Balíčky PPL vyzvednete z boxu při nákupu v Lidlu. Česká pošta začne v Balíkovnách přijímat i zásilky

Kurýr stojí před dodávkou s naloženými krabicemi a pročítá si dokumenty Canva

Minulý rok byl pro přepravní služby rekordní a letošek nebude jiný. Češi jsou totiž na předních příčkách v počtu e-shopů a během pandemie začali nakupovat online ještě víc. Jen PPL doručila 10 milionů zásilek za rok. Růst obratů e-shopů letos překonává očekávání. Ve druhém čtvrtletí roku 2021 vzrostl o 12 % na 50,5 miliardy korun. A největší sezónu máme teprve před sebou. Není proto divu, že výdejní boxy rostou jako houby po dešti.

Přečtěte si také

Klimaticky neutrální nebo eco friendly: Pojmy, které matou české spotřebitele

OX.pointy bude moct využít každý

AlzaBoxy, MALL Boxy, Rohlík Pointy… Doručení do vlastních samoobslužných boxů dnes nabízí už většina velkých hráčů. O tom, že do boxů nově doručuje balíky i Česká pošta, jsme vás už informovali.

Společnost Conteg Payment4U a jejich OX.pointy, se kterými právě Česká pošta spolupracuje, chtějí jít ještě dál. Do konce roku plánují vybudovat 1 000 samoobslužných boxů s investicí půl miliardy korun. Na rozdíl od jiných společností je chtějí otevřít všem. „Naším cílem ovšem není konkurovat ostatním, ale naopak sjednocovat všechny hráče na české e-commerce scéně,“ vysvětlil svou vizi Zdeněk Vacek, zakladatel sítě OX.point.

Výhodou samoobslužných boxů je:

  • možnost vyzvednutí kdykoliv bez ohledu na otevírací dobu obchodů
  • bezdotyková obsluha (otevření boxů pomocí aplikace v mobilu)
  • žádné čekání ve frontě
Využijte samoobslužné boxy při nakupování vánočních dárků

Aktuálně zahajují provoz PPL Parcelboxy

Zatímco Conteg Payment4U vyjednává hned s několika potenciálními partnery, PPL uvádí do provozu vlastní PPL Parcelboxy, které mohou zákazníci využít pro:

  • vyzvednutí zásilky
  • vrácení zboží do e-shopu
  • poslání jiné fyzické osobě v rámci služby Balík pro Tebe

Balíčky vyzvednete z boxu při nákupu v Lidlu

Do konce června 2021 vyroste v Česku 500 PPL Parcelboxů, zejména v hustě zalidněných oblastech jako Praha, střední Čechy, jižní Morava a krajská města. Umístěny budou v místech vysoké koncentrace lidí, jako jsou administrativní budovy, velká sídliště a významné dopravní křižovatky. Primárně však v blízkosti prodejen Lidl, jelikož s ním PPL uzavřela partnerství. Do budoucna se síť výdejních boxů rozroste podle potřeb zákazníků PPL.

Boxy pomohou i prodejcům na internetových bazarech

Meziročně roste i počet balíků zaslaných mezi fyzickými osobami. Velkou roli v tom hrají prodeje přes internetové bazary. Češi stále vnímají zasílání peněz na neznámý účet jako riziko, proto PPL nezapomíná ani na možnost zasílání na dobírku. Cenu zboží jednoduše zaplatíte kartou přímo ve výdejním boxu. O tuto službu bude mít zájem přibližně třetina lidí a vítají ji i samy bazary, které díky tomu očekávají uskutečnění vyššího objemu transakcí.

Česká pošta rozšiřuje služby Balíkovny

Po vzoru Zásilkovny a DPP se Česká pošta rozhodla zpřístupnit služby svých Balíkoven všem. Doposud Balíkovny fungovaly pouze jako specializovaná výdejní místa, nově však můžete balíček přes tuto službu poslat i vy, a to za 65 Kč. Česká pošta nabízí i poslání na dobírku za 84 Kč. Cenově to tedy vyjde mnohem lépe než její standardní služby.

Poslání balíčku je nyní jednodušší než dřív, potřeba je pouze štítek, který si vygenerujete na stránkách Balíkovny. Ředitelka Balíkovny Lenka Kristová uvedla: „Stačí si na webu najít nejbližší Balíkovnu a balík tam zanést a jednoduše poslat.“

Balíkoven je po České republice téměř 5 000 a kromě poboček České pošty fungují také u svých partnerů, např. v prodejních místech Sazky.