Koupili jste hořký salát? Poradíme, jak ho zachránit, zužitkovat i jak ho v obchodech vybírat

Miska s listovým salátem různých barev Alesia.B / Shutterstock.com

Stává se to často. V obchodě sáhnete po hlávce salátu a až doma zjistíte, že je hořký. Rozhodně ho ale nemusíte hned vyhazovat. Prozradíme vám pár triků, jak jeho hořkost v jídlech zamaskovat i jaký pozitivní vliv má tato chuť na naše zdraví. Navíc poradíme, jak přezrálý salát poznat už v obchodě a jak doma listovou zeleninu vhodně skladovat.

Přečtěte si také

Online letáky jsou čím dál oblíbenější. Datová expertka prozradila, jaké výrobky Čechy zajímají nejvíc

Není hořkost jako hořkost

Nahořklou chuť salátu nejčastěji způsobuje nedostatečná zálivka během pěstování a pozdní sběr v době, kdy už začínají zelené listy vybíhat do květů. A zatímco hlávkový salát může zhořknout celý, u ledového se mění chuť pouze košťálu, který je možné snadno vyříznout.

  • Některé druhy salátů jsou naopak hořké přirozeně, a díky tomu také vyhledávané. Jedná se například o vybrané kadeřavé (Lolo Rossa, Frisée), rukolu, polníček a červenolistou i bílou čekanku.

Jak vybírat salát v obchodech?

Nevalná chuť samozřejmě nejde nikdy poznat na první pohled, při nákupu si ovšem můžete všímat některých důležitých znaků, které na ni upozorňují. Vždy hledejte svěží hlávky bez hnědých, povadlých a nahnívajících listů. Co se ledových salátů týče, důležitá je nejen krásně zelená barva a svěžest, ale i jeho pevnost a celistvost. Určitě se nemusíte bát, že čím těžší a větší hlávka je, tím by mohla být starší a možná i přezrálá, tedy hořká.

Salát musí v lednici dýchat, umývání nespěchá

Doma oddálíte nechtěné zvadnutí a zhořknutí salátů správným skladováním. Zásadním pravidlem je, že by se listová zelenina nikdy neměla omývat před uskladněním, ale měla by se čistit až těsně před podáváním.

  • Tip: Aby salát po namočení zůstal suchý, křehký a křupavý, skvělým pomocníkem je odstředivka, jejíž vnitřní část můžete zároveň používat jako cedník (klidně i na těstoviny). Levnější lze pořídit za něco přes 100 Kč, běžně se ovšem cena odstředivky na salát pohybuje kolem 429 Kč (prodává ji mimo jiné Tescoma).
  • Dražší stojí kolem tisícovky a více, na druhou stranu jsou vyrobeny z odolnějšího nerezu nebo kromě zbavování vody umí zeleninu i krájet a strouhat.

Hlávkový salát byste měli z lednice sníst do 24 hodin od zakoupení. Potřebujete-li, aby vydržel ještě o něco déle, zkuste ho postavit do misky s vodou. Ledový salát naproti tomu vydrží v chladničce déle, klidně i týden. Důležité je, aby nebyl při cestě z obchodu domů vystaven velkým teplotním šokům. Před skladováním ho vybalte z igelitové fólie a uložte do plastové nádoby přikryté vlhkou utěrkou, která mu dovolí dýchat. Nejlépe mu bude v přihrádkách na zeleninu a ovoce ve spodní části lednice.

Jak hořký salát zužitkovat v jídlech?

A pokud se přece jen „zadařilo“ a salát vám zhořkl (nebo jste si takový přinesli už z obchodu), není-li nahnilý, rozhodně ho nevyhazujte! V kuchyni se dá využít i tak, a ještě si na něm pochutnáte. Vyzkoušejte naše tři způsoby, jak ho zachránit:

  • Slaný nálev: nejprve se můžete pokusit listy zbavit nežádoucí chutě. Oddělené je vložte do mísy s dostatečně osolenou vodou (1–2 lžíce soli) tak, aby byly zcela ponořené a nechte je odmáčet alespoň 30–60 minut. Poté salát opláchněte pod čistou vodou a podávejte.
  • Sladkokyselá zálivka: salát smíchejte v míse s ostatními oblíbenými druhy zeleniny a dalšími ingrediencemi a přelijte výraznější sladkokyselou zálivkou, která nepříjemnou pachuť překryje.
  • Pesto: hořký salát skvěle poslouží jako základ pro pesto, které se hodí do těstovin, pečených jídel i do různých omáček. Do mixéru podle chuti přidejte česnek, špenát, sýr, kešu oříšky, olej, sůl, pepř a další bylinky.
Pohlídejte si saláty v akci

Hořkost pro zdraví a krásu

Hořké potraviny mají navíc mnoho pozitivních vlivů na naše zdraví. Pomáhají čistit játra a žlučník, podporují imunitu, stimulují nervovou soustavu a přispívají ke snížení únavy, stresu a vyčerpání. Také pomáhají při dýchacích obtížích a uvolňují ucpané dutiny, protože stimulují tvorbu hlenu. V neposlední řadě jsou skvělé při hubnutí, protože regulují naše chutě, vyvolávají pocit sytosti a urychlují odbourávání tukových buněk.