Lidé berou pneuservisy útokem. Povinnost přezout od 1. listopadu je ale mýtus

Muž vyměňuje kolo u auta mezzotint / Shutterstock.com

S prvními chladnými dny zaznamenávají pneuservisy zvýšený zájem zákazníků o jejich služby. Odborníci se shodují, že přezout na zimní pneumatiky se doporučuje, když teplota venku několik dní po sobě klesne pod 7 °C. Jak je to s povinností mít zimní pneumatiky v roce 2021?

Přečtěte si také

Pravidelná chůze chrání organismus před bolestmi zad i vyšším krevním tlakem. Měříte si kroky?

Listopad bývá velmi nevyzpytatelný na počasí. V některých částech Česka se na vozovkách již v těchto dnech objevil první sníh a ledovka. Přestože povinnost zimních pneumatik je v Česku dle § 40a zákona 361/2000 Sb. stanovená v období od 1. listopadu do 31. března, má toto zákonem stanovené období svá specifika a ne vždy musí být auto v tomto období přezuto.

Povinnost zimního obutí platí v těchto případech:

  • Je-li na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.
  • Jestliže lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.
  • Projíždíte-li úsekem, kde je dopravní značka „Zimní výbava“, která přikazuje řidičům motorového vozidla pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik, a to na všech kolech (u vozidel do 3 500 kg včetně), nebo pouze na hnacích kolech (u vozidel nad 3 500 kg).

V praxi to znamená, že po prvním listopadovém dni nemusí mít nutně váš automobil zimní obutí. Dopravní experti však doporučují všem řidičům, aby na to nespoléhali a raději se řídili osvědčeným přezouvacím heslem „od října do Velikonoc“.

Důležité je také zmínit, že zimní pneumatiky musí být vždy přezuty na všech čtyřech kolech vozidla, ale nařízení neplatí pro náhradní pneumatiku použitou v případě nouzového dojetí.

Co znamená M+S označení na pneumatice?

Jedná se o anglické zkratky slov „mud“ a „snow“ – které označují, že je pneumatika vhodná k jízdě v bahně a sněhu.

Infografika – označení M+S na pneumatice znamená, že je vhodná k jízdě v bahně (z angl. „mud“) a sněhu („snow“) Barum

Jaká hrozí pokuta?

Pokud vás zastaví příslušníci policie a vyhodnotí, že jste nedodrželi povinnost zimních pneumatik, může vám být na místě udělena pokuta ve výši 2 000 Kč a ve správním řízení pak zaplatíte až o pětistovku více. Do větších problémů se dostanete v případě, že v zimním období způsobíte na letních gumách dopravní nehodu. V tomto případě bude s největší pravděpodobností pojišťovna po viníkovy vymáhat zaplacení části peněz, které vyplatila z pojištění na úhradu způsobené škody.

Kdy přezout na letní pneumatiky v roce 2022?

Jak jsme v úvodu zmínili, povinnost jezdit na zimních pneumatikách platí do 31. března. Zákon myslí na případné výkyvy počasí a nutí mít řidiče obuté zimní pneumatiky jen v případě, že je vozovka pokrytá sněhem a ledem. Naopak pokud bude první březnové dny panovat hezké počasí s vysokými teplotami, můžete přezout na letní gumy i o několik dní dříve a pokuta vám nehrozí.