Vyčistí skvrny od trávy a pomůže proti zahradním škůdcům: 7 tipů, jak využít cukr v domácnosti i na zahradě

Různé druhy cukru na stole Pixel-Shot / Shutterstock.com

Cukr je zázračná potravina, kterou můžete kromě slazení nápojů a pokrmů využít také při úklidu nebo na zahradě. Velkou výhodou je, že se nachází v téměř každé kuchyni, a proto ho můžete kdykoliv použít. Přečtěte si naše tipy a zjistěte, s čím vším vám cukr dokáže pomoci.

Přečtěte si také

Velikonoční dny: Znáte jejich význam a s nimi spojené pověry?

1. Skvělý pomocník v boji s mravenci

Bojujete s nadměrným výskytem mravenců, kteří si vždy dokážou najít cestu do vaší zahrady nebo kuchyně? Místo drahých přípravků vyzkoušejte trik s cukrem, který lezoucí hmyz naláká.

Stačí ho smíchat s práškem do pečiva v poměru 1 : 1 a touto směsí posypat místa, kde se mravenci nejčastěji objevují. Aby byl celý proces úspěšný, je potřeba ho po několika dnech zopakovat.

2. Ověřený lapač much a vos

Nejen mravenci, ale také mouchy jsou překážkou, proti které se snažíme bojovat různými způsoby. Ověřeným trikem je příprava sladké pasti, která létajícímu hmyzu voní a je pro něj lákadlem. Postup je velmi jednoduchý – stačí v hrnci smíchat 100 g cukru (nejlépe třtinového), 2 hrnky mléka a 60 g mleté pálivé papriky. Vše za občasného míchání 10 minut povařte a po vychladnutí přelijte do malých mističek a rozmístěte po místnosti.

Pytle s bílým a třtinovým cukrem fotorince / Shutterstock.com

3. Trápí vás háďátka v zahradě? Cukr zachrání vaši úrodu

Háďátka často napadají zeleninu i okrasné rostliny. Bojovat proti nim je však celkem snadné – stačí zeminu smíchat s cukrem, doporučená dávka je 1 kg cukru na 12 m². V zemině se často nacházejí mikroorganismy, které se živí právě glukózou. Díky cukru zvýší svoji aktivitu a háďátkům nedají žádný prostor.

Zásoba cukru by neměla chybět v žádné domácnosti

Kupte se slevou Cukr krystal.

Porovnat slevy

4. Cukr dokáže zahubit plevel

Především na jaře se v zatravněných plochách objevuje nechtěný plevel. Existuje ovšem jednoduchá cesta, jak se ho zbavit. Posypte trávník krupicovým nebo moučkovým cukrem a důkladně ho zalijte. Druhou možností je vytvoření zálivky (0,5 kg cukru : 40 l vody), kterou trávník postříkáte.

5. Vyčistí skvrny od trávy

Každý velmi dobře ví, jak těžce se čistí zelené skvrny od trávy. Často na ně nepomohou ani značkové čisticí prostředky, a proto lidé hledají účinné alternativy. Ověřeným receptem je smíchaní cukru s teplou vodou a následné vymíchání do husté kašičky, kterou stačí nanést na skvrnu a nechat pár hodin působit. Následně stačí daný kus oblečení klasicky vyprat v pračce.

Dřevěná miska s cukrem Pixel-Shot / Shutterstock.com

6. Prodlouží životnost řezaných květin

Řezané květiny mají tendenci rychle vadnout, cukrový roztok však dokáže prodloužit jejich životnost až o několik dní. Stačí smíchat 3 lžíce cukru, 1 lžíci bílého octa a 1 l teplé vody, důkladně rozmíchat a nechat vychladnout. Studený roztok nalijte do vázy s květinou. Ocet se postará o likvidaci bakterií a cukr dodá zeleni potřebnou výživu.

7. Dokonale čistý mlýnek na koření i kávu

Potřebujete se zbavit nečistot v mlýnku na kávu nebo koření? Stačí, když do něj nasypete několik lžic cukru a pomelete. Cukr vymele všechny nečistoty, které se dříve nepodařilo vyčistit. Po pomletí stačí mlýnek otřít suchým hadříkem.

Inspirovali vás naše tipy na využití cukru v domácnosti a na zahradě? Podívejte se na aktuální slevovou nabídku a doplňte si zásoby cukru se slevou.