V britském Lidlu začínají se stáčenou drogerií

Mladá žena stáčí drogerii do sklenice Iryna Inshyna / Shutterstock.com

Pro bezobalové nákupy nebo lokální výrobky už nemusíte jen na farmářské trhy. Stále častěji je nabízejí i velké potravinářské řetězce, například Lidl, Albert nebo Globus. Kromě toho se snaží snižovat emise, lépe hospodařit s energiemi a podporovat zákazníky v ekologickém nakupování, které může být i cenově výhodné. Jak takové udržitelné supermarkety vypadají?

Přečtěte si také

České tvarůžky dobyly svět: Zapáchají, ale chutnají výborně a pomáhají při hubnutí

Stáčená drogerie v britském Lidlu

Společnost Lidl například ve Velké Británii testuje plně automatizovanou plnicí stanici, která zákazníkům nabídne stáčenou drogerii a další bezobalové produkty. Doplnitelnou láhev si lidé zakoupí jen jednou, vyhnou se tak zbytečnému plastu, a ještě ušetří nemalé částky.

„V Lidlu věříme, že za dobré věci se nemá platit nic navíc. I proto jsme hrdí na to, jak skvěle pilotní provoz této technologie funguje,“ říká Mark Newbold, CSR manažer britského Lidlu.

S partnerstvím je spokojený i Chris Baker z chilského startupu Algramo, který chytré plnicí stanice vyrábí. Cirkulární projekt počítá během šesti měsíců fungování s úsporou téměř tří tisíc jednorázových plastových nádob. Úspěchy ale slaví už v prvních dnech, má tedy velký potenciál posunout se na globální úroveň.

Žena stáčí drogerii do zavařovací sklenice Space_Cat / Shutterstock.com

Albert snižuje svoji uhlíkovou stopu

Pozadu nezůstává ani Albert, který jen za poslední tři roky snížil své emise o téměř 35 % a díky dalším miliardovým investicím se má do roku 2040 stát uhlíkově neutrálním. Využije k tomu promyšlenou strategii založenou na úspoře elektřiny, plynu i pohonných hmot. Ruku v ruce s tím jde modernizace logistiky a prodejen, což povede k celkovému zkvalitnění nákupního zážitku.

„Při stanovování cílů a zveřejňování údajů je důležitá transparentnost. Naším výchozím bodem pro vyhodnocování uhlíkových emisí je rok 2018,“ doplňuje Martina Černá, ředitelka pro udržitelnost a zdraví v Albertu.

Začněte s ekologií i u sebe doma

Ekologie se prosazuje i jinde

Udržitelně myslí v poslední době i provozovatelé ostatních supermarketů. Kaufland v minulém roce kompletně přešel na recyklované účtenky a Globus zase rozšířil síť dobíjecích stanic pro elektromobily. Nejsou sice zdarma, ale po přihlášení můžete nabíjet za poměrně nízkou cenu – 3 Kč/kWh.