V jakých krmítkách a čím můžeme v zimě přikrmovat ptáky, abychom neohrozili jejich zdraví?

Tři ptáčci u plastového tubového krmítka Ramona Edwards / Shutterstock.com

Ptáci, kteří zůstávají přes zimu u nás, za tuhých mrazů rádi přijmou pomoc ze strany člověka ve formě přikrmování. Mnoho lidí však začne ptáky v dobré víře přikrmovat zbytečně brzy nebo jim dávají nevhodné krmivo, a ptactvu tak spíše škodí. Jak jim tedy můžeme v chladných měsících pomoci, aniž bychom je ohrozili?

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Kdy začít ptáky přikrmovat?

Přikrmovat ptáky můžeme přibližně od listopadu do března. Po zbytek roku si ptáci dokážou potravu najít sami a létáním na krmítko by zlenivěli. Při sněhové pokrývce a za velkých mrazů mají ovšem s hledáním potravy problém, a tak přikrmování od nás ocení. My navíc budeme mít z krmítka plného ptáčků pěknou podívanou.

Dle Aleny Skálové, ornitoložky z České společnosti ornitologické, je pozorování ptáků na krmítku skvělou příležitostí, jak nejen u dětí pěstovat zájem o přírodu a její ochranu, a jako takové určitě význam má. „Zároveň za ČSO vyzýváme k zodpovědnému přikrmování – abychom ptákům zbytečně neškodili například nevhodnou potravou nebo nechtěným vytvořením místa, kde se snadno rozšíří choroby,“ dodává.

Udělejte ptáčkům radost novým krmítkem

Jaké typy krmítek jsou nejvhodnější?

Na trhu dnes najdeme velké množství typů krmítek pro volně žijící ptáky. Důležité je umístit ho alespoň 1,5 m nad zemí a ideálně na závětrné a nerušené místo. Zároveň je vhodné dát krmítko tam, kde na něj vidíme a máme jej pod dohledem, abychom si dokázali včas všimnout, že je něco v nepořádku.

„Stříška či zásobník chrání potravu před vlhkostí, což brání rozvoji plísní. Lepší je krmítko, ve kterém ptáci nesedí přímo v potravě – v opačném případě se spolu mísí zrní, trus i infekční zbytky potravy, které upadnou od zobáku nemocným ptákům, a zvyšuje se riziko přenosu nemocí,“ vysvětluje ornitoložka Skálová.

Vnuk s dědečkem vyrábějí dřevěné krmítko Halfpoint / Shutterstock.com

Pakliže zvolíte popisované krmítko, o to důležitější je jeho pravidelné čištění a výměna krmení. Při výběru tedy dbejte na to, aby šlo krmítko kvůli čištění snadno rozebrat a mohli jste ho vydrhnout opravdu všude. Po vyčištění jej nechte důkladně vyschnout. Doporučujeme například:

  • Krmítko plastové č. 15, které se bude snadno udržovat, koupíte v UNI HOBBY za 169 Kč.
  • Závěsné dřevěné krmítko Limara Kuba pořídíte v prodejnách PetCenter za 299 Kč.
  • Stojací Dobar dřevěné krmítko pro ptáky Panorama najdete v prodejnách OBI za 699 Kč.

Tip: Krmítko můžete snadno vyrobit i doma. Zabere to sice více času, ale zato ušetříte. Ti zručnější zvládnou klasické dřevěné, praktická jsou však také krmítka z květináče, kokosu nebo PET lahve.

Čím tedy správně přikrmovat?

Možností, co ptákům dát do krmítka, je více. Vhodná je zejména slunečnice, oves, proso, pšenice a další obiloviny či luštěniny. „Jestli budeme krmit směsí, nebo jednodruhovou potravou (velmi oblíbená je slunečnice), je na nás. Mnohem důležitější je kvalita potravy a její původ – ideálně lokální a bio. Širší nabídka přiláká více zájemců, směsi pro krmení lze koupit, ale i namíchat doma,“ radí Skálová.

Ptáčky nejvíce potěší slunečnice

Vhodné směsi pro ptactvo pořídíte v řadě obchodů. Například v prodejnách Uni Hobby mají od značky Ptačí mls krmítkovou směs 4 kg za 199 Kč nebo černou slunečnici 4 kg za 249 Kč. Chcete-li ptáčkům dopřát něco lepšího, můžete v prodejnách Hornbach sáhnout po Vita Garden sušených moučných červech 200 g za 149 Kč.

S množstvím krmení to nemusíte přehánět, přemíra krmiva na jednom místě naopak škodí. Pokud ho totiž ptáci nestihnou sníst ten samý den, hrozí vznik plísně, hniloba apod. Je tedy vhodnější dát jej méně a průběžně doplňovat.

Pět sýkorek na krmítku, na němž je napíchnutá půlka jablka Artush / Shutterstock.com

Lze dát do krmítka něco přímo z kuchyně?

Většina naší stravy není pro ptactvo vhodná – kořeněné, smažené, sladké či slané jídlo ptákům jednoznačně škodí. Zbytky z kuchyně patří do koše, nikoliv do krmítka nebo do lesa. Z toho, co máme běžně doma, jsou k přikrmování vhodné:

  • ovesné vločky
  • nesolené arašídy či vlašské ořechy
  • neslaná vařená rýže a brambory
  • strouhaná mrkev
  • tuzemské ovoce – jablka, hrušky, jeřabiny a další

Tip: Máte-li na zahradě ovocné stromy či keře, můžete nechat část úrody nesklizenou a ptáci si ovoce přes zimu sami rádi najdou.