Jak vyčistit koberec? Zjistěte, jak nejlépe zatočit se skvrnami na koberci

Žena čistí houbičkou skvrnu na koberci Canva

Vylilo se vám červené víno na sněhově bílý koberec? Anebo chcete vědět, jak se účinně zbavit drobků a prachu z koberce? V tom případě vám přijde vhod tento článek, ve kterém se dozvíte, jak nejlépe koberec vyčistit a jak se zbavit nejčastějších skvrn.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Drobků a chlupů vás zbaví vysavač

Pokud máte doma koberce, rozhodně by vám neměl chybět vysavač, který vás zbaví chlupů a drobků. Vybírat můžete z velkého množství – existují podlahové, robotické, tyčové i centrální vysavače a podle typu sání se dále dělí na sáčkové, bezsáčkové, cyklonové, vodní a parní.

Tip: Pokud si vysavač nedokáže poradit s chlupy od vašich domácích mazlíčků, zkuste k jejich odstranění použít vlhkou houbu, na kterou se přilepí, nebo váleček na oblečení.

Nezapomeňte vysavač čistit

Pravidelnou údržbu si zaslouží nejen vaše koberce, ale taky vysavač. Pokud se o něj budete pravidelně a dostatečně starat, prodloužíte jeho životnost a postaráte se také o to, aby se nesnížil jeho výkon. Jednotlivé typy vysavačů samozřejmě vyžadují odlišnou péči, nejčastěji je třeba vyměňovat sáčky, čistit filtr a hadici.

Žena vysává koberec Canva

Efektivní údržba koberců díky čističům

Věděli jste, že v kobercích bývá více mikroorganismů než na záchodovém prkénku? Usazují se zde totiž kožní buňky, prach, pyl a další nečistoty, čímž vzniká prostředí, které je pro mikroorganismy jako stvořené. Pokud se tedy chcete těchto nečistot zbavit co nejúčinněji, sáhněte po čističích koberců, které jsou robustnější než klasické vysavače a čistí více do hloubky. Čističe tlakem vstřikují vodu s čisticím prostředkem a následně ji vysávají. Některé druhy umožňují vysávat na sucho, mokro i tepovat.

Drobná hromádka špíny? Netahejte se s velkým vysavačem

Různé typy koberců vyžadují odlišnou péči

Ještě předtím, než si povíme jak na nepříjemné skvrny, je na místě říci, že jednotlivé typy koberců vyžadují odlišnou péči a vždy je třeba řídit se pokyny výrobce. Jinou péči vyžadují třeba syntetické koberce a jinou koberce z přírodních vláken, které jsou náročnější na údržbu.

Jak vyčistit koberce s vysokým vlasem?

V poslední době se velké oblibě těší zejména koberce s vysokým vlasem, takzvané shaggy koberce. Ty byste měli několikrát týdně nasucho vysát speciálním úzkým nástavcem s kartáčem. V případě mokrého čistění koberec nechejte důkladně vyschnout.

Světlá místnost s nízkým, černobílým kobercem Canva

Možnosti čištění koberců

V následujících řádcích vám přiblížíme jednotlivé možnosti čištění koberců, a sice vyklepávání, suché a mokré čištění.

Vyklepávání koberců

Nečistot se můžete samozřejmě účinně zbavit pomocí vyklepávání, které se hodí zejména pro menší a kusové koberce. Vyklepáváním je zbavíte usazeného prachu.

Suché čištění koberců

Suché čištění spočívá v použití prášků a pěn na suché čištění, které jsou ke kobercům velmi šetrné a jsou vhodné i na ty z přírodních materiálů. Jak s těmito přípravky pracovat? Jednoduše. Přípravek zapracujete do koberce, necháte ho po dobu uvedenou na obale působit a následně i s nečistotami vysajete vysavačem.

Mokré čištění koberců

Pokud se potřebujete zbavit odolných skvrn od jídla nebo od nápojů, můžete se pustit i do mokrého čištění. Nejdříve koberec vysajete a následně pomocí houby vytvoříte pěnu z přípravku na mokré čištění, kterou vetřete do koberce. Poté, co přípravek zaschne, koberec vysajete. Tuto metodu ale nepoužívejte, pokud máte dřevěné podlahy nebo vlněný koberec, který byste mohli přípravkem poškodit.

Sklenička červeného vína rozlitá na koberci Canva

Jak vyčistit skvrny od vína, krve, kávy nebo laku na nehty?

Pojďme se podívat na to, jak z koberce odstranit nejběžnější typy skvrn.

Jak vyčistit skvrny od krve

Krev na koberci vždy odstraňujte studenou vodou tak, že ji navlhčíte a poté potřete roztokem čpavku. Tento postup je účinný i na některé další zaschlé skvrny.

Jak odstranit skvrny od jídla

Se skvrnami od jídla vám může pomoci přípravek určený na čištění skel. Stačí ho nastříkat na skvrnu, nechat několik minut působit a poté setřít suchým hadrem.

Jak odstranit skvrny od červeného vína

Pokud se vám na koberec rozlije víno, odsajte maximum tekutiny papírovými ubrousky, skvrnu poté zakapejte citronovou vodou a nasypejte na ni jedlou sodu a nechejte ji chvilku působit. Nakonec ji čistým vlhkým hadrem setřete a koberec dosušte.

Došlo vám víno? Nakupte si ho v akci do zásoby

Jak odstranit skvrny od kávy

Se skvrnami od kávy si poradí perlivá voda, kterou necháte chvíli působit a poté skvrnu přečistíte lihem.

Jak odstranit lak na nehty z koberce

Může se samozřejmě stát, že se vám na koberec vylije lak na nehty. Ten jednoduše odstraníte acetonovým odlakovačem.

Jak odstranit skvrny od čokolády

Obzvláště pokud máte malé děti, může se stát, že se koberec ušpiní čokoládou. V tom případě potřete flek teplým glycerinem, po chvilce ho pokapejte vodou a posypejte pracím prostředkem. Tuto směs napěňte houbičkou a skvrnu vydrhněte.

Máte nějaké osvědčené metody, jak odstranit skvrny z koberce? Podělte se o ně s ostatními v komentářích.