Vyberte dětem ten nejlepší adventní kalendář! Uvnitř překvapí sladkosti, hračky i vánoční čtení

Adventní kalendář ve tvaru domečku Tatyana Soares / Shutterstock.com

Připravte pro své děti kouzelný předvánoční čas! Podívali jsme se na to, jaké adventní kalendáře můžete letos svým ratolestem pořídit. Už dávno totiž nejsou jen čokoládové! Za 24 okýnky se ukrývají hračky, stavebnice, povídky, kreativní aktivity i zajímavé sladkosti. Navíc pro vás máme pár tipů, jak dětem vytvořit vlastní kalendáře. Ať už ze setů, které pořídíte v obchodech, anebo z věcí, které máte doma běžně po ruce.

Přečtěte si také

Jak vybrat nejlepší kolečkové brusle? Záleží na typu, parametrech i vašich zkušenostech

Sladké čekání na Ježíška

Cukrovinkové adventní kalendáře jsou u dětí (co se radosti v jejich očích týče) sázkou na jistotu. Nejlevnější volbu představují klasické čokoládkové, které seženete v každém supermarketu. Prodávají se s různými vánočními i dětskými filmovými motivy a jejich cena se pohybuje kolem 20–30 Kč.

Dražší jsou potom ty se značkovými cukrovinkami. Více variant nabízí například Kinder a Lindt – menší velikosti se cenově pohybují kolem 150 Kč, větší stojí kolem 200–300 Kč a ty nejbohatěji naplněné koupíte i za šest nebo sedm stovek (např. Lidt Teddy adventní kalendář s medvídkem 253 g; nebo Kinder Surprise & Friends 431 g s vánoční plyšovou čapkou).

Uvnitř najdete sušenky, bonbony i lízátka

Oblíbené jsou také advenťáky od Milky (ta na trh vyslala i jeden naplněný pouze produkty s příchutí sušenek Oreo, nebo v podobě 3D vysoké věže), Merci, Ritter Sport, Kit Kat či Lentilky. A pro milovníky ovocnějších příchutí doporučujeme bonbónový Jojo a Haribo nebo lízátkový od Chupa Chups.

  • Tip: Na internetu koupíte také sadu na výrobu domácího čokoládového kalendáře Silikomart (stojí 349 Kč). Set obsahuje silikonovou formu na pralinky s vánočními motivy (díky které můžete svým dětem vyrobit sladkosti podle vlastních preferencí – domácí želé bonbony, ochucené čokolády i zdravější alternativy) a prázdný adventní kalendář, který pak jednoduše vyrobenými figurkami naplníte.
Chocoland adventní kalendář 50 g Chocoland

Zábavu si s dětmi užijete díky povídkovým i tvořivým kalendářům

Chcete-li letos dětské zoubky ušetřit sladkostí, populární jsou mezi rodiči a dětmi kalendáře povídkové, vybarvovací nebo tvořivé. Koupíte je v knihkupectvích i na internetu a existuje jich celá řada. V jednotlivých okýnkách se mohou ukrývat malé knížečky nebo leporela s vánočními příběhy, koledami a básničkami, dále omalovánky nebo tipy na adventní tvoření či přímo kreativní doplňky. Skvělou zábavu slibuje také Velký vyškrabávací adventní kalendář (k sehnání od 251 Kč) – obsahuje 24 černých stran, pod kterými se po seškrabávání objevují barevné vánoční motivy.

Albi si zase pro malé i větší děti připravilo interaktivní mluvící adventní kalendář z řady Kouzelné čtení (koupíte od 178 Kč), ve kterém najdete plno zábavných úkolů a informací, které u vás doma navodí pravou vánoční atmosféru.

Odpočítávání plné hraček pro kluky i holky

I v této kategorii je rozhodně z čeho vybírat. Dívky určitě nadchne adventní otevírání okýnek s panenkami L.O.L. Suprise, Baby Born, Baby Annabell nebo Barbie. Chlapcům zase můžete pořídit kalendář Hot Wheels nebo některý od firmy Revell s ovládacími modely aut či helikoptér.

A pokud máte doma malého fanouška Harryho Pottera, pak se na internetu dá sehnat plno tematických kalendářů: s ponožkami, drobnými doplňky, se šperky pro dívky nebo s figurkami Funko POP.

  • Tip: Širokou nabídku adventních kalendářů pro děti najdete kromě výše zmíněného Sparkys také v hračkářstvích Bambule, Dráčik a Pompo.
Adventní kalendář s leporelovými knížečkami Meander

Advent s oblíbenými stavebnicemi

Populární jsou každým rokem adventní kalendáře LEGO, ve kterých najdete tematicky laděné postavičky: z edice LEGO City, Harry Potter, Star Wars nebo z řady Friends. Koupit se většinou dají za cca 700 Kč. Pokud se vám ovšem zdá cena příliš vysoká, máme pro vás pár tipů:

  • v obchodech se dají ještě pořídit adventní kolekce LEGO z minulých let, jejichž cena je výrazně nižší
  • současně ve vánočním katalogu hračkářství Sparkys najdete poukázku na slevu 30 % na všechny adventní kalendáře LEGO. Kupon lze uplatnit pouze v kamenných prodejnách Sparkys a platí od 29. 11. do 5. 12. 2021
  • levnější alternativou jsou také podobné adventní stavebnice Playmobil

Nebo vyrobte dětem adventní kalendář sami

Každým rokem se v obchodech zvětšuje také nabídka prázdných adventních kalendářů k naplnění. Sehnat se dají papírové či látkové pytlíky, závěsné s kapsami, dřevěné se šuplíčky i krabičkové. Levnější alternativy si ale snadno vyrobíte doma i sami. Postačí vám k tomu běžné věci:

  • Ruličky od toaletního papíru: můžete je naplnit samostatně, vyrobit z nich malé krabičky, nebo je poslepovat k sobě, třeba do tvaru vánočního stromečku.
  • Svačinové sáčky: tyto papírové pytlíky vás vyjdou doslova na pár korun. Dají se různě pomalovat, oblepit samolepkami, potisknout razítky apod. Sáčky si s trochou šikovnosti a lepicí pásky vyrobíte také z nastříhaného vánočního balicího papíru.
  • Zbytky látky nebo fleecu: ručně šité pytlíčky jsou ideálním způsobem, jak zužitkovat přebytky látky, fleecu nebo pytloviny, a ještě dětem vykouzlit krásné adventní překvapení. Pytlíčky, stejně jako papírové sáčky, potom stačí zavěsit na provázek, připíchnout na nástěnku nebo jinou desku, naskládat do krabice apod. Ti zručnější se mohou rovnou pustit do ušití celého kapsového kalendáře.

Na závěr ještě doplníme, že v obchodech seženete také vánoční samolepky s 24 čísly, kterými domácí vyrobené pytlíčky zapečetíte, i další adventně laděné DIY doplňky a pomůcky pro zdobení, dekorování a balení.