Jak budou mít obchody otevřeno 1. května? A proč vlastně slavíme První máj?

Nákupní košík v uličce supermarketu non c / Shutterstock.com

Někdo ho zná jako Svátek práce, někdo jako lásky čas, kdy se chodí s drahou polovičkou líbat pod rozkvetlou třešeň. Řeč je o 1. 5., svátku, který se v Česku slaví přes 130 let. Kromě toho, že je oslavou lásky, je první květen zároveň oslavou jara a vítáním delších a teplejších dnů. Ať už slavíte cokoli, užijte si letošní sváteční den naplno. Povíme vám, kde v klidu nakoupíte.

Přečtěte si také

Přesolené jídlo ještě můžete zachránit! Ředění si nechte jako poslední možnost a zkuste fígle našich babiček

Svátek lásky a práce

Většina z nás si svátek 1. května spojuje s oslavou Prvního máje, k němuž patří líbání pod rozkvetlou třešní, jabloní či břízou, stavění májky, lidové slavnosti a vítání jara. Dnešní podoba Prvního máje vznikla zřejmě na počátku 19. století ve spojitosti s představitelem romantismu, básníkem Karlem Hynkem Máchou a jeho básní Máj.

Svátek práce, který připadá na ten samý den, sahá až do roku 1886, kdy se v Chicagu uskutečnila stávka dělníků usilujících o lepší pracovní podmínky. První květen byl oficiálně stanoven státním svátkem hned o tři roky později.

Navoďte si doma jarní atmosféru

Kupte se slevou Orchidej.

Porovnat slevy

Na Prvního máje mohou mít obchody otevřeno

Zákon o povinném uzavření obchodů s rozlohou vyšší než 200 m² je platný již několik let, zákazníci jsou však stejně před každým svátkem nejistí, zda bude mít jejich oblíbený prodejce otevřeno, nebo ne.

Zavřeno musí být na Nový rok, Velikonoční pondělí, o Vánocích, na Den české státnosti a Den vzniku samostatného československého státu. Obchody bývají zavřené i na Den vítězství 8. 5. Na Prvního máje (1. května) tato zákonná povinnost neplatí a obchody mohou mít otevřeno.

Přehled státních svátků ČR a otevíracích dob supermarketů a hypermarketů v roce 2022 najdete na stránkách nákupního rádce Kupi.cz.

Maminka s dcerou dávají potraviny do nákupního vozíku wavebreakmedia / Shutterstock.com

Nouzový stav, který v Česku platí, mění otevírací dobu 8. května

Současná situace platnost tohoto zákona poněkud pozměňuje. Během nouzového stavu, který bude platný i v květnu 2022, neplatí zákonné omezení otevírací doby obchodů, a ty tudíž mohou zůstat otevřené.

Je tedy velmi pravděpodobné, že si v některých obchodech nakoupíte i 8. 5. Zda tomu tak ale skutečně bude, záleží na každém konkrétním prodejci. Některé řetězce zavírají své prodejny i o těch svátcích, kdy nemusí, aby tak dopřáli svým zaměstnancům volno. Například Billa, Lidl, Kaufland, Penny i Tesco již oznámili, že na 1. máje budou mít své prodejny otevřené, ale o týden později, tedy 8. května na státní svátek Dne vítězství nad nacismem, je uzavřou. Otevřené prodejny 8. 5. zatím potvrdil pouze velkoobchod Makro.

Zpříjemněte si zamilovaný večer třeba proseccem

Oslavte lásky čas jak se patří

Udělejte si se svou drahou polovičkou hezký večer a oslavte lásky čas jak se patří, třeba romantickou večeří. Obchodní řetězce si pro své zákazníky během oslavy jara a lásky přichystaly množství skvělých akcí.

Mini Cooper, který lze vyhrát ve Sportce Sazka

Smůla v lásce, štěstí ve hře?

A pokud zrovna nemáte štěstí v lásce, možná vás čeká štěstí ve hře. Vsaďte si ve Sportce do hry Májová láska a vyhrajte vymazleného Mini Coopera.

  • Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.