10 nejlepších tipů, na co použít v domácnosti citron

Žena drží mísu a rozkrojený citron Canva

V dnešní době, kdy se celý svět snaží o návrat k přírodě a trend netoxické domácnosti pohlcuje stále více hospodyněk, by byla škoda vyhazovat přírodní materiály s tak výjimečnými vlastnostmi. Jedním z nich je například citron, který v domácnosti využijete nejen na ochucení čaje. Citronová šťáva dokáže odstranit vodní kámen a špínu, bojuje s pigmentovými skvrnami, zvládne vyčistit dřevěná prkénka, vybělit prádlo a funguje jako přírodní leštidlo. Navíc po sobě zanechává krásnou svěží vůni.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Ovoce všech ovocí

Citron je jedinečný především díky své variabilitě a širokým možnostem využití. Nejenže má množství zdravotních benefitů, protože obsahuje vitamíny B a C, kolagen, karotenoidy, draslík, sodík či železo, ale navíc jej lze využít i pro úklid vaší domácnosti.

Z citronové šťávy a vody si vyrobte univerzální čistič, který využijete jak v koupelně na vodní kámen, tak v kuchyni na nejrůznější mastnotu. Přinášíme vám 10 tipů, jak tento zázrak mezi citrusy prakticky využít.

Člověk vkládá misku s vodou a citronem do mikrovlnné trouby Canva

1. Odstraní špínu v mikrovlnce

Citron dokáže perfektně zatočit se špínou v mikrovlnné troubě. Stačí do ní umístit misku s nakrájeným a vymačkaným citronem a zapnout na 5 minut na plný výkon. Než otevřete dvířka, vyčkejte ještě pár minut, aby se pára z citronu dostala do všech záhybů trouby. Nakonec misku vyjměte a všechny povrchy důkladně vyčistěte. Mikrovlnka bude jako nová, a navíc bude krásně vonět.

2. Vyčistí dřevěná prkénka

Citron si zvládne poradit též se znečištěním a zabarvením dřevěných prkének. Mrkev či červená řepa dokážou na dřevěném povrchu napáchat pěkné škody. Pro vyčištění přitom stačí posypat prkénko solí a poté jej vydrhnout polovinou šťavnatého citronu. Následně už stačí prkénko pouze opláchnout a podle potřeby celý proces zopakovat.

Na úklid domácnosti jedině citrony v akci

Kupte se slevou Citrony.

Porovnat slevy

3. Zatočí s vodním kamenem

Spousta českých domácností řeší problém s tvrdou vodou. Pokud k nim patří také ta vaše, i s tímto neduhem vám může pomoci obyčejný citron. Pro odstranění kamene v rychlovarné konvici ji stačí naplnit destilovanou vodou, přidat pár plátků citronu, vymačkanou citronovou šťávu a nechat převařit.

Pro vyčištění pračky nalijte do bubnu litr obyčejného potravinářského octa a přidejte hrnek citronové šťávy. Pračku zapněte na vyvářku. Díky vysoké teplotě a působení octa s citronem dojde k odstranění zbytků prášku, usazeného vodního kamene a dalších nečistot. Nemusíte se bát ani zápachu, citron zcela přebije zápach octa. Z citronové šťávy a destilované vody vyrobíte též perfektní univerzální čistič, který odstraní vodní kámen z vodovodních baterií a dalších povrchů.

Citrony, ocet a kartáč Canva

4. Je to přírodní leštidlo

Citron vám pomůže zatočit též se skvrnami na nádobí, které neodstraní ani myčka. Stačí potřebná místa potřít čerstvou citronovou šťávou a teprve poté naskládat do myčky. Citronová šťáva je navíc přírodním leštidlem, které pomůže vrátit zašlou slávu skleničkám, kovovému struhadlu, příborům či hrncům a pokličkám, jež se pak budou lesknout jako zrcadlo.

Tento trik můžete použít i při mytí v myčce, jednoduše rozmístěte po myčce několik polovin citronů a zapněte na obvyklý program. Výsledkem bude dokonale čisté a lesklé nádobí.

5. Dokáže vybělit prádlo

Pokud chcete dodat bělost svému bílému prádlu, můžete buď využít chemické bělidlo dostupné v každé drogerii, nebo přírodní variantu ve formě citronu. Stačí, když do nádržky v pračce kromě pracího prášku přidáte i půl hrnku citronové šťávy. Prádlo též můžete namočit do teplé vody a citron do ní vymačkat. Získáte tak účinné ekologické bělidlo bez agresivních chemických látek.

6. Neutralizuje pachy

Kromě toho, že citron zatočí s většinou nečistot, poradí si též se zápachem. Jeho svěží vůně dokáže perfektně neutralizovat jakýkoli pach, a proto jej využijete například jako přírodní osvěžovač vzduchu. Citronovou šťávu nakapejte do vody a povařte. Takto vzniklou směs nalijte do difuzéru nebo ji nechte odpařovat na parapetu. Případně můžete nakrájet citron na plátky a ty položit na radiátor.

Rozkrojený citron poslouží i jako vůně do myčky nádobí, neutralizuje zápach v lednici a kůra z citronu vložená do bot odstraní zápach během několika hodin.

7. Zabrání zhnědnutí ovoce a zeleniny

Citron je také skvělým pomocníkem při přípravě ovocných salátů a obložených mís. Pokud chcete hostům připravit tác s ovocem, ale bojíte se, že vám jablka či hrušky příliš rychle zhnědnou, jednoduše je po rozkrojení potřete citronovou šťávou. Nejenže si zachovají čerstvý vzhled, ale citronová šťáva jim dodá šmrnc.

Šálek čaje, ve kterém je polovina plátku citronu, kolem citrony, zázvor, lžička, cukr, bylinky Canva

8. Pečuje o tělo i duši

Pokud vás trápí příznaky chřipky a nachlazení, citron oceníte nejen na ochucení čaje, ale také jako přírodní kloktadlo. Šťávu z jednoho citronu smíchejte s polovinou hrnku horké vody a lžičkou soli. Pečlivě promíchejte a po zchladnutí kloktejte po dobu alespoň dvou minut. Opakujte několikrát denně a brzy zaznamenáte znatelnou úlevu.

Zimní počasí přímo svádí k dlouhým koupelím, které prohřejí tělo a detoxikují mysl. Přidáte-li do horké lázně šťávu a rozkrájenou kůru z několika citronů, relaxace je zaručena.

Do čaje i do koupele použijte bio citrony

Kupte se slevou Citrony bio.

Porovnat slevy

9. Odpuzuje hmyz

Přestože se většina z nás nemůže dočkat léta a sluníčka, na co se rozhodně nikdo netěší, je obtížný hmyz, který teplé počasí přináší. Ať už jsou to mravenci v kuchyni, mouchy, komáři, nebo vosy, k jejich odpuzování můžete příště namísto chemického přípravku použít přírodní variantu v podobě citronu. Ten rozkrojte na dvě poloviny a do dužiny napíchejte hřebíček. Umístěte ho na okenní parapety a uvidíte, že se počet nevítaného hmyzu rapidně sníží.

10. Zesvětluje pigmentové skvrny a pihy

Citron je účinný i v péči o pleť. Pokud vás trápí větší množství pih nebo pigmentové „stařecké“ skvrny, můžete na jejich zesvětlení využít právě citron. Postižená místa denně potírejte citronovou šťávou po dobu několika týdnů, dokud nezaznamenáte první výsledky. Po působení citronu místa vždy opláchněte čistou vodou. Při pravidelném používání bude vaše pleť zesvětlená, sjednocená a rozzářená.