Jak nejlépe zamrazit zbytky jídla z oběda nebo večeře?

Krabičky a sáčky s potravinami v mrazáku Canva

Zamrazování potravin a hotových jídel šetří čas a také peníze. Většina lidí však jídlo zamrazuje nesprávně, a tak může dojít k jeho znehodnocení a následnému plýtvání. Proto pro vás máme několik užitečných rad, jak efektivně zamrazovat potraviny.

Přečtěte si také

Online tržiště mají problém s padělanými výrobky. V boji pomáhá umělá inteligence, Amazon jich loni zabavil 7 milionů

Jaké výhody mrazení potravin přináší?

Mrazení jídla je skvělou cestou, jak zdravě uskladnit vaše oblíbené potraviny a pokrmy, které zbudou například z nedělního oběda s rodinou. Chlad totiž zpomaluje biologické procesy a aktivitu enzymů, které způsobují kažení potravin.

Právě proto je zamrazování potravin a jídel praktickou záležitostí, která šetří především čas. Navíc se pokrmy dají rychle a jednoduše rozmrazit, když přijdete unavení z práce.

Člověk vkládá dvě krabičky, ve kterých jsou těstoviny s omáčkou, do mrazáku Canva

Které potraviny za žádnou cenu nemrazit?

Je důležité si uvědomit, že ne všechny potraviny jsou vhodné k zamrazení. Například některé druhy ovoce nebo zeleniny v mrazáku zcela změní konzistenci. Nedoporučujeme mrazit ani pokrmy, které obsahují mléko (jogurty, smetany nebo sýry), protože jejich následné rozmrazení může změnit jejich chuť, vůni i vzhled. Svoji chuť po rozmrazení také mění kořeněná a smažená jídla.

A které potraviny se naopak na zamrazování skvěle hodí?

Mezi nejčastěji zamrazované potraviny patří různé druhy masa, ryby a polotovary, které jsou dostupné v obchodech. Mrazit můžete také pečivo, těsta, zákusky, ořechy, máslo, bylinky nebo houby. Ze zeleniny se na zamrazení skvěle hodí mrkev, brokolice, petrželová nať, květák, hrách nebo dýně. Z ovoce je nejlepší mrazit bobulovité plody – borůvky, rybíz, maliny, třešně, meruňky nebo broskve.

Různé druhy zeleniny v sáčcích na sobě v mrazáku Canva

Mrazíte správně? Přečtěte si naše tipy!

  • Jak jsme již zmiňovali, lidé často zamrazují i hotové pokrmy, které jsou čerstvě uvařené. U tohoto typu jídel si dejte pozor, abyste je do mrazáku vkládali až po úplném vychladnutí.
  • Dalším tipem je využívání funkce „rychlé mrazení“, kterou většina novějších mrazáků nabízí.
  • Mrazíte potraviny v sáčcích? Snažte se ze sáčku dostat ven co nejvíce vzduchu. Odstraněním vzduchu docílíte, že potraviny po rozmrazení nebudou vysušené. Nezapomeňte sáček pro lepší přehled popsat.
  • V případě, že jste pokrm už jednou rozmrazili, do mrazáku jej už podruhé nevracejte.
  • Potraviny by neměly být v mrazáku déle než 1 rok.
Krabiček do mrazáku není nikdy dost

Chystáte se začít se zamrazováním jídla? Pořiďte si praktické popisovací sáčky nebo průhledné krabičky, které vám usnadní následný výběr pokrmů z mrazáku. Už také víte, které potraviny jsou k mrazení vhodné. Podívejte se proto na aktuální slevové akce a doplňte jejich zásoby za snížené ceny.