Vychytávky, které přes zimu nesmí chybět v žádné domácnosti. Máte je také?

Posezení u okna s knihou, svíčkou a šálkem čaje Canva

Během sychravých dnů se nikomu nechce vytahovat paty z domu. Jenže je to nutnost. Na nákup, do práce nebo na pochůzky. Když se pak vrátíte domů, není nic horšího než neútulné prostředí, dále suchý, nebo naopak vlhký vzduch a zima. Na co byste neměli zapomenout, než nastane psí počasí?

Přečtěte si také

Prozkoumejte nejnovější trendy v oblasti zdravého stravování. Na co byste se měli letos zaměřit?

Zabraňte nadměrnému vlhku

Vzniku plísní nahrává právě přílišná vlhkost. Nejen, že vstup do bytu je pak velmi nepříjemný, ale není to dobré ani pro vaše zdraví. Ideální vlhkost v bytě přes zimu je 40 až 60 %. Pokud se přehoupne do vyšších hodnot, zaděláváte si na opravdový malér. Plísně vážně ohrožují zdraví sliznic, dýchacích cest a mohou způsobovat nevolnosti nebo bolesti hlavy.

Jak si poradit s vlhkem?

Vlhkosti se zbavíte pravidelným větráním. V mrazivých nebo deštivých dnech však tato možnost odpadá. Proto je důležité mít v záloze další řešení. Pro odstranění vlhkosti je podstatná cirkulace vzduchu – klidně použijte digestoř nebo odsavač par z koupelny či toalety. Pomůže také letní ventilátor, který rozproudí vzduch po místnosti. Tím hlavním pomocníkem je však odvlhčovač. Nesnažte se koupit ten nejlevnější, cílem je odčerpat co nejvíce vlhkosti z místnosti.

Nezmeškejte zvlhčovač v akci

Sucho také není správné

Stejně tak není ideální příliš suchý vzduch. Pokud se potýkáte s vlhkostí nižší než 40 %, shánějte se po zvlhčovači. Naštěstí pro vás existují i levnější a stejně účinná řešení. Suchý vzduch byste však měli řešit včas, protože je zdrojem kašle a dýchacích obtíží, zvláště pak u dětí.

Jak vyřešit suchý vzduch?

Kupte si odpařovač na radiátory. Pokud jste už zahájili topnou sezonu, je to to nejsnazší řešení. Nalijete do nádobky vodu a žár z radiátoru ji odpaří do místnosti. Tím docílíte vyšší vlhkosti vzduchu.

Tip: Alternativou odpařovače mohou být mokré utěrky nebo látkové kapesníky, které rozvěsíte po radiátoru. Výsledek bude stejný.

Zvlhčovač vzduchu na okením parapetu Canva

Mějte nohy v teple

Když přijdete domů, jistě nestojíte o ledovou podlahu. Ne každá domácnost se pyšní podlahovým vytápěním a chlad po náročném dni také není příjemný. Řešením jsou měkké koberečky, které nejen krásně vypadají, ale dokonale plní svou funkci.

Tip: Doporučujeme koupit běhoun nebo teplý a huňatý dekorační koberec. V hobby marketech nebo obchodech s nábytkem je seženete už od 299 Kč.

Provoňte svůj domov

Útulný domov se mimo jiné vyznačuje příjemnou vůní. Na trhu máte na výběr různé značky a aromata. Jaký nádech věnujete svému domovu vy? Bude to třešeň, jablko, vanilka nebo santalové dřevo? Spíše sladká či kořeněná vůně?

Tip: Vyzkoušejte vonnou svíčku ve skle Provence. Drogerie dm a Rossmann právě nabízejí vonnou svíčku Glade by Brise za výhodnou cenu 99 Kč.

Šálek čaje na dřevěném stole Canva

Máte dostatek čaje?

Ideální parťák pro dlouhé zimní večery je čaj. Celá řada chutí, vůní a druhů zajišťuje dokonalý požitek každému. Mít dostatečnou zásobu proto není od věci. Ať jste nemocní, potřebujete posílit imunitu nebo chcete relaxovat, šálek horkého čaje určitě přijde vhod. Trendem poslední doby jsou také funkční čaje, které podpoří hubnutí, správné trávení nebo kvalitní spánek. Jaký je ten váš?

Myslete na čaje, které nejen hřejí, ale i léčí

Zachumlejte se a vychutnejte si atmosféru!

K zimním večerům patří také pohodlné posezení. Dovolte si lehčí oděv a zabalte se do měkké deky dle vlastního výběru. Přes den skvělá dekorace, večer parťák do nepohody. Můžete vyzkoušet vlněné plédy, fleecové hladké deky nebo chlupaté polyesterové přehozy. Jaký kousek vás oslovil?