Jak vybrat kvalitní domácí udírnu? Na co se při výběru zaměřit, aby byla tou ideální pro vás

Ryby v zahradní udírně Canva

Není nad domácí klobásky, šunku a další dobroty. V zahradní udírně je zvládne připravit každý. Stačí si vybrat typ, který vám bude nejlépe vyhovovat, a to velikostí, materiálem, palivem i funkcí. Velmi oblíbené jsou v dnešní době také grily s udírnou, ve kterých připravíte i spoustu dalších pokrmů. Pojďme se tedy zorientovat v široké nabídce, kterou kamenné prodejny i e-shopy každoročně nabízejí.

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Obchody stahují z prodeje rýži známého výrobce i holandské kakao

Klasická zděná udírna

Pro začátek doporučujeme zamyslet se nad tím, kolik prostoru a financí na udírnu máte.

Masivní zděné varianty budou ozdobou vaší zahrady a uzené z nich chutná dokonale, ale zaberou hodně místa a jsou finančně náročnější. Navíc by je měl stavět i obsluhovat někdo zkušenější.

Dva kusy masa v kovové udírně Canva

Kov, nebo dřevo?

Výhodou kovových udíren je dlouhá životnost, nízká hmotnost a jednoduchá příprava jídel. Navíc je pořídíte už za cenu okolo 10 tisíc. Mnoha lidem ale nevyhovuje jejich vzhled.

Dřevěné udírny vaši zahradu příjemně oživí a korespondují s aktuálním trendem přírodních materiálů. Zároveň patří k nejlevnějším a díky menší velikosti se s nimi snadno manipuluje, protože jsou relativně malé a mají oddělené topeniště.

Ještě se necítíte na domácí uzení? Chutné klobásky kupte v akci

Elektrická, plynová, nebo na dřevo?

Použití elektrických udíren je snadné a pohodlné. Disponují topnou spirálou, která se zahřeje během pár minut a pomáhá udržovat stálou teplotu. Ohřevem a spalováním briket nebo štěpky pak vzniká kouř, který ovlivňuje chuť uzenin. A podobně fungují i plynové varianty, u kterých bez problému nastavíte požadovanou teplotu i množství kouře.

Vůni masa uzeného na dřevě se jen tak něco nevyrovná. Nejlépe se pro tyto účely hodí tvrdá dřeva, zejména bukové nebo dubové. Připravte se ale, že uzení bude trvat déle a může nastat i problém s regulací teploty. S tím ale může pomoci například vpichovací teploměr.

Vepřové maso se připravuje na grilu s udírnou Canva

Proč si pořídit gril s udírnou?

Pokud máte kromě klobás nebo šunek rádi i pochoutky z grilu, pořiďte si takzvanou lokomotivu. Tato udírna se prodává jako doplněk ke grilu, a to samostatně i dohromady. Na základní uzení tedy stačí a navíc vám na zahradě ušetří místo.

Udicí pistole Sage Sage

Kouř – netradiční ingredience ve vaší kuchyni

Pomocí udicí pistole Sage BSM The Smoking Gun, bez přidaného tepla, jen díky napájení z baterií rozpálíte štěpky z voňavého dřeva a vytvoříte voňavý aromatický kouř v pohodlí své kuchyně. Kouř můžete použít nejen k zauzení masa nebo ryb, ale také na sýry, ovoce i zeleninu. Pokrmy můžete zaudit přímo na talíři, v hrnci, mixéru či šejkru. Stačí je vložit do zakryté misky či pekáče nebo přikrýt potravinovou fólií, případně jednotlivé ingredience umístit do obyčejného potravinového sáčku, kam pomocí krátké hadice zavedete kouř z pistole. Při výrobě kouře si můžete vybrat ze dvou rychlostí a také ze dvou druhů dřevěných štěpek – jabloně nebo ořechu. Jsou součástí balení a každá dávka vydrží na dvanáct udicích cyklů (Sage, cena 3 190 Kč).