Lupina: Opomíjená bezlepková superpotravina, která svým složením strčí do kapsy i oblíbenou sóju

Semena lupiny na dřevěné lžíci Jiri Hera / Shutterstock.com

Lupina neboli vlčí bob se řadí mezi bobovité rostliny, které jsou díky svému tvaru i pestré paletě barev oblíbené jako okrasné květiny. Věděli jste ale, že se v nich ukrývají bezlepková a nutričně bohatá semena, která se dají zpracovávat a připravovat na mnoho způsobů? Navíc jsou skvělá při hubnutí či dodržování nejrůznějších alternativních jídelníčků. Seznamte se s lupinou a odhalte její zdraví prospěšné účinky i mnohé formy, v jakých se dá v obchodech koupit.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

V hlavní roli bílkoviny

Lupina je jako stvořená pro všechny sportovce, vegetariány a vegany, pro ty, kteří hubnou nebo všeobecně vyznávají zdravý životní styl i pro osoby dodržující bezlepkový či nízkosacharidový jídelníček.

Ceněná je totiž pro svůj vysoký obsah bílkovin (až 40 %), který je srovnatelný se sójou. Na rozdíl od ní však lupina obsahuje velmi nízké procento tuku (10 %) i sacharidů (cca 30 %). Naopak je bohatým zdrojem vlákniny a dalších důležitých minerálů, antioxidantů i vitamínů (např. skupiny B).

Díky vysokému podílu lecitinu a také obsahu omega 3 mastných kyselin mají semena vlčího bobu velký vliv na snižování cholesterolu i udržování normální hladiny cukru v krvi. Mají nízký glykemický index a příznivě působí také na vylučování a trávení. Jejich pravidelná konzumace se doporučuje jako prevence vzniku rakoviny i kardiovaskulárních onemocnění.

Kvetoucí rostlina lupina Ho Su A Bi / Shutterstock.com

Vaření a pečení, chroupání i popíjení

Ke konzumaci jsou vhodná především semena lupiny bílé a žluté. U některých planě rostoucích vlčích bobů mohou být semena dokonce jedovatá, a proto se nedoporučuje jejich sběr ve volné přírodě. Raději v obchodech a na internetu mrkněte do sekce zdravé výživy a lupinu si kupte. V kuchyni má velmi široké využití a dá se sehnat v mnoha podobách – od mouky určené k pečení a vaření přes naložené boby k pojídání až po výbornou kávu.

Pečení bez lepku nemusí být problém

Lupinová mouka

Prášek z najemno pomletých semen má krásně žlutou barvu a při pečení a vaření si s ním opravdu vyhrajete. Lupinová mouka je vhodná pro bezlepkové a low carb pečení chlebů, zákusků, piškotů, slaných i sladkých koláčů. Ideálně se hodí k zahušťování polévek a omáček, k obalování, k přípravě nádivek a karbanátků i k výrobě domácích těstovin. Díky jejím emulgačním vlastnostem jí dokonce můžete v receptech nahradit žloutky.

  • Kolik lupinová mouka stojí? Její cena je velmi srovnatelná s moukou sójovou, za půlkilové balení dáte většinou kolem 40–60 Kč.
  • Je tedy například o něco dražší než mouka pohanková (u té vychází 500 g na cca 35 Kč), ale naopak výrazně levnější než oblíbená alternativa pro pečení – mouka mandlová, jejíž cena běžně začíná na 150 Kč za půl kila.
Lehký biskupský chléb s lupinovou moukou Heike Rau / Shutterstock.com

Sušená celá semena lupiny

Používají se podobně jako luštěniny, před přípravou se namáčí a poté vaří doměkka. Hodí se do polévek, gulášů, zeleninových směsí, salátů i pomazánek. Vyrobíte z nich dokonce i domácí tempeh. Podobně jako například cizrna a fazole se dají po uvaření usušit v troubě dokřupava a podávat jako zdravá svačinka a lahůdka – třeba k pivu nebo televizi.

Semena lupiny se prodávají také pomletá či drcená. Po uvaření mají stejné využití jako například pohanka, bulgur či jáhly.

Zdravá a snadná surovina za dobrou cenu

Naložené lupinové boby

Seženete je ve skleničce ve sladkém či slaném nálevu. Jejich výhodou je, že je rovnou můžete přidávat do jídel nebo konzumovat jako přílohu, lehký předkrm i chuťovku.

Lupinová káva

Představuje výbornou náhradu za jiné obilné i pravé kávy. Chutná velmi podobně, ale neobsahuje kofein ani lepek a nedráždí žaludek. Jde o ideální alternativu pro ty, kteří klasickou kávu nemohou nebo se ji snaží omezit. Lupinová káva se vyrábí z bobů lupiny bílé a koupit se dá ve dvou variantách – pomletá (tu můžete připravovat stejně jako zrnkovou kávu) a instantní.