Velké dilema při výběru vysavače: sáčkové, nebo bezsáčkové? V čem se liší a podle čeho je vybírat

Žena vysává domácnost šedo-bílým sáčkovým vysavačem Canva

Čeká vás výběr nového vysavače? Pak jste možná stanuli před důležitou otázkou: sáčkový, nebo bezsáčkový? Přečtěte si naše srovnání a nechte se inspirovat užitečnými tipy k nákupu. Mimo jiné vám poradíme, který z těchto dvou typů je vhodnější pro alergiky či majitele domácích mazlíčků a který je obtížnější a nákladnější na údržbu a provoz.

Přečtěte si také

Svěží restart? Pochutnejte si na 3 výborných jarních polévkách

Sáčkové vysavače

U těchto přístrojů si můžete vybrat, zda zvolíte sáčky papírové, nebo ty z netkané textilie. Některé modely umožňují zároveň více variant, záleží na nabídce konkrétní značky.

Jednorázové papírové sáčky: Při jejich používání takřka vůbec nepřijdete do kontaktu s prachem a nečistotami, a proto jsou velmi vhodné pro alergiky. Nevýhodou je, že se musí stále dokupovat nové, což se může časem pěkně prodražit. Každý výrobce má navíc jiný typ sáčků a před pořízením vysavače si doporučujeme ověřit jejich cenu a dostupnost v obchodech.

Sáčky z netkané textilie: Po jejich naplnění se vysypou a znovu použijí. Kontaktu s prachem se v tomto případě rozhodně nevyhnete. Nemusíte ovšem neustále myslet na jejich dokupování. Netkaná textilie je navíc nepropustný materiál, který funguje podobně jako filtr, takže se nečistoty nedostanou do útrob vysavače, např. do motoru.

Muž vysává koberec modrým sáčkovým vysavačem Canva

Plusy a minusy sáčkových vysavačů

Jejich výhodou obecně je, že jsou na trhu dostupnější (včetně nejrůznějšího příslušenství i servisu v případě poruch). Na jednu stranu disponují vyšším výkonem než bezsáčkové (což se může hodit majitelům domácích mazlíčků), ten ovšem není stabilní. Sací sílu výrazně ovlivňuje naplněnost sáčku. Většina novějších přístrojů vás na plnost upozorní indikátorem, u některých modelů to ale poznáte právě až poklesem výkonu.

Nevýhodou je také skutečnost, že vysáté nečistoty se hromadí po dobu několika týdnů až měsíců v sáčku, kde se množí bakterie, roztoči i zápachy. Záleží ale samozřejmě na tom, jak často vysáváte a obsah vysypáváte.

  • Tip: Koupit se dají speciální vůně do vysavače, které působí přímo v sáčku, a nejen že neutralizují nepříjemné pachy, ale některé mají také antibakteriální a antialergenní účinky.
Vhodný vysavač najdete i v supermarketu

Bezsáčkové vysavače

Fungují na základě vysokorychlostního proudění vzduchu, ze kterého se za pomoci odstředivé síly přes filtr separují prachové částice a nečistoty. Ty se zachytávají do odnímatelné sběrné nádobky, která se dá po každém vysávání vysypat a umýt vodou.

  • Tip: Existují také bezsáčkové vysavače s vodní filtrací, která je vhodnější například pro alergiky a astmatiky. Nečistoty vylijete spolu s vodou a nedochází k víření prachu. Tyto přístroje zároveň umožňují mokré vysávání, což oceníte nejen u koberců a čalounění.

Zásadní je kvalita filtru

O kvalitě bezsáčkového vysavače rozhoduje především filtr, který určuje životnost přístroje a zajišťuje, že vzduch, který se vypouští zpět do místnosti, neobsahuje žádný zbytkový prach. U některých modelů lze filtry umývat, jinde se musí měnit (i v tomto případě je dobré si předem zjistit, kolik vás budou náhradní filtry v budoucnu stát a jak moc jsou v obchodech dostupné).

Nevýhodou těchto typů je, že bývají hlučnější – proto se na tento údaj při výběru zaměřte a porovnejte u jednotlivých výrobků hodnoty. Ne každému také musí vyhovovat nutnost pravidelného čištění a vymývání sběrné nádobky na špínu a čas od času také filtru.

Shrnutí aneb Ty nejdůležitější rozdíly

  • Pro alergiky jsou nejlepší vysavače s papírovými sáčky, které se po naplnění vyhazují, případně bezsáčkové s vodní filtrací.
  • Majitelé domácích zvířat s delší srstí ocení spíše sáčkové, které mají všeobecně vyšší výkon a s ohledem na mazlíčky nejsou tak hlučné.
  • V domácnostech, kde se vysává často, budou praktičtější bezsáčkové, u kterých není potřeba neustále dokupovat sáčky a současně jejich výkon neklesá s naplňující se kapacitou.
  • Nejlevněji pořídíte sáčkové vysavače (především ty s vyměnitelným textilním sáčkem, u papírových je potřeba počítat s pravidelnými výdaji v budoucnu) – tato kategorie nabízí řadu modelů s dobrým poměrem ceny a výkonu. U bezsáčkových si připlatíte, zejména u těch s vodní filtrací.
Se špínou zatočí raz dva

Tipy z letáků: Bezsáčkový vysavač Rowenta RO2957EA nyní seženete se slevou 20 % v prodejnách Globus, a to za cenu 1 999 Kč (akce platí do 30. 11.). V Tescu až do 14. 12. koupíte bezsáčkový vysavač Clatronic BS1308 na koberce a tvrdé podlahy za 999 Kč. Sáčkový vysavač Sencor SVC 6920OR, který skvěle filtruje alergeny i prach, pořídíte s 33% slevou za 1 999 Kč v prodejnách hypermarketů Albert (akce platí do 7. 12.).