Všechno je už teď drahé. Připravte se ale na další zdražování potravin

Žena nakupující potraviny Canva

Protože se naprostá většina českých podniků začíná potýkat s enormně se zvyšujícími náklady, nejpozději do nového roku je promítnou do cen výrobků. Znamená to tedy, že potraviny budou zdražovat ještě víc, doteď totiž zdražily jen mírně.

Přečtěte si také

Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

„Nejde, abychom vyráběli se ztrátou,“ říkají výrobci

Kromě vysokých cen energií se čeští výrobci potýkají i s jinými, neméně podstatnými náklady. Roste cena pohonných hmot, obalů či pracovní síly.

Právě sehnat pracovní sílu je v potravinářství a zemědělství velice složité – protože Češi o práci v těchto sektorech zájem nemají, najímají si podniky zahraniční pracovníky, u nichž ale zájem také začíná opadat. Tento problém řeší nicméně celá Evropa.

Právě proto si naši výrobci uvědomují, že je potřeba nahradit chybějící pracovní sílu novými technologiemi a investovat tak do vyšší automatizace provozů. Kdo má volné finanční prostředky, už teď investuje do modernizace, čímž se výrobci snaží snížit celkové náklady, zejména pak energetickou náročnost.

Před novou vládou tak stojí velká výzva. „Nová vláda by měla co nejvíce motivovat a podporovat výrobce, aby co nejrychleji své provozy modernizovali. V této souvislosti je třeba, aby zaměstnanci byli schopni rekvalifikace a mohli tak plynule přejít do nových modernizovaných provozů,“ nastiňuje možné řešení prezidentka Potravinářské komory České republiky (PK ČR) Dana Večeřová. Už teď se čeští výrobci bojí budoucnosti a dodávají, že nelze vyrábět zboží se ztrátou.

Hrozí ztráta kvality a bezpečnosti potravin

„Pokud Evropa přestane vyrábět, nebo bude vyrábět výrazně dráž než třetí země, budeme levné potraviny dovážet a hrozí ztráta kvality a ohrožena je i bezpečnost potravin. A to přeci nechceme,“ dodává Dana Večeřová.

  • Česká republika zaujímá podle indexu týdeníku the Economist krásné 5. místo v bezpečnosti potravin. Před námi je jen Finsko, Irsko, Nizozemsko a Rakousko.
Pekař s čerstvým žitným chlebem HQuality / Shutterstock.com

Zatím není jasné, kam až se ceny vyšplhají

Výrobci zatím netuší, do jakých výšin se ceny potravin mohou dostat. Podle jejich slov je totiž předpokládané navyšování cen nebývalé.

  • Podle PK ČR je zvyšování cen v kategorii hnojiv oproti minulému roku vyšší o 89 %. Krmná pšenice, ječmen, kukuřice, řepka a ostatní krmné suroviny zdražily o 44 %, řepka dokonce o 72 %.
  • Výrazně dražší je i obalový materiál – plastové kelímky, fólie a lepenka stojí o 50 % víc, kartony a palety o 35 % víc. Zdražování obalů ale ještě není u konce, od nového roku by totiž obalové materiály měly podražit ještě o 30–50 %.
  • Pohonné hmoty by měly podražit o 40 %, energie a voda dokonce o 200 %.