Koupili jste hořký salát? Poradíme, jak ho zachránit, zužitkovat i jak ho v obchodech vybírat

Miska s listovým salátem různých barev Alesia.B / Shutterstock.com

Stává se to často. V obchodě sáhnete po hlávce salátu a až doma zjistíte, že je hořký. Rozhodně ho ale nemusíte hned vyhazovat. Prozradíme vám pár triků, jak jeho hořkost v jídlech zamaskovat i jaký pozitivní vliv má tato chuť na naše zdraví. Navíc poradíme, jak přezrálý salát poznat už v obchodě a jak doma listovou zeleninu vhodně skladovat.

Přečtěte si také

Vši berou školy a školky útokem. Jejich výskyt není závislý na hygieně, takže se týká i vašich děti

Není hořkost jako hořkost

Nahořklou chuť salátu nejčastěji způsobuje nedostatečná zálivka během pěstování a pozdní sběr v době, kdy už začínají zelené listy vybíhat do květů. A zatímco hlávkový salát může zhořknout celý, u ledového se mění chuť pouze košťálu, který je možné snadno vyříznout.

  • Některé druhy salátů jsou naopak hořké přirozeně, a díky tomu také vyhledávané. Jedná se například o vybrané kadeřavé (Lolo Rossa, Frisée), rukolu, polníček a červenolistou i bílou čekanku.

Jak vybírat salát v obchodech?

Nevalná chuť samozřejmě nejde nikdy poznat na první pohled, při nákupu si ovšem můžete všímat některých důležitých znaků, které na ni upozorňují. Vždy hledejte svěží hlávky bez hnědých, povadlých a nahnívajících listů. Co se ledových salátů týče, důležitá je nejen krásně zelená barva a svěžest, ale i jeho pevnost a celistvost. Určitě se nemusíte bát, že čím těžší a větší hlávka je, tím by mohla být starší a možná i přezrálá, tedy hořká.

Salát musí v lednici dýchat, umývání nespěchá

Doma oddálíte nechtěné zvadnutí a zhořknutí salátů správným skladováním. Zásadním pravidlem je, že by se listová zelenina nikdy neměla omývat před uskladněním, ale měla by se čistit až těsně před podáváním.

  • Tip: Aby salát po namočení zůstal suchý, křehký a křupavý, skvělým pomocníkem je odstředivka, jejíž vnitřní část můžete zároveň používat jako cedník (klidně i na těstoviny). Levnější lze pořídit za něco přes 100 Kč, běžně se ovšem cena odstředivky na salát pohybuje kolem 429 Kč (prodává ji mimo jiné Tescoma).
  • Dražší stojí kolem tisícovky a více, na druhou stranu jsou vyrobeny z odolnějšího nerezu nebo kromě zbavování vody umí zeleninu i krájet a strouhat.

Hlávkový salát byste měli z lednice sníst do 24 hodin od zakoupení. Potřebujete-li, aby vydržel ještě o něco déle, zkuste ho postavit do misky s vodou. Ledový salát naproti tomu vydrží v chladničce déle, klidně i týden. Důležité je, aby nebyl při cestě z obchodu domů vystaven velkým teplotním šokům. Před skladováním ho vybalte z igelitové fólie a uložte do plastové nádoby přikryté vlhkou utěrkou, která mu dovolí dýchat. Nejlépe mu bude v přihrádkách na zeleninu a ovoce ve spodní části lednice.

Jak hořký salát zužitkovat v jídlech?

A pokud se přece jen „zadařilo“ a salát vám zhořkl (nebo jste si takový přinesli už z obchodu), není-li nahnilý, rozhodně ho nevyhazujte! V kuchyni se dá využít i tak, a ještě si na něm pochutnáte. Vyzkoušejte naše tři způsoby, jak ho zachránit:

  • Slaný nálev: nejprve se můžete pokusit listy zbavit nežádoucí chutě. Oddělené je vložte do mísy s dostatečně osolenou vodou (1–2 lžíce soli) tak, aby byly zcela ponořené a nechte je odmáčet alespoň 30–60 minut. Poté salát opláchněte pod čistou vodou a podávejte.
  • Sladkokyselá zálivka: salát smíchejte v míse s ostatními oblíbenými druhy zeleniny a dalšími ingrediencemi a přelijte výraznější sladkokyselou zálivkou, která nepříjemnou pachuť překryje.
  • Pesto: hořký salát skvěle poslouží jako základ pro pesto, které se hodí do těstovin, pečených jídel i do různých omáček. Do mixéru podle chuti přidejte česnek, špenát, sýr, kešu oříšky, olej, sůl, pepř a další bylinky.
Pohlídejte si saláty v akci

Hořkost pro zdraví a krásu

Hořké potraviny mají navíc mnoho pozitivních vlivů na naše zdraví. Pomáhají čistit játra a žlučník, podporují imunitu, stimulují nervovou soustavu a přispívají ke snížení únavy, stresu a vyčerpání. Také pomáhají při dýchacích obtížích a uvolňují ucpané dutiny, protože stimulují tvorbu hlenu. V neposlední řadě jsou skvělé při hubnutí, protože regulují naše chutě, vyvolávají pocit sytosti a urychlují odbourávání tukových buněk.