Jak ušetřit za vytápění?

Kasička ve tvaru prasátka obalená v šále na radiátoru Africa Studio / Shutterstock.com

Neuběhne jediný den, kdy bychom neslyšeli slovo „zdražování“. Zasáhlo kaskádovitě všechny produkty a služby a pochopitelně se nevyhnulo ani vytápění. Žijeme v podnebném pásmu, kde je potřeba topit po většinu roku, ale většina lidí za topení přeplácí více, než musí. Existují však šikovné produkty, které mohou pomoci tento výdaj snížit. Ne každý zná všechny možnosti, jak na teple ušetřit – inspirujte se našimi tipy!

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Rekuperační jednotka: co umí a kolik ušetří za vytápění?

V každém interiéru je občas potřeba vyvětrat, aby se mohl dovnitř dostat čerstvý vzduch. Problémem je, že větrání odvádí cenné teplo a zvyšuje náklady na vytápění. Není nutné přestat větrat, ale začít větrat chytře.

Rekuperační jednotky vám umožní větrat s minimálními tepelnými ztrátami. Nahradí větrání pomocí oken a umožní tím snížit výdaje za vytápění. Jedná se o zařízení, které zpětně získává teplo z odpadního vzduchu a předává ho vzduchu čerstvému, který proudí směrem dovnitř.

Rekuperační jednotka Lutsenko_Oleksandr / Shutterstock.com

Co je to teplovzdušný výměník

Pokud topíte v kamnech, měli byste vědět, že většina tepla odejde komínem ve formě horkých spalin – byla by proto škoda je nevyužít. Když si ke kamnům pořídíte teplovzdušný výměník, odebere část tepla z unikajících spalin a využije ho k dodatečnému vytápění interiéru. Jde o levné zařízení, které se umístí přímo na kouřovod.

Výsledkem je, že vaše kamna budou s výměníkem produkovat mnohem více tepla, a vy tudíž nebudete muset topit tak intenzivně jako dříve. S pomocí teplovzdušného výměníku spálíte každou sezónu podstatně méně paliva.

Vybavte svou domácnost za lepší ceny

Termostat ušetří za vytápění

Abyste si v místnostech udrželi ideální teplotu, můžete k tomu využít termostat. Jde o přístroj, jenž udržuje teplotu v nastaveném rozmezí. Termostat je obvykle napojený na zařízení, které reguluje zdroj tepla. U běžných krbových kamen termostat nevyužijete, ale pokud máte moderní kotle, tepelná čerpadla, elektrické vytápění nebo radiátory, můžete si pořídit různé druhy termostatů, které budou teplotu regulovat.

Nastavíte si, aby se netopilo, když nejste doma, a zbytečně jste tak nevydávali za teplo více, než musíte. Na ovládání radiátorů lze použít termostatické hlavice, nabízí se také chytré termostaty, bezdrátové, do zásuvky a další.

Žena nastavuje termostat na zdi Commercial RAF / Shutterstock.com

Venkovní rolety: Kolik sníží nákladů na vytápění?

Žádný dům nemá tak dokonalé izolační vlastnosti, aby nepustil žádné teplo. K největším tepelným ztrátám často dochází v oblasti oken. Ať už máte stará, nebo moderní okna, nevyhnete se tepelným únikům, které zvyšují vaše náklady na vytápění.

Stále oblíbenějším řešením jsou venkovní rolety. Když jsou zatažené, stanou se účinnou tepelnou izolací, která vám umožní snížit až 25 % nákladů na vytápění každého pokoje. Jejich výhodou je navíc i izolace zvuková a ochrana proti zlodějům.

Teplovzdušné rozvody a větrací mřížky

V mnoha domácnostech najdeme centrální vytápění, ne všude je však realizované tak, aby rozvádělo teplo po celém domě. Když máte zavřené dveře, teplo se nemůže do jednotlivých místností dostat, a tak se často stane, že jsou některé pokoje přetopené a v jiných je zima.

Nemusíte ale nechávat všechny dveře otevřené – vyplatí se investovat do kvalitních teplovzdušných rozvodů. Existuje i levnější řešení, a to větrací mřížky na dveře, které umožní, aby se teplo dostalo do místnosti, i když je zavřená.