Jak správně používat tlakový hrnec? Pozor! Výrobce stahuje z trhu jeden nebezpečný typ

Vaření v tlakovém hrnci Daniel Krason / Shutterstock.com

Když se řekne tlakový hrnec, někteří si představí nepostradatelného pomocníka v kuchyni, zatímco druzí se zbytečně děsí. Jeho použití je přitom snadné i bezpečné – stačí dodržovat pravidla pro manipulaci. V čem je tlakový hrnec výjimečný a jak jej používat? A nemáte doma právě teď z trhu stahovaný, nebezpečný typ? Výrobce BANQUET zveřejnil svolávací akci na typ IMPRESSE Classic 5l.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Rychlé vaření, výrazná chuť

Tlakový hrnec, tlakáč, papiňák, Papinův hrnec. Všichni jej známe, avšak ne každý jej používá. Přitom jde o hrnec, se kterým během chvíle vykouzlíte delikátní pokrmy.

Principem je, jak samotný název napovídá, tlak. Hrnec je uzavřen tak, aby při varu vlivem páry došlo k postupnému natlakování. Zatímco při běžném vaření se dostanete na teplotu okolo 100 °C, v případě tlakového hrnce je teplota vyšší díky tlaku – dochází ke zvýšení až na 130 °C. Nejenže tak dojde ke zrychlení vaření, ale také například ke zkřehčení masitých pokrmů. Už se vám sbíhají sliny na nějaký ten poctivý guláš? Podívejte se s námi, jak s tlakovým hrncem pracovat.

Výhody tlakového hrnce:

  • rychlé vaření
  • úspora času i energie
  • výraznější chuť a vůně
Nestíháte vařit? Cestujete? Děláte si zásoby?

Jak vařit v tlakovém hrnci?

Mnoho z nás se děsí, že hrnec pod tlakem vybouchne. Pokud ale budete dodržovat pravidla manipulace, pak žádné nebezpečí nehrozí. V případě jeho nákupu je vždy třeba výrobek důkladně zkontrolovat a přečíst si návod k použití. Důležitým detailem je především regulační ventil. Ten vám umožní upustit hrnci páru, jde o bezpečnostní prvek. Zkontrolujte také těsnění, aby v hrnci mohl narůstat tlak.

Vařečka s kousky masa a zeleniny z tlakového hrnce New Africa / Shutterstock.com

Pravidlo číslo jedna? Nepřeplňte jej

V tlakovém hrnci není možné vařit až po okraj. Pokud vaříte polévky a omáčky, tedy tekutá jídla, měly by sahat maximálně do dvou třetin obsahu hrnce. V případě ostatních pevných potravin a masa je dobré naplnit maximálně polovinu objemu hrnce.

Jste připraveni? Máte hotový základ? Pak stačí hrnec zavřít a počkat, až začne pravidelně vycházet pára. Snižte teplotu a sledujte ukazatel tlaku. Pro samotnou kontrolu jídla je pak vždy potřeba nejprve snížit tlak, a to vyžaduje až 15 minut. Teprve po odtlakování lze sundat víko a promíchat či zkontrolovat vařený pokrm. Že už v hrnci tlak není, poznáte tak, že už nezasyčí.

Tip: Var (dobu varu) při vaření v tlakovém hrnci počítejte od počátku syčení.

Dopřejte si poctivý guláš z papiňáku

Na co si dát pozor?

Koření, pěna a některé potraviny mohou ucpat ventil tlakového hrnce. Pozor si dejte především na drobné koření, ale i na potraviny, které při vaření pění, jako jsou jablka, fazole, hrášek nebo brusinky. Nezanedbatelná je také údržba a skladování – poklička s ventilem nepatří do myčky na nádobí. Hrnec ukládejte bez pokličky, aby se v něm nedržela vlhkost.

Pozor na nebezpečný tlakový hrnec, který výrobce stahuje z trhu

Právě problémy s tlakem a párou vedly i ke stažení tlakového hrnce výrobce BANQUET z trhu – konkrétně se jedná o hrnec BANQUET IMPRESSE typ Classic 5l, 23011605, série ID nr. 330/2020, EAN 8591022417096. Jeho zkoušky odhalily podezření na nesprávnou funkčnost regulátoru tlaku a únik páry do všech směrů při přetlakování, problém byl i s deformací víka.

Pokud typ z této série máte doma, můžete jej vrátit do prodejny, či přímo do prodejen výrobce BANQUET, potažmo do jeho sídla. Cena výrobku vám bude vrácena.

Tlakový hrnec BANQUET IMPRESSE typ Classic 5l BANQUET

Jednodušší vaření? Elektrický tlakový hrnec

Nová doba přináší nové možnosti. Není tedy divu, že na trhu je dnes běžně k sehnání i elektrický tlakový hrnec. Proces vaření probíhá automaticky, hlídá jej mikroprocesor.

Elektrický tlakový hrnec už nabízí různé programy vaření, dokonce umí sám regulovat teplotu a přejít z varu do ohřevu. Výhodou je i nemalé množství detailů pro vaši bezpečnosti, jako jsou blokátor zadrhnutí ventilu, systém snižování tlaku a automatické vypouštění páry. S tímto pomocníkem ušetříte nejen čas, ale i ještě větší množství elektrické energie. A víte, že se v něm dá i péct?