Jak pěstovat brambory na zahradě nebo balkóně, aby byla úroda bohatá

Člověk drží sklizené brambory v dlaních, brambory v záhonu, lopata Andrii Yalanskyi / Shutterstock.com

Brambory jsou oblíbeným jídlem, které si dopřáváme v mnoha podobách. A jako u většiny potravin i tady platí, že nejlepší jsou ty domácí. Pokud tedy máte možnost pustit se do vlastní sadby, neváhejte. Na pěstování brambor není nic těžkého, zvládne to i začátečník. Odměnou vám budou vynikající plody, které chuťově předčí ty z obchodu.

Přečtěte si také

Papírové kartony od vajec rozhodně nevyhazujte. Dají se využít jako květináč i zásobník na šicí potřeby

Kdy je nejvhodnější čas?

Ideální doba pro sadbu brambor se odvíjí především od teploty půdy. Ta by měla mít alespoň šest až osm stupňů. Tato doba obvykle nastává od konce března až po polovinu května. Samozřejmě vždy záleží na aktuálním počasí i oblasti. Ve vyšších polohách to bude přirozeně spíše později.

Základem je kvalitní sadba

Abyste se mohli radovat z pořádné úrody, musíte vybrat dobrou sadbu. Nepokoušejte se sázet konzumní brambory – ty jsou určené jen k jídlu a pravděpodobně by vám ani nenaklíčily. Pro certifikované sadbové brambory zajeďte do zahradnictví. Na trhu je k dispozici více než sto padesát odrůd. Nenechte se širokým výběrem zaskočit a orientujte se podle několika základních pravidel.

Dvě různé odrůdy brambor v košíku Lydia Vero / Shutterstock.com

Odrůdy se v zásadě dělí na rané, polorané a pozdní. Rané jsou určené k okamžité spotřebě. Po výsadbě si na nich budete moci pochutnat už zhruba za 100 dní. Jestliže však chcete brambory na uskladnění, volte raději ty polorané, případně pozdní. Počkáte si na ně sice déle (zhruba 110 až 150 dní), zato vám při správném skladování vydrží osm měsíců i více.

Pokud se na pěstování necítíte, kupte brambory výhodně v akci

Rozhodnout se také musíte pro vhodný varný typ. Ten udává, kolik brambory obsahují vody a škrobu, a tedy jaká bude jejich konzistence po zpracování.

  • Varný typ A má škrobu nejméně a hodí se především na vaření či opékání, ale i do bramborového salátu.
  • Varný typ B je univerzální zlatá střední cesta. Tyto brambory využijete na vaření i pečení, dá se z nich udělat bramborová kaše a hodí se i do polévek nebo guláše.
  • Varný typ C má škrobu nejvíce a je ideální volbou na přípravu bramborového těsta.

Pokud jste vybrali odrůdu, nezapomeňte si před nákupem brambory dobře prohlédnout. Měly by mít klíčky dlouhé několik centimetrů a měly by vypadat zdravě – bez povlaku, dírek či jiných poškození.

Na zahradě i na balkóně

Pokud vlastníte zahradu, máte situaci trochu jednodušší – stačí vybrat záhon a pustit se do výsadby. Jestliže však bydlíte v bytě, nemusíte smutnit. Brambory se totiž dají pěstovat i na balkóně, terase nebo třeba na vydlážděném dvorku. Stačí k tomu využít vhodné nádoby.

Asi nejlepší jsou pro tento případ dostatečně velké květináče, případně bedničky. Počítejte s tím, že jsou brambory náročné na prostor, proto by nádoba měla mít alespoň 30 centimetrů na šířku i hloubku. Existují i speciální praktické květináče určené přímo pro pěstování brambor. Skládají se ze dvou částí. Ta vnitřní je vyjímatelná a umožňuje sledovat růst hlíz a snadno je sklízet. Ceny tohoto květináče se pohybují zhruba od sto padesáti do tří set korun.

K pěstování brambor lze využít i pytle – buď jutové, které jsou dobře prodyšné, nebo plastové. Zvolit můžete i silnější pytle na odpadky. V tomto případě je ale nutné udělat do dna dostatek otvorů, kterými bude odcházet přebytečná voda. Pořídit můžete i speciální pěstitelské pytle, které vás vyjdou asi na stokorunu.

Člověk sází naklíčenou bramboru do záhonu Floki / Shutterstock.com

Nezapomeňte na správný substrát i hnojivo

Brambory jsou poměrně náročné na živiny, proto jim rozhodně dopřejte kvalitní půdu. Jako základ vám poslouží klasický substrát určený na zeleninu, případně i univerzální zahradnický substrát. Nutností je ovšem správné hnojivo. Na pultech zahradnictví najdete takové, které je určené přímo pro brambory.

Levný univerzální substrát seženete v supermarketu

Jak na samotnou výsadbu?

Půdu nejprve dobře prokypřete kypřicí motyčkou. Zbavte ji všeho plevele a pohnojte. Pokud sázíte do záhonku, vykopejte pro brambory brázdy. V nádobách vám budou stačit důlky, do nichž hlízy jednoduše uložíte. Nedávejte je nijak hluboko a myslete na to, aby rašící očka směřovala vzhůru. Potom na brambory nahrňte půdu. Nezapomínejte na pravidelnou zálivku.

Žena si vybírá brambory v obchodě BGStock72 / Shutterstock.com

Vyplatí se to?

Brambory si samozřejmě můžete koupit v obchodě, kde se jejich cena pohybuje kolem dvanácti korun za kilo. Pokud pěstujete doma jen v malém množství, nemusí se to finančně úplně vyplatit. Náklady na sadbu budou v tomto případě sice mizivé, ale minimálně za hnojivo pár stovek dáte. A jestliže nemáte k dispozici žádnou starší nádobu, počítejte s dalšími náklady.

Na druhou stranu vlastní zelenina chutná vždycky lépe než ta z obchodu a navíc ji máte stále při ruce. Pokud je tedy zahradničení alespoň trochu váš koníček, pusťte se směle do toho. Odměnou vám bude úroda, která bude jen a jen vaše.