodby těsně pod povrchem, jinak je obvyklá hloubka 5–20 centimetrů pod zemí.

Krtek není nočním tvorem, ale je aktivní během dne, kdy kombinuje práci a spánek, vždy po několika hodinách. Na povrch se dostane jen výjimečně a když se mu to podaří, je velmi hbitý. Ačkoliv má malé oči, slepý není, a navíc má velmi vyvinutý sluch a čich. Dožívá se 2–5 let.

Krtince v zahradě Kamil Macniak / Shutterstock.com

Co k vám krtka přilákalo?

Spousta hmyzu – Krtci dokážou sníst za den i tolik hmyzu, kolik sami váží. Jejich potrava se skládá z žížal, bílých červů, brouků a larev. Proto si staví propracované nory v oblastech, kde je tento hmyz hojný – pokud je to u vás na zahradě, zřejmě je u vás mnoho hmyzu.

Chladné teploty – Krtci preferují vlhkou a chladnou půdu, která jim pomáhá regulovat teplotu.

Krajinářské prvky – Krtci mají tendenci sledovat určité krajinné prvky, jako jsou řady plotů, cesty nebo jiné hranice vytvořené lidmi. Také se často zavrtají pod keře a stromy v zahradě, aby našli hmyz, který žije v kořenových systémech.

Napravte škody v zahradě po krtkově řádění

Jak krtinec vzniká?

Poškození trávníku způsobené krtky je obvykle nejzřetelnější na jaře a na začátku léta a pak znovu na podzim. Tehdy jsou zvířata nejblíže k povrchu, během letních měsíců je jejich ražba často na hlubší úrovni. Když krtek hloubí tunel, musí půdu někam dávat, takže ji obvykle vytlačí na povrch, a tím vznikne krtinec.

Nezabíjejte ho, je užitečný

I když vám krtek může pít krev, není to záškodník. Jejich malé množství dokonce může být prospěšné pro terénní úpravy – pomáhají provzdušňovat půdu a eliminovat přebytečné populace škodlivého hmyzu. Když je však krtků mnoho, vzniknou vám terénní úpravy, které si nepřejete.

Zabití krtka se může zdát jako rychlé řešení, ale počítejte s tím, že se k vám mohou časem nastěhovat další. Existují nicméně i humánní metody, jak se krtka zbavit. Snažte se proto vyhýbat pastem, metodám a chemickým přípravkům, které ho mohou zabít.

Krtek na dlani Vita Serendipity / Shutterstock.com

Jak se krtka zbavit

  • Počkejte – Jednou z možností je zkrátka počkat. Když má krtek nedostatek potravy, zase odcestuje jinam. Záleží na tom, jestli jste ochotni tolerovat pár krtinců.
  • Hluk – Krtci mají rádi klid. Když slyší hluk, nemohou hrabat. Účinnou možností je použít solární nebo bateriové plašiče krtků, které se rozmístí po zahradě. Vydávají zvuk o frekvenci, kterou lidské ucho neslyší, ale krtci ano. Následně si raději najdou klidnější lokalitu, třeba u sousedů.
  • Pachové odpuzení – Existují pachy, které krtci nenávidí, například česnek, narcisy nebo měsíček. Nemusíte však kolem celé zahrady sázet tyto květiny, v hobby obchodech si můžete pořídit pachový postřik, granule nebo prášek, který nasypete přímo do nory. Také se nabízí hnojiva s odpuzujícími účinky proti krtkům. Nepříjemný pach je vyžene daleko od vás.
Dopřejte své zahradě komplexní ochranu
  • Humánní pasti – Jednou z možností je použít humánní pasti. Jedná se o pasti s jednosměrnými dvířky – dovnitř se umístí návnada, krtek do pasti vleze a už se nedostane ven. Vy ho následně můžete odnést daleko od domova a tam ho vypustit.
  • Domácí mazlíčci – Pokud máte na zahradě psy nebo kočky, krtek se vám bude pravděpodobně vyhýbat.
  • Méně zalévání – Krtci nesnáší tvrdou půdu, ve které je navíc i málo hmyzu. Můžete proto zkusit zalévat méně často a krtek možná zmizí. Problémem je, že suchá půda může zabít i vaše rostliny.