Podivné, ale účinné tipy, jak ušetřit peníze do rozpočtu

Žena drží prázdnou peněženku nad dokumenty s financemi Kmpzzz / Shutterstock.com

Za stejné množství peněz si toho koupíme stále méně a méně, tak se projevuje inflace i rostoucí ceny všech základních produktů a služeb. Někteří přestávají topit, jiní si odepírají své koníčky nebo jídlo, jen aby ušetřili nějaké finance do rozpočtu. Pokud jste už zoufalí a máte problém vyjít s penězi, poradíme vám podivné, ale zato účinné tipy, které vám mohou pomoci.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Odpojte spotřebiče

Velké množství spotřebičů odebírá elektrickou energii i tehdy, když je nepoužíváte. Naučte se tyto energetické upíry vypojovat ze zásuvky. Vhodnou volbou je také pořízení energeticky šetrných spotřebičů. Zpočátku je to výdaj navíc, ale postupně se vám vrátí a bude vám výdaje snižovat.

Přestaňte jezdit autem

Jezdíte autem pravidelně do obchodu, do města, do práce i za kamarády? Naučte se namísto toho chodit pěšky nebo používat kolo či koloběžku. Ceny pohonných hmot jsou vysoké, a dokonce i krátké cesty značně usrkávají z vaší nádrže.

Vynechte zbytečné oslavy

Narozeniny, Vánoce a další slavnostní události má stále více lidí spojeno se stresem, protože je čekají zvýšené výdaje za pohoštění, dárky a další nezbytnosti. Někteří se kvůli tomu dokonce uchylují k půjčkám. Pokud si dané události nedokážete užít bez stresu, raději je zcela vynechte a udělejte si místo nich třeba hezký společný výlet s drobným dárkem.

Mladý pár leží na dece na pikniku v přírodě Bokishans / Shutterstock.com

Snižte výdaje za zábavu

Chybí vám peníze na nájem, ale vyrazíte si do kina? Raději si večer pusťte hezký film v televizi a udělejte si k němu popcorn v mikrovlnce. Pokud za zábavou cestujete a platíte drahé vstupné, zkuste hledat akce, které jsou zdarma. Namísto hradu nebo zámku můžete navštívit třeba rozhlednu, zříceninu, oboru nebo jiné místo.

Sportujte levně

Posilovna, bazén a další sporty jsou často drahým koníčkem. Nemusíte však běhat na pásu či si platit členství ve fitness centru, raději vyrazte ven, kde si navíc můžete i zacvičit – počet venkovních sportovišť stále roste. Stejně tak si můžete pořídit posilovací pomůcky domů. Stále více lidí si pouští cvičební programy z YouTube, ať už jde o jógu, posilování nebo třeba aerobic.

Tip: Domácí posilovnu si zařídíte jednoduše – podívejte se na náš článek o tom, co by se vám do ní určitě mohlo hodit.

Ušetřete za fitko – nakupte výbavu a hurá do přírody

Stanovte si rozpočet předem

Dopředu si stanovte rozpočet, jaký můžete utratit za jídlo, ošacení nebo zábavu. Když to budete dělat každý měsíc, plánování výdajů vám umožní ušetřit nemalé množství peněz.

Dělejte si nákupní seznam

Věřte tomu nebo ne, ale vyrazit do obchodu bez nákupního seznamu znamená, že za nákup utratíte více, protože koupíte zbytečně některé věci navíc. Vždy si raději předem napište, co je potřeba koupit a svého nákupního seznamu se pevně držte.

Žena připravuje svačinu do krabičky Africa Studio / Shutterstock.com

Využijte zbytky jídla

Jste zvyklí po každém jídle otevírat koš a vysypávat do něj zbytky? Raději je vždy uskladněte v lednici nebo mrazáku a připravte z nich další pokrm. Brambory, rýže, fazole, maso, to vše jsou cenné suroviny, ze kterých vykouzlíte mnoho dalších chodů.

Bezmasé dny

V obchodě mají levný květák, brokolici nebo třeba cuketu? Když se naučíte dopřávat si bezmasé dny, pomůže vám to ušetřit, a navíc objevíte chutné a zdravé recepty, které jste neznali. Maso můžete skvěle nahradit zejména luštěninami, díky nimž levně připravíte i větší množství pokrmů.

Jídlo a nápoje s sebou

Jste zvyklí chodit do kavárny, do restaurací a rychlých občerstvení? Naučte se nosit si s sebou termosku, svačinu nebo oběd z domova. Tento zvyk vám možná zabere více času, ale ušetří mnoho peněz.

S trvanlivými surovinami v akci nešlápnete vedle

Vařte na více dní

Uvařit jídlo na více dní znamená časovou i finanční úsporu. Každodenní vaření znamená zvýšené výdaje za suroviny i energie, namísto toho však můžete snadně uvařit jen 2–3× do týdne.

Přípravky na domácí úklid – ocet, citron, jedlá soda a další ju_see / Shutterstock.com

Čistěte domácími prostředky

V mnoha případech nepotřebujete používat drahé čisticí prostředky. Mezi nejlepší pomocníky do domácnosti patří bílý ocet nebo běžná jedlá soda – stačí je smíchat s vodou a levný čisticí prostředek je na světě. Tyto dva pomocníci vám pomohou s čištěním většiny povrchů.

Tip: Ocet a jedlá soda jsou základ, k úklidu se však hodí i mnoho dalších domácích ingrediencí. Podívejte se na naše tipy, díky nimž si s domácím úklidem hravě poradíte.

Nepoužívejte jednorázové kapesníky a ručníky

Kapesníčky, papírové utěrky, vlhčené ubrousky, to všechno jsou zbytečné výdaje, které můžete nahradit látkovými variantami. Stačí je vyprat a můžete je znovu použít. A pokud se vám narodil potomek, zkuste nahradit jednorázové pleny za látkové, které můžete používat opakovaně. Počáteční investice se vám brzy vrátí.

Utěrek není nikdy dost

Sušte na vzduchu

Používáte sušičku na prádlo nebo elektrický sušák na ručníky? To jsou další výdaje za elektřinu. Mnohem lepší a zdravější volbou je pověsit své oblečení na šňůru a nechat ho větrat na vzduchu. Pokud nemáte balkón ani zahradu, pořiďte si sušák na prádlo do interiéru, který vám navíc jako bonus zvlhčí vzduch.

Tip: Přihoďte si sušák v akci k nedělnímu nákupu – v Globusu teď pořídíte sušák na prádlo za 349 Kč, v akci ho pak najdete i v Tescu, a to za 769 Kč.

Neplýtvejte vodou

Necháváte téct vodu, když si čistíte zuby nebo když se holíte? Možná, že místo 20 minut sprchování by vám stačilo jen 5. Prádlo perte jen tehdy, když máte plnou pračku. Voda je také velký výdaj a když se naučíte ji denně šetřit, promítne se to i ve vašem rozpočtu.

Kupte si sprchový gel v akci

Vytápějte jen část domu

Když je lidem zima, často zapnou topení ve všech místnostech. Naučte se raději topit pouze tam, kde trávíte většinu času. Není důvod topit v kuchyni, obýváku nebo dalších místnostech, když v nich zrovna nejste.

Žena věší prádlo na sušák New Africa / Shutterstock.com

Pořiďte si spolubydlícího

Pokud nezvládáte platit nájem, možná je více lidí, kteří jsou na tom stejně. Jen si představte, že byste za nájem platili jen polovinu – stačí si pořídit spolubydlícího. Pokud je to pro vás snesitelné, značně tím ušetříte své výdaje.

Přestěhujte se do menšího

Žijete v příliš velkém bytě? Často to znamená zvýšené výdaje navíc – přemýšlejte tedy o tom, jestli by vám nestačilo menší bydlení. Ušetřit můžete na nájmu, energiích i hypotéce.