Majiteli IKEA klesl zisk, řetězec bude zdražovat

Pohled na obchodní dům IKEA Canva

Majitel největšího nábytkářského gigantu IKEA dnes oznámil, že jeho hrubý zisk se v minulém finančním roce snížil zhruba o 16 procent. Hospodářský výsledek negativně ovlivnilo zvyšování nákladů na výrobu, ale také vyšší ceny za dopravu. Firma navíc dlouhodobě bojuje se skladovými zásobami, což povede ke zvýšení cen za zboží v obchodních domech.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

5 tipů na víkendový oběd: Co uvařit v sobotu a v neděli?

Je to už měsíc, co majitel franšízových obchodů IKEA ohlásil, že ve finančním roce do 31. 8. 2021 se celkové tržby zvýšily na rekordních 41,9 miliard eur (zvýšení o 6 %). Ke kladným číslům pomohl mimo jiné i prudký vzestup online prodeje ovlivněný několika vlnami pandemie.

Dnes však společnost Inter IKEA zveřejnila další výsledky za uplynulý finanční rok, ze kterých vyplývá, že majitel švédské nábytkářské značky IKEA snížil svůj hrubý zisk o 16 procent na 1,71 miliardy eur. Firma jako příčinu vyhodnotila vyšší náklady na dopravu a suroviny, které převážily nad růstem tržeb. Společnost uvedla, že kvůli přetrvávajícím problémům v dodavatelském řetězci přikročí ke zvýšení cen.

„Zásobovat obchody a sklady IKEA je obtížné. Výpadky v dodavatelském řetězci vedly k výraznému poklesu dostupnosti produktů, ze kterého se teprve musíme zotavit. Očekáváme, že to bude pokračovat i po značnou část tohoto finančního roku,“ zveřejnila dnes společnost v tiskové zprávě.

„Vzhledem k nedostatku surovin a růstu jejich cen i vzhledem k logistickým problémům bude v tomto finančním roce obtížné dosáhnout růstu. Samozřejmě růst plánujeme, ale bude to znamenat velmi tvrdou práci v našem dodavatelském řetězci a s našimi dodavateli,“ sdělil pro agenturu Reuters finanční ředitel podniku Martin van Dam. V rozhovoru také uvedl, že majitelé obchodů IKEA budou mít určitou volnost v tom, do jaké míry se rozhodnou přenést zvýšení cen na zákazníky.

IKEA patří v Česku mezi nejvýznamnější hráče na trhu s nábytkem. Své obchodní domy provozuje ve třech městech, z toho v Praze najdeme hned dva obchodní domy IKEA a další jsou v Brně a Ostravě. Konkurenty s podobným sortimentem jsou řetězce Asko, Möbelix, Sconto nebo XXXLutz.