Bylinky, které pomohou uklidnit nervy i zlepšit spánek

Levandulový čaj, levandule, heřmánek Canva

V dnešní hektické době se většina z nás bohužel potýká s neustálým stresem. Neměli bychom mu ovšem dovolit, aby nás ovládl, nebo dokonce přerostl v závažnější zdravotní potíže. Proto bychom měli svému tělu věnovat patřičnou péči v podobě zdravé stravy i dostatečného pohybu. Pomoc můžeme hledat také v přírodě – třeba mezi bylinkami, které uklidňují a napomáhají dobrému spánku.

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Nenápadné rostlinky s velkým potenciálem

Jestliže se na vás valí potíže, pociťujete obavy nebo nervozitu, zkuste si udělat chvilku pro sebe a připravit si horký čaj nebo odvar z bylinek. Mnohé z nich působí jako mírná sedativa, příjemně zklidní roztěkanou mysl a často mají i celou řadu dalších pozitivních účinků na náš organismus.

Pokud však pravidelně užíváte nějaké léky, je lepší poradit se s lékařem, zda je kombinace dané bylinky a medikamentů vhodná.

Bylinky si samozřejmě můžete nasbírat přímo v přírodě. Jestliže tuto možnost nemáte, bez problémů je zakoupíte v celé řadě obchodů nebo v lékárně. Obvykle jsou k dostátí v sušené podobě, případně si je můžete pořídit jako porcovaný čaj, tinkturu nebo třeba tabletky. Které bylinky tedy posílí naši psychiku?

Čerstvé květy třezalky, sušené květy třezalky, doplňky stravy z třezalky Canva

Třezalka

Třezalka je pravděpodobně první bylinka, která se nám v souvislosti s uklidňujícími účinky vybaví. Je totiž považována za přírodní antidepresivum. Úspěšně dokáže bojovat proti mírnějším depresím, úzkostem i stresu. Osvědčila se také při problémech s nespavostí.

Tato žlutě kvetoucí bylinka však přináší i celou řadu dalších benefitů. Je výborným pomocníkem při onemocnění jater, žlučníku nebo slinivky. Příznivě působí také na močové cesty, plíce, srdce a krevní oběh. Ženy jistě ocení pomoc při menstruačních potížích i v období klimakteria.

Oblíbenou mátu nyní koupíte se slevou

Máta

Máta je typická bylinka českých zahrádek. Tradičně se z ní připravuje oblíbený čaj, který nejen krásně voní a skvěle chutná, ale je zároveň i velmi zdravý. Máta je totiž známá pro svoje uklidňující účinky. Pomůže zbavit se lehčích úzkostí a budete díky ní i lépe spát.

Mimoto máta přispívá k dobrému trávení a správné činnosti střev. Posiluje také obranyschopnost organismu a je přínosem i pro dýchací systém. Jestliže nejste milovníci čaje, můžete si z ní připravit osvěžující limonádu.

Mátový čaj, čerstvá máta, sítko Canva

Heřmánek

Heřmánkový čaj připravovaly už naše babičky, protože dobře znaly jeho léčivé účinky. I on dokáže uklidnit vystresovanou mysl a napomůže klidnému spánku. Je také výborným prostředkem proti nachlazení nebo chřipce. Podobně jako máta i heřmánek přispívá k dobrému trávení. Dá se použít také jako kloktadlo při bolestech zubů. Jestliže vás trápí kožní potíže, je heřmánek rovněž skvělým pomocníkem – zajistí vám totiž zdravější pleť i mladistvější vzhled.

Levandule

Už jen samotná vůně levandule působí na většinu z nás relaxačně. Nasušená nám však může prospět ještě víc. Pokud si z ní připravíte čaj nebo limonádu, vězte, že podpoříte svůj trávicí systém i štítnou žlázu. Levandule přispívá také ke klidnému spánku a úspěšně odbourává stres i úzkosti. Díky svým krásným fialovým kvítkům se dá využít i jako voňavá dekorace.

Sušené kytice levandulí Canva

Meduňka

I meduňka krásně voní a přináší našemu tělu celou řadu benefitů. Odvar, který si z ní můžete připravit, vás vrátí do psychické pohody, odbourá stres i úzkosti. Trpíte-li nespavostí, mohla by vám tato zázračná bylinka rovněž pomoci. Meduňka je ale také přírodním antioxidantem, snižuje krevní tlak a je účinným prostředkem při bolestech hlavy.