Zrcadla, detektivové i chytré kamery: Jak v supermarketech chrání zboží před krádežemi?

Muž krade v supermarketu elektroniku Canva

Zloději –⁠ ve dne, v noci chodějí… i do supermarketů. A v České republice to platí dvojnásob, jelikož zde evidujeme více krádeží než v mnohých okolních zemích. Nejoblíbenějším artiklem zlodějů jsou potraviny, alkohol a drogerie. Ročně je odcizeno zboží v hodnotě až 1,4 % obratu obchodů, což činí částku kolem 7 miliard korun. Jak s tím prodejci bojují?

Přečtěte si také

V pražském obchodním centru prohrabali koše a nestačili se divit! 3 tuny odpadu byly plné překvapení

Mizí sladkosti, alkohol a drogerie za miliardy

Krádeží v obchodech se nejčastěji dopouštějí sami zákazníci. Jedná se zpravidla o sociálně slabé, kteří kradou, aby uspokojili své okamžité potřeby – proto pro sebe ukradnou buď sladkosti, alkohol či drogerii, anebo oblečení či elektroniku. Recidivisté pak volí zboží, které nejvýhodněji prodají.

Bezpečnostní čipy jsou samozřejmostí

Elektronické brány a očipované zboží mají působit především preventivně. Vybavený zloděj si však s touto překážkou hravě poradí – buď štítek s čipem odstraní nebo produkt uloží do tašky vycpané alobalem a alarm se při průchodu bránou nespustí.

Zásadní roli hraje personál, tedy prodavači a bezpečnostní služba. Pokud jsou zkušení, odhalí úmysl zloděje, ještě než ke krádeži dojde a zamezí jí. Aby měla ochranka přehled o celém obchodě, někdy stačí sférické zrcadlo, ve větších obchodech si pak pomáhají kamerovým systémem. Kamery mohou zabírat dražší zboží, prostor u vstupu a u pokladen – a je možné je propojit i s pokladnou, aby bylo vidět, zda pokladní zboží správně markuje.

Kamerový systém na zdi Kostsov / Shutterstock.com

Zloději zkoušejí různé triky

Spolu s bezpečnostními opatřeními se zdokonalují i způsoby, kterými se je zloději snaží obejít:

  • Zkonzumují zboží přímo v prodejně a odejdou bez zaplacení.
  • Podvádějí při použití samoobslužné váhy. Zvolí levnější produkt, přidají další kusy do pytlíku po zvážení nebo pytlík při vážení nadlehčují rukou.
  • Pracují ve skupině a zakrývají při činu kamery, popřípadě si zboží rychle předávají, až nepozorovaně zmizí.
  • Někdy nekradou přímo zboží, ale osobní majetek prodavaček.
  • Kapesní zloději využívají nepozornost nakupujících v tlačenicích.

Moderní technologie skoncují s interní kriminalitou

Krádeží se leckdy dopouští i sami zaměstnanci, kteří sice často kradou jen malé objemy, ale během delší doby. Ve výsledku se tak hodnota ukradeného zboží může vyšplhat až ke stovkám tisíc.

S interní kriminalitou pomáhají nejmodernější technologie, například analytický software TrackSys, který vyhodnocuje nestandardní transakce u pokladen. Díky tomuto systému se zvyšuje počet vyřešených případů až o 150 % a rychlost, s jakou jsou uzavřeny, o 60 %.

Zaměstnanci v roli oběti

Není potřeba chránit jen zboží, ale především zdraví a životy zaměstnanců. Alarm a kamerové systémy mohou fungovat i preventivně a zloděje odstrašovat. Zejména zlatnictví a benzínové pumpy bývají přepadávány během plného provozu, proto se vyplatí mít k dispozici třeba tzv. systém videotísně – pokud obsluha zaznamená podezřelou osobu, aktivuje službu a operátor bezpečnostního centra začne kamery živě sledovat.

  • Investice do zabezpečovacího systému se pohybuje od desítek až po statisíce korun podle velikosti a míry zabezpečení objektu.
  • V průměru se však investice vrátí do 3 let. Chytrý kamerový systém totiž kromě ochrany zboží může také pomoct s optimalizací chodu prodejny, a tím zvýšit tržby.