Trendem letošních Vánoc bude klasika červená a zlatá, ale také retro a covid ozdoby

Limitovaná ozdoba z roku 2020 ve tvaru prasátka s rouškou Ozdoba.cz

Už jen necelé dva měsíce nás dělí od Štědrého dne. Regály v obchodech se prohýbají pod tíhou vánočního zboží a řetězce již ve svých akčních letácích lákají na adventní kalendáře a mikulášské nadílky. Plné ruce práce však mají i firmy, které se zabývají výrobou vánočních ozdob. Mnoho jich vlivem importně dovážených ozdob ze zahraničí již v Česku nenajdeme, ovšem i tak existují. Trendem letošních Vánoc bude klasika, ale i netradiční ozdoby.

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

„Velký zájem je o červené a zlaté kombinace, ale zaznamenali jsme i zvýšený zájem o retro ozdoby,“ říká prodejkyně vánočních ozdob v brněnském nákupním centru. Jen o kousek dále jsme narazili na obchod s dárkovým zbožím, kde mají v nabídce vánoční ozdoby v podobě velkých dinosaurů, rozpůlených avokád, pečených kuřat, fotoaparátů, ovladačů na herní konzole nebo lahví prosecca.

„Zboží jsme naskladnili už začátkem října a mohu říct, že o tyto bizarní vánoční dekorace na stromky je velký zájem. Hlavně rodiče malých dětí odcházejí z naší prodejny minimálně s jednou ozdobou, kterou si jejich děti u stojanu vybrečí,“ s úsměvem popisuje zájem o netradiční baňky prodavačka.

Stojan s netradičními ozdobami na vánoční strom Kupi.cz

Během loňské pandemie zkrachovalo v Česku hned několik provozoven, které se specializovaly na výrobu vánočních ozdob. Důvod byl prostý – covid zavřel hranice turistům, kteří si pravidelně z vánočních měst vozili domů suvenýry v podobě ručně vyráběných sad vánočních ozdob. Také Češi loni utratili za vánoční výzdobu mnohem méně.

Kde u nás baňky například vznikají?

Skupina nadšených malířek na Chrudimsku se rozhodla, že to v Horním Bradle zkusí znovu. Podle nich jsou letos v kurzu bohatě zdobené špice, průhledné tradiční koule s ručně malovanými vzory levandulí nebo vlčích máků, ale také klasika – červená a zlatá barva. V dílně právě v těchto dnech vzniká také limitovaná série ozdob s tematikou covidu-19.

Faberge vejce zlaté 24k, cena 3 499 Kč Ozdoba.cz

Ve Dvoře Králové nad Labem se nachází další společnost, která se zabývá výrobou vánočních ozdob. Loni jeden ze zaměstnanců dostal nápad, že vyrobí prasátko pro štěstí s rouškou. „Napřed to bylo myšleno tak, že budeme prasátko dávat k zakázkám z e-shopu jako dárek. Ale zákazníci si je velmi oblíbili, takže jsme prasátko pro štěstí v roušce zařadili i do volného prodeje,“ sdělila zástupkyně firmy.

Bohužel se jednalo o limitovanou edici, a tak dnes na e-shopu výrobce Ozdoby.cz prasátko najdete pouze bez roušky. Za zmínku stojí také limitovaná edice luxusně zdobených vajec ve stylu Faberge, na jejichž výrobu je použito pravé 24karátové zlato a více než 449 kamenů PRECIOSA (cena 3 499 Kč).

Návrat k retro ozdobám

V posledních letech se lidé vracejí také k retro ozdobám a tuzemští tradiční výrobci se stále více setkávají s poptávkami zákazníků na výrobu kopií jejich starých ozdob, kterými by chtěli doplnit rozbité kousky ve své sbírce po prarodičích.

Retro světelný řetěz na vánoční strom muchomůrky, 12 žárovek, 1 499 kč 4home

Retro vánoční osvětlení

Na vánoční strom světýlka prostě patří. Podle námi oslovených výrobců jsou v kurzu retro světelné řetězy s muchomůrkami, svíčkami, stromečky a šiškami, ale také LED bezdrátová světýlka, díky kterým odpadá nepříjemná práce s kabely.