Trh zaplavují výrobky bez přidaného cukru, kteří prodejci vyslyšeli volání zákazníků?

Rozsypaný cukr a v něm křížek photohasan / Shutterstock.com

Dospělý člověk by za den neměl přijmout více než 30 gramů cukru, u dětí je toto číslo ještě o třetinu menší. Přesto tuto hodnotu hravě i několikrát překonáme jediným slazeným nápojem, balíčkem bonbónů nebo neodolatelným zákuskem. Přijímat velké množství cukru není pro naše tělo přirozené a pochopitelně se to projevuje mnoha způsoby, od nárůstu hmotnosti až po zhoršenou kvalitu pleti. V kurzu je zdravý životní styl a stále více výrobců se přidává k trendu potravin bez přidaného cukru.

Přečtěte si také

Papírová brčka nejsou zdravotně nezávadná. Belgická studie radí nepoužívat brčka raději vůbec

Nebezpečná přísada, kterou zákazníci nechtějí

V mnoha produktech lze najít až extrémní množství přidaného cukru, v cukrovinkách to bývá i více než 50 % hmotnosti. Ve 2 litrech slazeného nápoje lze nalézt až čtvrt kilogramu cukru, tedy osmkrát více než je maximální doporučený příjem. Objevuje se bohužel i ve výrobcích, které se tváří jako zdravé, od ovesných kaší až po jogurtové nápoje, pufované výroky s polevou nebo sušené ovoce. Cukr je přidáván ze dvou hlavních důvodů – jde o levnou surovinu a tělo si na něj snadno získá závislost.

Když vás bolí hlava, sáhněte po léku bez cukru v akci

Osvěta změnila nákupní preference

Teprve v poslední dekádě se začala zvyšovat informovanost o škodlivých účincích přidaného cukru, které zahrnují i vyšší krevní tlak, záněty, riziko cukrovky, ztučnění jater a riziko srdečního infarktu a mrtvice. Lidské tělo si umí energii vytvořit bez potravy, jde tedy o zbytečnou přísadu bez jakýchkoliv výhod pro náš organismus. Najít produkt bez přidaného cukru znamenalo ještě před několika lety mnoho práce, ale osvěta podpořila skutečnost, že se lidé začali výrobkům s přidaným cukrem vyhýbat. A jelikož to výrobci ví, začali na to reagovat.

Srovnání obsahu cukru v nápoji AJR_photo / Shutterstock.com

Kteří výrobci se začali stranit cukru?

Emco – Tento výrobce se specializuje na sypané müsli, ovesné kaše, müsli sušenky, ovesné, ořechové a ovocné tyčinky, lupínky a další produkty pro zdravý životní styl. Na trhu je od roku 1990 a letos intenzivně propaguje své výrobky bez přidaného cukru. Představil řadu „Super“ produktů bez přidaného cukru, zahrnují například Mysli, Emcotellu nebo sušenky bez cukru. Zatímco dříve byly díky přidanému cukru výrobky zdravé jen na oko, nyní si mohou zákazníci bez výčitek tyto produkty dopřát.

Mlékárna Kunín – Jogurtové nápoje jsou skvělou alternativou jogurtu, můžete je snadno vypít a nepotřebujete ke konzumaci lžičku. Nevýhodou je obrovské množství přidaného cukru, kvůli kterému se jim zákazníci začali stále častěji vyhýbat. Mlékárna Kunín přišla s řadou JEN, kterou jsou označeny produkty, které obsahují pouze ovoce a žádný cukr navíc. Můžete si tedy dopřát jogurtové mléko a nebát se, že přiberete.

Zott – Nejen jogurtová mléka, ale i jogurty jsou velkým zdrojem cukru. Kdo by řekl, že jeden kelímek může obsahovat i 20-30 gramů této bílé látky bez užitku. Zott se připojil k modernímu trendu a představil jogurty Jogobella bez cukru, které se pyšní velkým zeleným pruhem a nápisem "NO SUGAR".

Gullón – Mnoho lidí si v touze po zdravém životním stylu odřeklo sušenky. Pokud je milujete, nemusíte jim dávat sbohem, na trhu je řada výrobců, kteří je nabízí bez cukru a patří mezi ně španělský výrobce Gullón. Ten nabízí širokou škálu sušenek, aby si vybrali i ti nejmlsnější a našli alternativu za to, co mají nejraději.

KetoFit, KetoMix – Výrobci s podobným názvem, kteří nabízí širokou škálu produktů, můžete si dopřát marmelády, ovocné nápoje, sirupy i další produkty zcela bez cukru.

Žena se zdravým a nezdravým jídlem Hananeko_Studio / Shutterstock.com

Na co si dát pozor?

Bez cukru neznamená bez kalorií – Je důležité naučit se otočit výrobek a přečíst si nejen informaci o obsahu cukru, ale také o kalorické hodnotě. Cukr může být nahrazen jinými sladidly, třeba glukózou nebo fruktózou. Výrobek tak může být stejně kalorický jako jeho příbuzný s cukrem.

Zdravé – Toto slovo je velmi zavádějící, „zdravá svačinka“ nebo „zdravé mlsání“ neznamená, že jsou produkty bez cukru. Většina produktů označených jako zdravé obsahují přidaný cukr.

Zelená barva – Co je zelené, to je zdravé. Žádná jiná barva nemá tak velký psychologický efekt než právě zelená, která vnucuje myšlenku, že jde o zdravý produkt. Nenechte se tím zmást, jde o častou fintu výrobců. Raději zkontrolujte složení a pravděpodobně zjistíte, že jde jen o trik.

Máte rádi zdravější produkty. Porozhlédněte se po těch v akci

Jak potraviny bez cukru hledat?

V hypermarketech nebo supermarketech je obvykle vyhrazená sekce pro potraviny, které jsou v BIO kvalitě, bez lepku, bez cukru nebo například z celých zrn. Jelikož se výrobci potravinami bez cukru rádi pyšní, obvykle je nemusíte jednotlivě otáčet a kontrolovat, ale poznáte je podle velkého barevného nápisu, podobně jako je to třeba u výrobků bez přidané soli nebo glutamátů. Pokud nechcete ztrácet čas hledáním, alternativou jsou specializované kamenné obchody a eshopy, které se na tento sortiment zaměřují. Výrobky bez cukru jsou obvykle dražší, jelikož namísto cukru obsahují kvalitní živiny, ale odměnou je potravina bezpečnější pro konzumaci, která zbytečně nezatěžuje organismus přebytkem kalorií.