Vyplatí se používat noční krémy a čím se liší od těch denních?

Denní a noční krém na ručníku Studio Dagdagaz / Shutterstock.com

Naše pokožka je přes den velmi zatěžována, usazuje se na ní prach, smog a neprospívá jí ani nošení make-upu. Mnoho žen se po příchodu domů odlíčí a aplikuje denní krém, v regálech obchodů však můžeme vidět také širokou nabídku nočních krémů. Víte, v čem se liší od denních a proč byste je neměli zaměňovat?

Přečtěte si také

Legendární americký street food: Buffalo wings musíte ochutnat!

Rozdíl mezi denním a nočním krémem

Denní krém je obecně lehčí než noční a obsahuje ochranný sluneční faktor chránící pokožku před UV zářením. Funguje také jako prostředek pro zkrášlení, dokáže pleť rozjasnit a vyrovnat její odstín. Je také méně mastný a rychleji se vstřebává, aby bylo možné po něm aplikovat make-up. Denní krémy jsou navrženy tak, aby chránily pokožku před živly, kterým je vystavena. Noční krémy jsou zase hustší, jsou určeny pro hydrataci a doplnění pleti důležitými látkami. Pomohou s vyhlazováním vrásek a zjemnění známek stárnutí.

Vyberte si krém v akci, se kterým se nespletete

Jednoduše řečeno denní krémy pokožku především chrání, noční ji regenerují. Noční krémy obvykle obsahují vysoké koncentrace peptidů a retinolu, které mohou ovlivnit citlivost vaší pokožky na slunce, takže byste je přes den rozhodně používat neměli. Nezaměňujte je tedy, protože by vám to nepřineslo žádné výhody. Nabízí se i kombinované krémy, ale lepší volbou je pořídit si zvlášť produkty na péči přes den a v noci.

Žena si natírá krém na obličej fizkes / Shutterstock.com

Musí kůže v noci dýchat?

Často si lidé myslí, že jsou noční krémy špatné, protože v noci potřebuje pokožka dýchat a odpočinout si od přípravků, které nosíme přes den. Pokožka však nefunguje jako plíce a póry nemusí být prázdné, aby se kůže nadechla. Kožní buňky jsou jako ryby, potřebují vodu, aby přežily. Bez vody se kožní buňky dehydratují a celkové zdraví pokožky je vážně ohroženo.

Ve skutečnosti může dehydratace vyvolat reakci, která může vést k podráždění, zarudnutí a citlivosti. Důsledné používání nočního krému je účinný způsob, jak zvýšit hladinu vody v pleti. Olej neboli kožní maz je přirozená látka, kterou tělo produkuje pro zvlhčení pokožky. Hladiny kožního mazu se mění, nejvyšší jsou brzy odpoledne a nejnižší v noci. Když vaší pleti chybí kožní maz, zvyšuje se rychlost transepidermální ztráty vody, což narušuje vaši vlhkostní bariéru.

Proč je v noci ideální čas na péči o pokožku?

Je to z toho důvodu, že v noci přejde vaše tělo do režimu opravy. Používá aktivní složky, jako jsou retinol, exfoliační kyseliny a antioxidanty, aby se podpořil proces obnovy pokožky. Pokud máte dostatečný spánek, necháváte těmto aktivním složkám dostatek času, aby pronikly do pokožky a měly maximální účinnost. Propustnost kůže se mění podle cirkadiánního rytmu a nejvyšší je večer. Znamená to, že v noci mohou potřebné složky proniknout hlouběji do pokožky než během dne.

Ruce nabírají krém z kelímku Pixel-Shot / Shutterstock.com

Zaveďte rutinu

Správná péče o pleť se postará o mladistvý vzhled vaší pokožky do pozdního věku. Občasné použití krému nemá valný efekt. Ideální volbou je udělat z aplikování krémů rutinu a starat se o pleť na pravidelné bázi. Naučte se každý den aplikovat denní krém, pleť čistit a používat před spaním noční krém.

Pokud chcete pleť podpořit co nejvíce, kupte si séra na obličej, byť nejde vždy o malý výdaj. Pokud máte problémy s pletí, jako je akné, vrásky, pigmentace nebo otupělost, použijte k jejich léčbě zcela přírodní sérum na obličej. Pamatujte si, že se sérum používá vždy před aplikací denních i nočních krémů, aby se co nejlépe vstřebalo a proniklo hluboko do pokožky.