Český e-shop Mall kupují Poláci. Allegro převezme také kurýrní firmu WeDo

Muž drží v ruce mobilní telefon s aplikací Mall Kupi.cz / Canva

Polská společnost Allegro oznámila převzetí stoprocentního podílu v české skupině e-shopů Mall Group a kurýrní firmě WeDo. Polský gigant za ně zaplatí přibližně 24,7 miliardy korun, uvedla dnes v tiskové zprávě společnost Rockaway Capital, která je spolu s investičními skupinami PPF a EC Investments dosavadním spoluvlastníkem Mall Group. Do té patří vedle internetového tržiště Mall také například e-shop s elektronikou CZC.cz.

Přečtěte si také

Jojoba je zázrakem pro pokožku. Jaké má přínosy a proč se používá v kvalitní kosmetice?

„Pro skupinu Rockaway Capital je to největší obchod v její historii a zároveň vyvrcholení příběhu, který jsme začali psát v roce 2014, kdy jsme vsadili na oblast e-commerce a začali budovat tehdy ještě E-commerce Holding,” sdělil zakladatel Rockaway Capital Jakub Havrlant.

Pátý největší obchod v Česku za posledních 10 let

Polské Allegro za koupi Mall Group a WeDo zaplatí cenu 881 milionů eur (22,3 mld. Kč). Konečná cena se ale může vyšplhat nahoru až o dalších pár desítek milionů eur v závislosti na výkonnost Mall Group.

Mall poprvé v zisku

Z dat Mall Group vyplývá, že v obchodním roce končícím letos 31. března skončila poprvé v zisku, když zvýšila svůj obrat o 26 % na 20,7 miliardy korun. Meziročně o 31 % si Mall Group polepšil také v počtu objednávek, kterých bylo zhruba 14 milionů.

Polská společnost získá tímto obchodem skupinu Mall Group a logistická aktiva společnosti WeDo nejen v Česku, ale také na Slovensku, Slovinsku, Chorvatsku, v Maďarsku a Polsku. Už v minulosti byly ze skupiny Mall Group vyčleněny společnosti Vivantis, Mall Pay či Mall.TV a také Košík.cz, kterých se transakce netýká.

Kurýrní firma WeDO má za sebou rok v Česku

Když loni na podzim vznikla nová kurýrní firma WeDo, měla nahradit tehdejší kurýrní službu InTime a podpořit sítě výdejních míst Uloženka. Podle zástupců společnosti přepravila během uplynulého roku téměř 10 milionů zásilek.