Jak se zbavit nepříjemného zápachu rybiny?

Ryba se zeleninou na prkénku se sekáčkem Canva

Ryby by měly být na našem talíři, podle výživových specialistů, alespoň jednou v týdnu. Ať už se jedná o sladkovodní, nebo mořské, o jejich benefitech už toho bylo napsáno mnoho. Ryby jsou příjemné zpestření jídelníčku, ale mají jednu velkou vadu na „kráse“. Tou je nepříjemný zápach při jejich přípravě, který zůstává nejen na rukách, ale i doma, kde nám i po několik dnech připomíná, že jsme si na rybě pochutnávali. Jak si s ním poradit?

Přečtěte si také

5 výborných receptů za pár korun: Tahle jídla uvaříte do 100 Kč

Také vás výrazný odér rybiny odrazuje od častější přípravy této zdraví prospěšné suroviny? Poradíme vám, jak se s ním vypořádat.

1. Zázrak jménem citron

Citron je skutečný „všeuměl“. Hodí se nejen v kuchyni jako osvěžující element do nápojů, dezertů či pokrmů, ale využijete ho také při úklidu nebo čištění odolných skvrn.

Stejně tak vám i pomůže bojovat s nepříjemným zápachem při přípravě ryb. Tento trik bude fungovat jak při jejich přípravě v troubě, tak i na pánvi, jen je potřeba trochu změnit strategii.

Dvě ryby na prkénku proložené citronem Canva

Pokud se chystáte rybu péct, připravte si ještě jednu zapékací misku s vodou, do které nakrájejte citron na silnější plátky nebo klínky, případně do ní i vymačkejte šťávu z něj. Pak už jen stačí dát do trouby jak plech s rybou, tak i misku s citrony a péct. Citronové silice se teplem uvolňují a troubu i kuchyň příjemně provoní. Pokud je potřeba, můžete i po vyndání hotové ryby nechat vodu s citronem v troubě ještě chvíli „pracovat“. Poté otevřete dvířka a nechte citronovou páru prostoupit i kuchyní.

Jestliže máte ryby raději z pánve, citron vám pomůže i zde. Nakrájený ho vložte do hrnce s horkou vodou a dejte vařit na vedlejší plotýnku. Vonné silice se opět uvolní a provoní váš byt. Velmi dobře fungují také slupky z pomerančů či jiných citrusových plodů.

Ryby by v jídelníčku neměly chybět

2. S nerezovým mýdlem se blýsknete

Rybu jste měli v poledne k obědu, ale její pach cítíte na rukou ještě večer, a to i přesto, že jste si je od té doby myli snad tisíckrát? V těchto případech je skvělou záchranou speciální nerezové mýdlo, které lze koupit v mnohých drogeriích, ale i v obchodech s noži a kuchyňskými potřebami.

A v čem je ten zázrak? Nerezové mýdlo funguje jinak než mýdla klasická. Ta totiž nepříjemný zápach jen na chvíli překryjí jinou vůní, kdežto mýdlo z nerezové oceli zápach neutralizuje tím, že jeho povrch reaguje s vodou a kyslíkem. Mýdlo převádí pachové molekuly do neutrálních sloučenin kyslíku a i obtížně odstranitelné pachy s ním snadno zmizí. Tento kousek tak oceníte nejen v kuchyni, ale i v dílně. Jen si vzpomeňte, jak těžko se lze zbavit „vůně“ nafty.

Pečený losos se zeleninovým salátem a krevetami Canva

3. Kasein z mléka pomůže

Namočit rybu do mléka je starý a osvědčený trik – stačí pět minut a zápach rybiny je téměř pryč. Kasein (bílkovina) z mléka totiž stihne i v takto krátké době reagovat s organickou sloučeninou trimethylaminem, která je za zápach zodpovědná. Rybu z mléka pak stačí jen vyndat, opláchnout studenou vodou a pokračovat v plánované přípravě. A nebojte se, mléko z ní určitě neucítíte.

Jakou rybu máte k obědu nejradši?

4. Bobkový list má sílu

Bobkový list – běžné koření, které máme doma snad všichni. Skvěle se hodí do vývarů, omáček nebo pod pečené maso, tím jeho úloha v kuchyni nicméně nekončí. Velmi jednoduchý, ale opět funkční způsob, jak se zápachu rybinu zbavit, je po přípravě ryb zapálit v popelníku nebo jiné vhodné nádobě pár sušených bobkových listů. Vůně vavřínu je natolik silná, že si na ni nepřijde ani zápach z ryb. Ale pozor, hořící lístky nikdy nenechávejte v kuchyni o samotě.