Jak vybrat myčku nádobí? Druhy, funkce i další využití

Žena dává nádobí do myčky Canva

Doby, kdy jsme museli mýt nádobí ručně, jsou naštěstí dávno pryč. Myčka ušetří spoustu času, ale také vody, elektrické energie a životního prostředí. Jakou vybrat právě pro vaši domácnost? Záleží na prostoru v kuchyni, frekvenci používání i designu.

Přečtěte si také

Oblíbený módní řetězec Esprit neuspěl na švýcarském trhu. Míří do insolvence

Sledujte spotřebu a hlučnost

Hlučnost je zásadní hlavně na malém prostoru, tedy v garsonkách nebo v kuchyních spojených s obývacím pokojem. Aby vás myčka nerušila, doporučují se hodnoty maximálně okolo 50, ideálně jen 40 dB. Obecně jsou také tišší vestavěné myčky, u kterých tlumí zvuky ostatní skříňky.

A jak je to se spotřebou? Moderní myčky šetří planetu i vaši peněženku. Běžně tedy spotřebují 4x méně vody, než by bylo potřeba na ruční mytí. U ekologických programů jsou čísla ještě nižší. Myčka totiž funguje velmi efektivně – voda se do ní napustí jen jednou a po ohřátí se okamžitě smísí s čisticím prostředkem. Tato tekutina je pak několikrát rozstřikována na nádobí, následně přichází nad řadu oplachování a nakonec sušení. Celý proces většinou trvá dvě až tři a půl hodiny.

Nezmeškejte kapsle do myčky v akci

Rozměry, uspořádání a celková kapacita

Větší myčky mají šířku 60 cm a více, malé do 45 cm. Volně stojící myčky jsou vysoké zhruba 85 cm, vestavné modely přibližně 82 cm. Velikost ale není jediným rozhodujícím faktorem. Všímejte si také variability košů, minimálně ten dolní by měl mít sklápěcí hroty a chybět nesmí ani vyjímatelný košík na příbory.

A pokud jde o kapacitu, čísla udávají počet sad nádobí, které se do přístroje vejdou. Každá z nich obsahuje dezertní, mělký a hluboký talíř, příbory, hrnek a skleničky. Do velké myčky se vejde až 15 sad, u menších modelů se udává zhruba 10.

Žena v rukavicích naplňuje myčku Canva

Vestavěná, volně stojící, nebo stolní?

K největším výhodám volně stojící myčky patří nižší cena, která se pohybuje zhruba od 5000 korun, v akci i za 4000 korun. Proto ale počítejte i s vyšší hlučností, absencí některých funkcí a méně atraktivním vzhledem.

Za vestavěnou myčku si lehce připlatíte (ceny začínají přibližně na 6 tisících) a také bude složitější ji opravit nebo vyměnit. Na druhou stranu ale dokonale splyne s celou kuchyní a při mytí vás téměř nebude rušit.

Stolní myčky se hodí do jednočlenných nebo dvoučlenných domácnosti, kde se příliš nevaří. Ideální jsou ale i pro malé kanceláře či jiné komerční prostory. Pojmou maximálně 6 sad nádobí a zpravidla se umisťují přímo na kuchyňskou linku.

Používáte speciální funkce?

Pokud zapnete funkci Multisplit, nádobí se bude mýt pouze v horní nebo dolní zóně. Často se spoléháme i na světelný a zvukový signál, které nás informují o průběhu a hlavně ukončení mycího cyklu. U některých myček se pouze změní barva z červené na zelenou, jiné modely dokážou na podlahu zbývající čas.

Ekologický program myje s nižší spotřebou vody i energie. Připravte se ale na to, že bude trvat déle, mnohdy i přes 4 hodiny. Intenzivní mytí je naopak rychlejší, ale úměrně tomu stoupá i spotřeba.

A když nabízí myčka funkci Poloviční náplň, neznamená to nic jiného než využití menšího množství vody a energie.

Nezapomeňte na sůl do myčky

Jak na zavařování v myčce?

Možná vás to překvapí, ale myčka opravdu umožňuje i jednoduché zavařování. Jak na to? Nejprve naplňte sklenice vaším oblíbeným ovocem nebo zeleninou a pečlivě zavíčkujte. Potom je můžete začít skládat do myčky, ideálně tak, aby se nedotýkaly. Následně nastavte delší program na 70 až 80 °C a počkejte až na jeho konec (včetně sušení). V tu chvíli můžete sklenice vyjmout a nechat vychladnout, samozřejmě otočené víčkem dolů.