Svatomartinská husa v ohrožení. Ptačí chřipka po měsíci znovu udeřila!

Husa připravená k pečení Canva

V Česku se po měsíci objevila ptačí chřipka. Letos již čtyřicáté ohnisko veterináři potvrdili v chovu drůbeže v Rohozné na Jihlavsku. Vybít musejí pět tisíc kusů drůbeže, především hus, a ve dvoukilometrovém ochranném pásmu budou platit mimořádná veterinární opatření. Vzhledem k tomu, že se jedná o jedinou velkou farmu široko daleko, hrozí, že hodně lidí bude letos bez svatomartinské husy.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Opečte si dokonalý špekáček. Nejen kvalita ohně ale i řez je zásadní. Je lepší ježek, nebo chobotnice?

Velké komplikace pro chovatele drůbeže způsobilo nové ohnisko ptačí chřipky na Jihlavsku. Pouhé dva týdny před svátkem svatého Martina musí majitelé drůbežárny na příkaz Státní veterinární správy utratit přes 1 400 vykrmených hus, které měly skončit na svátečních stolech.

Majitel drůbežárny Jan Tříska se netají tím, že je to pro něj obrovská rána. Zvláště proto, že jeho velká husí farma na Vysočině je v regionu jediná, která se zabývá i líhnutím housat. „Pro nás je to samozřejmě fatální zpráva, protože jsme byli beznadějně vyprodáni. Všechno je nasmlouváno a termíny jsou dané. V pondělí jsme měli začít porážet na svatého Martina a bohužel přijdeme o všechna zvířata.“ Veterináři během příštího týdne usmrtí v chovu dalších 2 000 chovných hus, přes 800 kachen a 600 brojlerů. Celkem musí vybít pět tisíc kusů drůbeže.

Státní veterinární správa nařídí mimořádná veterinární opatření a kromě toho, že bude všechna drůbež v chovu utracena, vytyčí i dvoukilometrové ochranné pásmo kolem ohniska nákazy, kde zakážou pořádání hromadných akcí ptáků (výstavy, burzy ptactva aj.) a platit bude také přísný zákaz přesunu drůbeže.

Mražená husička je jistota!

Podle veterinářů se jedná o patogenní chřipku subtypu H5N1, která může být přenosná na člověka. Stejný virus byl před měsícem odhalen i na Příbramsku. „Virus ptačí chřipky je v populaci volně žijících ptáků evidentně do jisté míry stále přítomný, i když je infekční tlak ve srovnání s chladným zimním a jarním obdobím nízký,“ sdělil za veterináře Petr Majer.

Podle něj se ptačí chřipka v posledních letech na podzim v Česku nevyskytovala. „Je proto i nadále nutné dodržovat pravidla hygienické bezpečnosti v chovech, zejména zabránit kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky,“ doplnil Majer.