Zbylo vám pár porcí od oběda? Víme, jak je správně zamrazit

Krabičky a sáčky s potravinami v mrazáku Canva

Máte přebytek pečiva nebo jste navařili větší objem jídla? Zamrazte ho! Poradíme vám, jak správně mrazit potraviny, aby nedošlo k jejich znehodnocení. A víte, které potraviny do mrazáku rozhodně nepatří? Přečtěte si celý článek.

Přečtěte si také

„Neděle je od slova nedělat, takže nechápu, proč by měly mít obchody otevřeno. Jen si zvykejte,“ říká zákazník

Jaké výhody mrazení potravin přináší?

Mrazení jídla je skvělou cestou, jak zdravě uskladnit vaše oblíbené potraviny a pokrmy, které zbudou například z nedělního oběda s rodinou. Chlad totiž zpomaluje biologické procesy a aktivitu enzymů, které způsobují kažení potravin.

Právě proto je zamrazování potravin a jídel praktickou záležitostí, která šetří především čas. Navíc se pokrmy dají rychle a jednoduše rozmrazit, když přijdete unavení z práce.

Člověk vkládá dvě krabičky, ve kterých jsou těstoviny s omáčkou, do mrazáku Canva

Které potraviny za žádnou cenu nemrazit?

Je důležité si uvědomit, že ne všechny potraviny jsou vhodné k zamrazení. Například některé druhy ovoce nebo zeleniny v mrazáku zcela změní konzistenci. Nedoporučujeme mrazit ani pokrmy, které obsahují mléko (jogurty, smetany nebo sýry), protože jejich následné rozmrazení může změnit jejich chuť, vůni i vzhled. Svoji chuť po rozmrazení také mění kořeněná a smažená jídla.

A které potraviny se naopak na zamrazování skvěle hodí?

Mezi nejčastěji zamrazované potraviny patří různé druhy masa, ryby a polotovary, které jsou dostupné v obchodech. Mrazit můžete také pečivo, těsta, zákusky, ořechy, máslo, bylinky nebo houby. Ze zeleniny se na zamrazení skvěle hodí mrkev, brokolice, petrželová nať, květák, hrách nebo dýně. Z ovoce je nejlepší mrazit bobulovité plody – borůvky, rybíz, maliny, třešně, meruňky nebo broskve.

Různé druhy zeleniny v sáčcích na sobě v mrazáku Canva

Mrazíte správně? Přečtěte si naše tipy!

  • Jak jsme již zmiňovali, lidé často zamrazují i hotové pokrmy, které jsou čerstvě uvařené. U tohoto typu jídel si dejte pozor, abyste je do mrazáku vkládali až po úplném vychladnutí.
  • Dalším tipem je využívání funkce „rychlé mrazení“, kterou většina novějších mrazáků nabízí.
  • Mrazíte potraviny v sáčcích? Snažte se ze sáčku dostat ven co nejvíce vzduchu. Odstraněním vzduchu docílíte, že potraviny po rozmrazení nebudou vysušené. Nezapomeňte sáček pro lepší přehled popsat.
  • V případě, že jste pokrm už jednou rozmrazili, do mrazáku jej už podruhé nevracejte.
  • Potraviny by neměly být v mrazáku déle než 1 rok.
Krabiček do mrazáku není nikdy dost

Chystáte se začít se zamrazováním jídla? Pořiďte si praktické popisovací sáčky nebo průhledné krabičky, které vám usnadní následný výběr pokrmů z mrazáku. Už také víte, které potraviny jsou k mrazení vhodné. Podívejte se proto na aktuální slevové akce a doplňte jejich zásoby za snížené ceny.

Reklama
Reklama