Zápach z ryb? Čtyři zaručené způsoby, jak se ho rychle zbavit

Ryba se zeleninou na prkénku se sekáčkem Canva

Ryby jsou zdravé. Ať už se jedná o ty sladkovodní nebo mořské, měli bychom je na talíři mít alespoň jednou v týdnu. Častým argumentem, proč se jejich přípravě mnoho lidí vyhýbá, je ale nepříjemný zápach, který se line ještě několik hodin, možná spíše dní, z našeho domova. Pokud však víte, jak na to, tato „vada“ na kráse rozhodně nemusí být problémem.

Přečtěte si také

„Ukradla jsem v obchodě zboží, ale nechtěla jsem,“ líčí svou zkušenost zákaznice. I tak hrozí pokuta, varuje právník

Také vás výrazný odér rybiny odrazuje od častější přípravy této zdraví prospěšné suroviny? Poradíme vám, jak se s ním vypořádat.

1. Zázrak jménem citron

Citron je skutečný „všeuměl“. Hodí se nejen v kuchyni jako osvěžující element do nápojů, dezertů či pokrmů, ale využijete ho také při úklidu nebo čištění odolných skvrn.

Stejně tak vám i pomůže bojovat s nepříjemným zápachem při přípravě ryb. Tento trik bude fungovat jak při jejich přípravě v troubě, tak i na pánvi, jen je potřeba trochu změnit strategii.

Dvě ryby na prkénku proložené citronem Canva

Pokud se chystáte rybu péct, připravte si ještě jednu zapékací misku s vodou, do které nakrájejte citron na silnější plátky nebo klínky, případně do ní i vymačkejte šťávu z něj. Pak už jen stačí dát do trouby jak plech s rybou, tak i misku s citrony a péct. Citronové silice se teplem uvolňují a troubu i kuchyň příjemně provoní. Pokud je potřeba, můžete i po vyndání hotové ryby nechat vodu s citronem v troubě ještě chvíli „pracovat“. Poté otevřete dvířka a nechte citronovou páru prostoupit i kuchyní.

Jestliže máte ryby raději z pánve, citron vám pomůže i zde. Nakrájený ho vložte do hrnce s horkou vodou a dejte vařit na vedlejší plotýnku. Vonné silice se opět uvolní a provoní váš byt. Velmi dobře fungují také slupky z pomerančů či jiných citrusových plodů.

Ryby by v jídelníčku neměly chybět

2. S nerezovým mýdlem se blýsknete

Rybu jste měli v poledne k obědu, ale její pach cítíte na rukou ještě večer, a to i přesto, že jste si je od té doby myli snad tisíckrát? V těchto případech je skvělou záchranou speciální nerezové mýdlo, které lze koupit v mnohých drogeriích, ale i v obchodech s noži a kuchyňskými potřebami.

A v čem je ten zázrak? Nerezové mýdlo funguje jinak než mýdla klasická. Ta totiž nepříjemný zápach jen na chvíli překryjí jinou vůní, kdežto mýdlo z nerezové oceli zápach neutralizuje tím, že jeho povrch reaguje s vodou a kyslíkem. Mýdlo převádí pachové molekuly do neutrálních sloučenin kyslíku a i obtížně odstranitelné pachy s ním snadno zmizí. Tento kousek tak oceníte nejen v kuchyni, ale i v dílně. Jen si vzpomeňte, jak těžko se lze zbavit „vůně“ nafty.

Pečený losos se zeleninovým salátem a krevetami Canva

3. Kasein z mléka pomůže

Namočit rybu do mléka je starý a osvědčený trik – stačí pět minut a zápach rybiny je téměř pryč. Kasein (bílkovina) z mléka totiž stihne i v takto krátké době reagovat s organickou sloučeninou trimethylaminem, která je za zápach zodpovědná. Rybu z mléka pak stačí jen vyndat, opláchnout studenou vodou a pokračovat v plánované přípravě. A nebojte se, mléko z ní určitě neucítíte.

Jakou rybu máte k obědu nejradši?

4. Bobkový list má sílu

Bobkový list – běžné koření, které máme doma snad všichni. Skvěle se hodí do vývarů, omáček nebo pod pečené maso, tím jeho úloha v kuchyni nicméně nekončí. Velmi jednoduchý, ale opět funkční způsob, jak se zápachu rybinu zbavit, je po přípravě ryb zapálit v popelníku nebo jiné vhodné nádobě pár sušených bobkových listů. Vůně vavřínu je natolik silná, že si na ni nepřijde ani zápach z ryb. Ale pozor, hořící lístky nikdy nenechávejte v kuchyni o samotě.