Nákup repasované techniky: Ušetří peněženku i životní prostředí

Oprava techniky Canva

Repasované zboží je termín, na který dnes narazíte čím dál tím častěji a týká se široké škály sortimentu. Mnoho lidí neví, o co přesně jde a často ho zaměňuje za zboží z druhé ruky. To však není zcela přesná definice. Mezi lidmi může panovat představa, že se jedná nekvalitní zboží, jeho kvalita je ovšem srovnatelná s tím novým, a to za zlomek ceny.

Přečtěte si také

Papírové kartony od vajec rozhodně nevyhazujte. Dají se využít jako květináč i zásobník na šicí potřeby

Co je repasované zboží zač?

Jedná se o použité zboží, které bylo upraveno takovým způsobem, aby fungovalo jako nové. Zatímco použité zboží se prodává takové, jaké je, u repasovaného dochází k výměně všech opotřebovaných dílů a modernizaci různých součástí pro optimalizaci výkonu.

Za běžných okolností by použité zboží skončilo na skládce nebo by bylo zlikvidováno, díky repasi však bude jeho životní cyklus pokračovat u dalších uživatelů. Jakého zboží se to týká? Většinou jde o zboží, u kterého jsou vyšší pořizovací náklady – nejčastěji jde o elektroniku, která zahrnuje počítače, notebooky, telefony, tiskárny, monitory a různé další příslušenství. Repasují se také průmyslové stroje, mechanické nářadí, náplně do tiskáren, autodíly a mnoho dalšího.

Muž repasuje počítač Africa Studio / Shutterstock.com

Jde skutečně o úsporu peněz?

Repasované zboží je levnější než nové, jeho funkčnost ale ve většině případů novému zařízení odpovídá. Vybavit domácnost nebo firmu repasovanou technikou tak znamená velkou úsporu nákladů do začátku (může jít i o 50 %). Při nákupu je však třeba počítat s tím, že s každodenním používáním kvalita postupně nebude odpovídat novému zařízení a může mít i kratší životnost. Některé společnosti nicméně mají natolik kvalitní proces repase, že ho podloží stejnou zárukou, kterou byste dostali u nového zboží.

  • Při nákupu se spoléhejte na prodejce s dobrými referencemi. Přečtěte si také obchodní podmínky, abyste věděli, jaké má například podmínky pro vrácení a reklamaci zboží.
  • Nová zařízení mohou být lepší volbou, pokud do budoucna plánujete upgrady nebo pokud máte vysoké požadavky na funkčnost a přesnost.
  • Pokud si nejste jistí nákupem takové techniky, zvažte její klady a zápory.

Vliv na životní prostředí

Jedná se o zelenou alternativu, s pomocí které se šetří přírodní zdroje. Likvidace techniky vytváří množství odpadu, který často končí na skládkách a výroba nových strojů a součástek znamená další produkci skleníkových plynů a těžbu přírodních zdrojů. Na trhu navíc chybí čipy a řada důležitých materiálů pro výrobu, přestože existuje přebytek použité techniky, kterou lze znovu použít a tím podpořit její přirozenější cyklus.