Pod stromečkem letos ubude elektroniky. Kteří prodejci hlásí nedostatek sortimentu?

Rodina pod stromečkem, vánoční ozdoby a tablet Canva

Na vánoční sezónu se prodejci připravují již od léta. Ta letošní bude navíc negativně ovlivněna pandemií a jí způsobeným nedostatkem zboží. Chybět budou mobilní telefony, notebooky, myčky nádobí i populární herní konzole. Prodejci proto zákazníkům důrazně doporučují začít s nákupem vánočních dárků včas a nenechávat jejich shánění na poslední chvíli.

Přečtěte si také

Jak vybrat nejlepší kolečkové brusle? Záleží na typu, parametrech i vašich zkušenostech

Nakupujte vánoční dárky včas

Pokud patříte mezi ty, kteří nechávají nákup vánočních dárků na poslední chvíli před Vánocemi, letos byste možná měli změnit strategii. Letošní vánoční nákupy budou totiž nejen dražší než v předchozích letech, ale na zboží se bude dlouho čekat a některé produkty neseženete vůbec.

„Obecně letos více než kdy jindy doporučujeme neodkládat nákupy dárků pod stromeček, a to nejen na internetu. Kromě některého sortimentu, u kterého prodejci už hlásí nedostatky, například kola nebo elektronika s určitým typem čipu, se může při nárazovém zájmu objevit nedostatek zboží ve více kategoriích,“ potvrdil Deníku mezery v dodávkách některého zboží Jan Mayer, výkonný ředitel Heureka.cz.

Mladý pár ve vánočních čepicích odchází z nákupního centra s několika taškami a krabicemi Canva

Některé kousky nebudou vůbec

Jak potvrdil obchodní ředitel společnosti Alza.cz Ondřej Hnát, nedostatky se týkají především elektroniky, a to hlavně tolik diskutovaných čipů, mobilních telefonů, notebooků, grafických karet či oblíbených herních konzolí PlayStation 5. Ty byly přitom těžko k sehnání už loni, kdy Sony novinku uvedlo na trh. Ani letos se však situace nezlepšila a na konzoli se po vyřízení objednávky čeká i několik týdnů.

Lépe na tom není ani konkurenční Nintendo Switch OLED, která podle prodejců patrně do Vánoc vůbec nedorazí.

Nákup elektroniky pod stromeček neodkládejte

Problém je už u výrobců

Zdrojem problémů je především nedostatek kapacit na výrobu a zvýšení nákladů na dopravu.

Zvýšenou přípravu na letošní sezónu potvrdil i internetový prodejce CZC.cz. „Zásoby důležitých produktů pro vánoční období jsme plánovali už na počátku letošního roku. Zároveň jsme místo lodní přepravy více využívali hybridní způsob dopravy, díky kterému se nám povedlo snížit dramatický růst cen zboží určeného pod vánoční stromek,“ uvedl obchodní ředitel firmy CZC.cz Tomáš Pilský.

Na nedostatek zboží ve svých skladech upozorňuje i prodejce elektroniky Datart. „Aktuálně pociťujeme velké výpadky například u myček nádobí. Některé dodávky zboží mají až roční zpoždění. Problém s dostupností se týká i typicky vánočního zboží, kromě mobilních telefonů to jsou například i sluchátka, reproduktory nebo herní konzole,“ potvrdila mluvčí Eva Kočicová.

Tip: Nejste si jisti cenou v obchodě? Použijte aplikaci Kupi.cz a vždy nakoupíte nejvýhodněji.

Zboží také výrazně zdraží

Pokud se vám přece jen poštěstí a vybraný telefon či konzoli seženete, pravděpodobně si za ně pěkně připlatíte. Nárůsty cen ve výši až desítek procent jsou patrné již od léta a týkají se nejen jídla, oblečení, dětského zboží a energií, ale také elektroniky. Čím specifičtější zboží, tím hlouběji do kapsy budete muset sáhnout.

Podle předpovědí ekonomů budou letošní Vánoce pro Čechy nejdražší a zároveň nejchudší za poslední roky. „Ono to jde ruku v ruce, protože zboží bude málo, a výrobci tak budou vědět, že mohou jít s cenou nahoru. Je to zkrátka obtížná situace, a proto radím dárky zajišťovat už nyní, tím se lidé v maximální míře vyhnou předvánočnímu stresu,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.