Jaké nejpodivnější Barbie se dají koupit?

Řada panenek Barbie s odlišnými barvami pleti, účesy, outfity či handicapy Mattel

Barbie vznikla v roce 1959 a stále je mezi panenkami hvězdou, se kterou si hrají miliony dívek po celém světě. Během desítek let ale prošla velkou proměnou a ze štíhlé blondýny se stala Barbie se všemi barvami pleti i vlasů, s kily navíc, s tetováním nebo na vozíčku. A stále populárnější jsou i panenky inspirované známými osobnostmi, které dodávají dívkám odvahu a sebevědomí.

Přečtěte si také

Růžová daň aneb Proč ženy někdy musí platit více?

Limitované edice

Jednou ze zajímavých kolekcí je ta k výročí měsíce černošské historie, kterou v roce 2020 navrhla designérka Shiona Turini. Předlohou jí přitom byla první Barbie tmavé pleti, která pochází z roku 1980. Měla krátké vlasy a nádherné lesklé červené šaty.

Nové panenky reprezentují Afroameričanky, ale i velkou rozmanitost. Liší se barvou vlasů a účesem, ale také typem postavy a outfitem. Tyto limitované edice jsou samozřejmě dražší než běžné Barbie a často jde spíše o sběratelské kousky než o hračky pro děti. Zatímco běžné modely koupíte už za nižší stovky korun, u těchto většinou zaplatíte minimálně tisíce.

Barbie nebo Ken?

V roce 2019 dostala Barbie k šedesátinám nejen svůj první hraný film, ale i unikátní genderově neutrální panenku. Ta byla vytvořena tak, aby jí slušely sukně i kalhoty a krátké i dlouhé účesy. Firma Mattel tím reaguje na kulturní změny ve společnosti a její výrobou chce překonat tabu nejen ve světě hraček.

Řada panenek Barbie, které lze upravit holčičími, chlapeckými i neutrálními doplňky Mattel

Barbie z recyklovaného odpadu

Letos vznikla další unikátní Barbie, respektive jde hned o tři panenky, na kterých na první pohled nic zvláštního není. Zajímavý je ale materiál použitý pro jejich výrobu. Jsou totiž z recyklovaného plastu nalezeného v oceánech.

Společnost Mattel tím následuje další světový trend, a to udržitelnost a šetrnost k životnímu prostředí. A samozřejmě, i tady si mohou malé slečny vybrat, jestli chtějí klasickou štíhlou blondýnku nebo raději černošku, případně baculatější brunetku.

Za ženská práva

A na závěr nesmíme zapomenout na příklady ikonických panenek bojujících za ženská práva. Mezi nejnovější počiny v tomto ohledu patří Barbie v uniformě strojvedoucí moskevského metra, která byla představena na začátku letošního roku. Poukazuje na změnu ruských zákonů a s tím související nové možnosti pracovního uplatnění žen. Ty až nyní mohou vykonávat některé profese, dříve považované za nebezpečné a ryze mužské.