6 důvodů, proč chodit do přírody za každého počasí

Žena se raduje z podzimní přírody Canva

Samozřejmě, že své byty opouštíme. Otázkou však je, jak často vyrážíme do přírody, když zrovna nejsme na dovolené. Pravidelný pobyt v úplně obyčejném lese totiž pro naše zdraví udělá výrazně více než hodinka na tenise, v posilovně nebo exotická dovolená. A když vyrazíte navzdory počasí? Nic lepšího vás napadnout nemůže. Budete překvapeni, jak moc své tělo posílíte.

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

6 důvodů, proč vyrážet do přírody

Každý z nás je originál, proto jednotný návod neexistuje. Nicméně, čím víc necháte akci „příroda“ volný průběh, tím lépe pro vás. Nevěříte? Podívejte se, proč je bloumání krajinou tak vyživující.

Osvobození od každodennosti

Najednou „nic“ nemusíte. Sledujte, jak vám šustí jehličí pod nohama, jak slunce svítí skrze listy, jakou kůru mají stromy. Nebo prostě jen seďte. Zastavte se a „jen“ buďte. Díky tomuto stavu (neříkáme, že je vždy úplně snadný) máte šanci poodstoupit od úkolů a problémů, které vám víří v hlavě, berou vám hodně energie a zatěžují organismus.

Návrat sil

Tím, že si uvědomíte sebe sama, máte možnost se nadechnout. A jak známo, více kyslíku v těle znamená více energie. V poměru s velikostí přírody zjistíte, že vaše těžkosti mohou být z určitého úhlu vlastně maličkostmi.

Podpořte před zimou svoji imunitu

Posilujete imunitní systém

V přírodě se setkáváte s řadou látek a tělo se je naučí rozeznávat. Navíc pohybem na čerstvém vzduchu posilujete své tělo. Imunitu vzpruží i vitamín C a další vítané doplňky stravy, v souladu s přírodou však uděláte nejlépe, když raději sáhnete po sezónním ovoci a zelenině – a třeba si z nich připravíte i svačinu právě na vycházku či výlet.

Rodina se prochází v přírodě Canva

Vyživujete svůj mozek

Snad největším překvapením může být, že pobyt v přírodě (nikoli v městském parku) výrazně posiluje kognitivní funkce mozku (schopnost se učit, soustředit a pamatovat si). A to se hodí v každém věku, ne?

Uzdravujete své vztahy

Ačkoli můžete být v lese sami, příval energie, zlepšení nálady a duševní rehabilitace vám pomohou najít řešení i v oblasti vztahů. Nemusí se nutně jednat o partnerský vztah, ale i o pracovní nebo přátelský. Najednou získáte nadhled a třeba i nápad, jak dál.

Zdravý vzor

Dětem ukazujete, že i nemožné je možné. Buďte jim inspirací a berte je s sebou. Užijte si vzájemně volnost.

Počasí není překážka, nýbrž výhoda

A proč vyrážet za každého počasí? Uvědomte si, že život také není „jen“ krásný. Teprve skrze těžší okamžiky máme šanci sami sebe poznat, překročit a naučit se něčemu novému. Nejen po fyzické, ale i duševní stránce. Navíc náš imunitní systém bude mít konečně co dělat. Pravidelným „nepohodlím“ totiž trénuje – a vy budete mít šanci vyhnout se chřipkovým epidemiím a nachlazení. A pokud si nejste jisti, vezměte si s sebou do termosky čaj ze zázvoru s citronem a medem.

Žena se prochází v podzimním lese Canva

Co si obléct, abyste byli v pohodlí?

Jak kdysi někdo řekl: „Není špatného počasí, je jen špatné oblečení.“ Pokud se rozhodnete do přírody skutečně vyrazit, základem je kvalitní obuv (nohy v teple, dostatek místa pro prsty) a ideálně funkční prádlo. Právě to odvádí pot z těla, je odolné proti zápachu a zároveň udržuje stálé prostředí na pokožce (v zimě zahřeje, v létě chladí). Bývá antialergenní a bezešvé, tudíž pro naše tělo velmi pohodlné. Na něj pak postupně přidejte další vrstvy oblečení podle počasí:

  • 1. vrstva (tričko) – přiléhá k tělu a odvádí tělesnou vlhkost.
  • 2. vrstva (mikina) – navazuje na první vrstvu, od které přebírá vlhkost, a ještě ji odvádí pryč. Zároveň však už i zahřívá. Vhodné jsou například fleecové mikiny.
  • 3. vrstva (bunda) – zprostředkovává kontakt s vnějším počasím. Měla by být odolná proti větru, mechanicky pevnější, prodyšná a co nejvíc nepromokavá (podmínky splňuje zpravidla softshell).

Tip: Funkční podzimní oblečení pro dospělé i děti můžete najít například v Tchibu nebo Lidlu. Nabídky nicméně zkontrolujte i na Kupi.cz, kde si je můžete pohodlně porovnat či sledovat.