Jaké vánoční dekorace letos zvolit? V kurzu bude minimalismus a přírodní vzory

Vánoční věnec Canva

Rok 2021 utekl jako voda a Vánoce jsou opět za dveřmi. Letos budou in především teplé barvy, přírodní materiály a barevné sklo. Vytvořte si doma tu pravou vánoční atmosféru se slaměnými dekoracemi, útulnými světýlky a ozdobičkami v teplých barvách.

Přečtěte si také

Vlastník oblíbeného tržiště Temu se veze na úspěšné vlně. Loni ztrojnásobil své tržby a zdvojnásobil zisk

Méně je někdy více

Doby, kdy na všech poličkách v domácnosti stály nejrůznější vázičky, porcelán a další „lapače prachu“, jsou nenávratně pryč. Dnešním domácnostem čím dál více velí minimalismus, který sází na to, že čím méně věcí máme kolem sebe, tím jsme šťastnější. Přestože Vánoce většinou bývají okázalé a plné výzdoby, zkuste letos vsadit právě na tento jednoduchý styl. Uvidíte, že si tu vánoční pohodu užijete o to více. Dekorace volte v jediném barevném odstínu, nemusí jich být tolik a měly by být vyrobeny z přírodního materiálu.

Tip: Široký výběr ozdob, balicích papírů, stromků a dalších dekorací nabízí i letošní vánoční kolekce IKEA, která letos sází na kouzlo jednoduchosti, červenou, zelenou a bílou barvu i kombinování materiálů a vzorů.

Dárečky zabalené do dárkových papírů IKEA vyrovnané tak, aby tvořily siluetu stromečku IKEA

Dřevěné ozdoby a přírodní barvy

Pandemie covidu-19 a s ní spojený lockdown ve společnosti mimo jiné vytvořily touhu obklopovat se doma příjemnými, teplými věcmi z přírodních materiálů. S narůstajícími čísly nás nejspíš čekají další lockdownové Vánoce, a proto je třeba udělat si to doma hezké.

Oblíbenými barvami letošních Vánoc budou především ty přírodní –⁠ zelená, červená, béžová a hnědá. Z materiálů pak bude v popředí dřevo či papír. Ty nejenže působí uklidňujícím dojmem a krásně se hodí ke konceptu tradičních českých Vánoc, ale navíc vám doma vykouzlí opravdu útulnou atmosféru. Krásné slaměné nebo dřevěné ozdoby vyberete například v JYSKu.

Dáte letos také přednost dřevu?

Světlo a zase světlo!

Vánoce –⁠ to jsou světýlka, svíčky a žárovičky. Teplé a útulné osvětlení totiž dokáže s atmosférou dělat divy. Své o tom ví i severské národy, které se světlem pracují především proto, že jsou jejich dny kratší než naše. Pro příjemnou atmosféru, kterou světla a vůně mohou doma vytvořit, mají dokonce slovo vyjadřující pohodový přístup k životu –⁠ hygge. Vytvořte si doma tu pravou hygge pohodu se světelnými řetězy, žárovkami či lampiony, které koupíte například v obchodech OBI či Baumax.

Světelný řetěz udělá s atmosférou divy

Stylové balení dárků

Přestože Vánoce jsou především o společně strávených chvílích, patří k nim i s láskou zabalené dárky. Udělejte si z balení dárků rituál –⁠ uvařte si čaj, zapalte svíčku a pusťte se do toho. Zkuste letos zabalené dárky ovázat přírodním provázkem namísto stuhy a přidejte šišku, kousek jehličnaté větvičky, barevnou rolničku nebo sušený pomeranč. Takový dárek nejenže vypadá krásně pod stromečkem, ale navíc udělá dvojnásobnou radost.

Vyrobte si výzdobu sami

„Udělej si sám“, jak zní překlad anglického DIY, je u nás čím dál oblíbenější. Zkuste si letos výzdobu vyrobit sami, stačí vám k tomu pouze tavicí pistole a minimální zručnost. Na stromečku budou vypadat nádherně šišky nebo kaštany, které nasbíráte na procházce. Stačí k nim pouze „tavičkou“ připevnit přírodní provázek na zavěšení a krásné přírodní ozdoby jsou na světě. Vyrobit si můžete třeba i vánoční lucerničky na svíčku. Na zavařovací sklenici nalepte krajku a spodek sklenice nastříkejte umělým sněhem nebo nakreslete vločky lakovým fixem. Oheň ze svíčky vzor krásně prosvětlí. Do sklenice také můžete smotat světelný řetěz. Takové dekorace jsou stylové, a navíc vás přijdou na pár korun.

Tip: Sklenice všech tvarů a velikostí koupíte u specialisty na kuchyňské doplňky ORION.