Jak rozproudit svoji lymfu?

Žena si provádí lymfatickou masáž na nohou, v pozadí jsou květiny a svíčky Canva

Kdo by to neznal. Zima je dlouhá, konečně se objevuje jaro, ale stejně jste pořád unavení. Jarní únava je tu a s ní nedostatek energie i špatná nálada. Doplňte vitaminy, upravte trochu stravu a hlavně rozhýbejte svoji lymfu. Ta vám po zimě pomůže očistit váš organismus a vy budete jako znovuzrození.

Přečtěte si také

Vlastník oblíbeného tržiště Temu se veze na úspěšné vlně. Loni ztrojnásobil své tržby a zdvojnásobil zisk

Co je vlastně lymfa?

Lymfa je čirá tekutina proudící lidským tělem. V podstatě funguje jako přepravní systém škodlivých látek. Nabere do sebe škodliviny a vyčistí od nich tělo.

Proto hraje zásadní roli v imunitním systému. A jak už to bývá, klíčem k dobrému fungování lymfatického systému, jakožto i celého těla, je správná strava a dostatek pohybu.

Celulitida, únava, otoky. Lymfa nedělá to, co má

Objevila se vám na těle celulitida či otok? Cítíte se pořád unavení? Za tím může být právě nesprávné fungování lymfatického systému. V takovém případě už většinou pohyb a zdravá strava nestačí, ale můžete své lymfě pomoci i jinak.

Speciální masáží k vysněné postavě

Lymfatická masáž se od klasické na první pohled příliš neliší, na ten druhý se však jedná o něco úplně jiného. Lymfatická masáž se nesoustředí na svaly jako takové, nejde do hloubky, ale velmi jemně stimuluje pokožku těla. Proto není bolestivá, naopak je velmi příjemná a uklidňující.

Detoxem k pohyblivé lymfě snadno a rychle

Cílem výše popsané masáže je očista organismu. V době polotovarů a fast foodů je obzvlášť důležité soustředit se na své tělo. Většina lidí se pohybuje jen velmi málo, dýchá znečištěné ovzduší a stravuje se nevhodně. Pravidelná očista s sebou nese celou řadu benefitů, jako je třeba odpočinek.

Býváte často unavení, napjatí a podráždění? Je tedy nejvyšší čas začít. Abyste svému tělu vrátili harmonii a zdraví, musíte o něj s láskou pečovat.

Žena si nalévá zeleninovou šťávu z mixéru do sklenice, kolem jsou papriky, brokolice, jablka, hroznové víno Canva

Odlehčete střevům

Nejúčinnější a nejjednodušší cestou k očistě je lehká strava zaměřená na zeleninu a ovoce. A to zejména kvůli vysokému obsahu vlákniny. Vláknina pomáhá čistit střeva a funguje jako jakýsi „kartáč“ nebo „vysavač“. Zapomeňte na červené maso, bílé pečivo, uzeniny, bílý cukr, konzervy, sladkosti, limonády a méně solte. K tomu zkuste omezit alkohol a počet šálků kávy denně.

Není nutné začít v jeden den se vším, to se vám pravděpodobně ani nepodaří. Zkuste si očistu rozplánovat a nezdravých potravin ubírat postupně. Poslouchejte své tělo. To, co funguje vaší kamarádce, nemusí fungovat vám.

Vitamin C není jen v citronech, zkuste třeba papriky

Zaměřte se na vitaminy

Asi vás nepřekvapíme, ale hlavním vitaminem, na který byste se měli soustředit, je vitamin C. Ten je významným antioxidantem a zvyšuje odolnost vůči infekcím. Zanedbatelná není ani jeho schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Proto do jídelníčku patří papriky, kapusta, zelí a hlávkový salát. Ale nezapomeňte, že vitamin C je velmi citlivý na tepelné zpracování. Při vaření zeleniny se z ní s přibývajícím časem ztrácí až polovina jeho obsahu

K boji s jarní únavou je potřebný i vitamin A, který najdete v rajčatech, mrkvi či mléčných výrobcích, a vitamin D. Ten se běžně tvoří v kůži díky slunečnímu záření, na jaře je ale sluníčka ještě velmi málo a je vhodné tělu trochu pomoci. Vyskytuje se v mléku, játrech či vaječném žloutku.

Usmívající se žena drží sklenici s vodou Canva

Dostatek vody

Voda je nepostradatelná. Pomocí ní probíhají všechny procesy v těle. Dva až tři litry vody, minerálky či bylinných čajů pomohou orgánům rozpustit škodliviny a přes ledviny je odvést z těla ven.

Tip: Na Kupi.cz najdete akční letáky, které by vám mohly s jarní očistou pomoci. Naleznete v nich nejen pomůcky na masáže, ale i plno dalších vychytávek.